Ötszettes győzelem a Miskolc ellen

A női röplabda rájátszás második fordulójában a VESC hazai pályán győzte le az Extraligából kiesett Miskolcot.

A rájátszás előző fordulójában elszenvedett ötszettes kaposvári vereség után a veszprémi egyetemisták hét közben, a Corvinus elleni Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság visszavágó mérkőzésével melegítettek a mai, Miskolc elleni ütközetre. A Corvinus Egyetemet idegenben 3:0-ra, hazai pályán 3:1-re verték a lányok, ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol a Szegedi Egyetemmel csapnak össze.

A hazaiaknál Bodnár Rita hiányzott hivatalos elfoglaltsága miatt, míg a miskolciaktól Nagy Zsanett betegség következtében nem léphetett pályára.

A veszprémiek kezdték jobban a mérkőzést, Jezerniczki révén két pontos előnyre tettek szert (4:2). Szabó révén azonban a vendégek felzárkóztak, sőt Oláh révén a vezetést is átvették, az első technikai szünetre három pont lett a különbség a Miskolc javára (5:8). A folytatásban felváltva estek a pontok, a hazaiak próbáltak egyenlíteni, de Kovács és Rédei ütéseivel tartották előnyüket a vendégek (14:16). A pihenő után azonban Pintér és Jezerniczki remek ütéséivel és blokkolásaival átvette a vezetést a VESC (19:17), így Toma Sándornak időt kellett kérnie. A szünet megtörte a hazaiak lendületét, két hiba után újra a miskolciaknál volt az előny (21:23), ezért Oláh Jánosnak is rendet kellett tenni a fejekben. Szelle ütésével egy pontra zárkózott a Veszprém, ám egy rosszra sikerült nyitásfogadás után Szajkó révén a vendégek fejezték be a játszmát (22:25).

A második szett elején a borsodiak álltak jobban (1:3), de az első technikai szünetig Földesi remek játékának köszönhetően fordítottak a hazaiak (8:5). A vendégek azonban Szabó ütéseivel és Szajkó ász nyitásával átvették a vezetést, a veszprémiek edzője rögtön időt is kért (8:9). Pintér és Kovács Anikó révén újabb fordulat következett a mérkőzésen (12:9), de Csarkó két pontos ütésével tapadtak a vendégek a VESC-re (12:11). A játszma közepére fokozatosan nőtt a hazaiak előnye, Földesi bombájával már 6 pont volt a különbség (19:13). A miskolci időkérés megtörte a hazaiak jó játékát, több pontatlan ütés következtében már csak minimális előnye volt a bakonyiaknak (19:18). A játékrész vége Földesiről szólt, aki felváltva ütötte a bombákat és a hosszú, széles labdákat, majd 23:22-nél Oláh Jánosnak időt kellett kérnie. A szettet Pintér sáncolása révén a hazaiak nyerték (25:23).

A harmadik játszma elején a hazaiak faképnél hagyták a miskolciakat, Jezerniczki ponterős játékának köszönhetően a technikai szünetig 7 pontos előnyre tettek szert (8:1). Szelle ejtéseivel és Földesi ütéseivel folyamatosan nőtt a különbség, miközben a vendégeknél csak Oláh tudott pontot szerezni (11:3). A VESC a továbbiakban is tetszés szerint szerezte a pontokat, a vendégek játéka teljesen szétesett, így a második pihenőig már több mint 10 pont volt a hazai vezetés (16:5). Kovács próbálta meg kozmetikázni az eredményt, de egyedül kevésnek bizonyult, az egyetemisták örömjátékot produkálva magabiztosan hozták a szettet, így megfordították a mérkőzés állását (25:9, 2:1).

A folytatásban a vendégek felszívták magukat, és a hazai hibákat kihasználva, valamint Oláh pontos ütései révén két pontos előnyt dolgoztak ki a játszma elején (4:6). A hazaiak azonban rendezték a sorokat, és a remek mentések után Tobak és Pintér révén, az első technikai szünetre már náluk volt a vezetés (8:6). Majd folytatódott a megszokott forgatókönyv, a miskolciak Kovács és Szajkó ütéseivel, valamint két veszprémi pontatlanságnak köszönhetően fordítottak (9:12). A hazaiak az időkérés után hamar ledolgozták hátrányukat, sőt Tobak remek nyitásával a vezetést is átvették (13:12). A folytatásban felváltva estek a pontok, de Kovács Anikó sáncával és Földesi ütésével „lélegzetvételnyi” előnyhöz jutottak az egyetemista lányok (17:15). Majd Földesi bombájával 19:18-ra alakult az állás, ekkor azonban a borsodiak Szajkó két pazar blokkolásával és Kovács ütésével ismételten átvették a vezetést, melyet az egész mérkőzésen remeklő Kovács két bombájával meg is tartottak a szett végéig (20:25, 2:2)

A mindent eldöntő ötödik szett elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, de 2:2 után Földesi két pontos ütésével és a vendégek két hibájának köszönhetően meglépett a Veszprém (7:2). A miskolciak mestere időkéréssel próbált rendet tenni a fejekben, de a különbség ennek ellenére nem csökkent (9:5). Sajnos a hazai szurkolók nem nyugodhattak meg, mivel két rossz veszprémi nyitásfogadást Szajkó használt ki kegyetlenül, így izgalmassá téve a végjátékot (10:9). A bakonyiak azonban nem roppantak össze, Környei ütésével két pont volt a hazai előny (12:10). A borsodiak időt kértek, ám ez már nem segített rajtuk, Szabó és Oláh pontatlan ütésével a VESC győzött a drámai, ötszettes összecsapáson (15:10).

A veszprémi lányok következő mérkőzésüket szerdán Egerben játsszák, a második fordulóból elhalasztott összecsapást pótolják be.

Veszprémi Egyetem SC - Albrecht-Miskolci VSC 3:2 (-22, 23, 9, -20, 10)

Egyetemi Tornacsarnok, 50 néző.

VESC: Jezerniczki, Szelle, Pintér, Tobak, Földesi, Kovács A, Környei, Vida (liberó). Edző: Oláh János

Miskolc: Oláh, Sitkey, Rédei, Kovács, Szajkó, Szabó, Répászki (liberó), Kiss, Csarkó, Kuremszki. Edző: Toma Sándor