Tízből tíz

Veretlenül zárta az alapszakaszt férfi floorballcsapatunk, miután nagy csatában legyőzte a vendég paksi gárdát.

A 9. fordulóból a pálya használhatatlansága miatt elmaradt mérkőzés, a két csapat megállapodásának megfelelően Veszprémben került pótlásra.

Az már korábban eldőlt, hogy - e mérkőzés eredményétől függetlenül - a VESC az alapszakasz első, míg a Paks a második helyén végzett, így mindkét gárda 'selejtező' nélkül jutott a bajnoki elődöntőbe. A találkozónak tehát legfeljebb presztízs-jellegű tétje volt, viszont jó felkészülési lehetőséget biztosíthatott mindkét csapatnak a szűk egy hónap múlva sorra kerülő elődöntőkig.

A tétnélküliség inkább a pályaválasztó paksiaknál - akikre mégis a vendég jelzőt alkalmazzuk majd - éreztette hatását, mert nem tudtak legerősebb összeállításukkal megjelenni (de sérülés, illetve betegség miatt a hazaiaknál is voltak hiányzók).

A VESC a szokásos taktikával, kezdettől nagy iramot diktálva esett ellenfelének, akik - nem meglepő módon - zárt védekezésből próbáltak meg gyors támadásokat indítani. A paksiak gyakorlatilag az első ellentámadásból megszerezték a vezetést a fordított ütővel játszó Boa R. révén, aki egy védő szorításából lőtte Feicht előrevágott labdáját igen éles szögből a hálóba (0-1). A bekapott gól azonban egyáltalán nem törte meg a gyíkok harci kedvét, másodpercre pontosan egy perc kellett a válaszig: Balogh a sarokból a kapu mögött helyezkedő Töröknek játszotta labdát, majd védőjét lerázva a visszakapott játékszert higgadtan a hálóba juttatta (1-1).

Hatalmas nyomás nehezedett az atomvárosiakra, de veszprémi részről állandóan hiba csúszott a befejezésbe. A 10. percben aztán Tölgyesi passzolt a kapu mellett helyezkedő Törökhöz, aki megpróbált a túloldalon érkező Balogh elé tálalni, de beadásnak szánt labdájából látványos ejtett gólt lett (2-1). Úgy tűnhetett meg is van a meccs, és sajnos emiatt a bakonyiaknál érezhetően vissza is vettek az iramból néhányan. A vendégek azonban nem így gondolták, a 12. percben újra ellentámadás futott, és Boa R. a jobb szélről ismét lőtt egy szinte teljesen ugyanolyan gólt, mint az első (2-2). Ha a mindössze 8 mezőnyjátékossal vitézkedő vendégek egyenlítése nem volt elég, akkor 15. percben már fel kellett ébredjen a hazaiknál mindenki: Prantner kapu mögül belőtt labdája Kanczler kapusról a hálóba csorgott (2-3). A váratlan paksi vezetés azonban szerencsére nem szült idegeskedést, hiszen a játék képében nem nagyon volt benne, hogy itt ezen a mérkőzésen baj lehet. A játékrész vége előtt 10 másodperccel sikerült az egyenlítés: már vagy egy perce folyamatosan a paksi térfélen járt a labda, amikor Kuti átadása után Knór lőtt távolról a kapu hosszú oldalába (3-3).

A vendégek elszántsága a második harmadban sem hagyott alább, de hiába vetődtek önfeláldozóan bele a lövésekbe, hiába védett hatalmasakat kapusuk, hiába tolerálták keménységüket a mindent engedő bírók (ezzel mindkét csapat támadó szekcióját kb egyenlő mértékben sújtva), hiába volt velük a kapuvas is, fokozatosan sikerült őket felőrölni. A hatodik percben Tóth gurította okosan a kapus hasa alatt Kis Z. belőtt labdáját a hálóba, majd számtalan hazai helyzet után a 13. percben Kulitsán passzát Tölgyesi vágta a hálóba 3 védő gyűrűjében (5-3). A 18. percben Tölgyesi szerzett labdát a paksi kapu mögött, bejátszását a kapu sarkánál Török vette át, majd a kapuval szemben érkező Baloghnak tálalt, aki a tőle megszokott higgadtsággal használta ki a helyzetet (6-3).

Az utolsó játékrészben sem változott a felállás. A hatodik percben Balogh szólózott végig és lőtt "flikk-flakk" gólt (7-3), majd a 10. percben ismét Törökkel kényszerítőzve talált be (8-3). A 15. percben Tölgyesi előbb a kapus ellen egy az egyben hibázott, majd összeszedve a játékszert - önmagát és a csapatát kárpótolva - jóval távolabbról lőtt nagy gólt (9-3). Ezen kívül (főleg az utolsó percekben) hatalmasabbnál hatalmasabb, és tisztábbnál tisztább helyzeteket sikerült kidolgozni, és sajnos kihagyni. A vendégek talán ebben a harmadban jutottak el legtöbbször - bár így sem sokszor - a kapura lövésig, de egy kapuvasnál közelebb nem jutottak a gólhoz.

A jövőre nézve főleg az a bíztató, hogy ilyen gyenge helyzetkihasználással is magabiztosan győzve 9 gólt szerzett a csapat az alapszakasz második helyzettje ellen úgy, hogy tud ennél jóval szebben és eredményesebben is játszani.

Ezzel a győzelemmel a másodosztály alapszakaszát 100%-os teljesítménnyel, az őt "üldöző" Paks előtt 10 pontos előnnyel nyerte meg a VESC Lizards csapata, ellenfele az elődöntőben az Ares HC "B" - Neways Bajai Darazsak párosítás győztese lesz.

VESC Lizards – Paksi Floorball Klub 9:3 (3:3, 3:0, 3:0)

Veszprém: Kanczler (kapus) – Balogh (4+0), Cseh, Dallos (C), Horváth, Kis Sz., Kiss Z.(0+1), Knór (1+0), Kolossváry, Kulitsán, Kuti (0+1), Tóth (1+0), Tölgyesi (2+1), Török (1+3). Edző: Kovács Tamás