Döntő kapujában a Lizards

A döcögős kezdés után, remek helyzetkihasználásának köszönhetően, magabiztos győzelmet aratott a Veszprém a fővárosi Ares HC ellen az elődöntő első felvonásán.

A maroknyi csapattal érkező - de becsülettel küzdő - vendégek, köszönhetően a hazai csapat gyenge helyzetkihasználásának, a második harmad után még reménykedhettek egy tisztes végeredményben. A végére azonban minden erejük elfogyott és kiütéses vereséget szenvedtek.

A kezdő sípszó után azonban hamar biztossá vált, hogy a fővárosiak bár kevesen vannak, nem fogják könnyen adni a bőrüket. Az első percekben olyan hatékonyan védekeztek, hogy a VESC meddő mezőnyfölényen kívül sokáig még kapura lövést sem jegyezhetett fel. Az első gólig a 12. percig kellett várni, amikor egy villámgyors Balogh-Török-Tölgyesi passzjáték után utóbbi lőtt 1 méterről fonákkal a hálóba (1-0). Röviddel ezután egy Ares-játékos került a büntetőpadra, az emberelőnyt pedig alig több mint egy perc alatt gólra váltották a gyíkok: Török sarokból beadott labdáját a középen jól helyezkedő Tölgyesi juttatta a hálóba (2-0). A 15. percben az addig csak kapuvasig jutó Balogh is betalált (3-0), és ekkor úgy tűnhetett, hogy a hátralévő rész félgőzzel is hazai gólfesztivált hozhat. A harmadban azonban elmaradtak a további találatok, pedig a házigazdák második sora futószalagon alakította ki a helyzeteket, de azok közül egyet sem tudott kihasználni.

A második játékrészre még mindig jelentős erőtartalékokkal kifutó vendégek hamar jelezték, hogy egy pillanatig sem lehet őket másodrangú ellenfélként kezelni. A hazai első sornak továbbra sem ment a játék, az első harmadban jól muzsikáló második sor pedig teljesen átalakítva, meglehetősen szokatlan összeállításban lépett pályára. Az Ares kemény védekezésből kiinduló kontrái egyre több veszélyt jelentettek, sőt a 6. percben egy szép egyéni szóló után Biri meg is szerezte a szépítő gólt (3-1). Három perc múlva a kissé könnyelműen cselezgető Baloghot szerelték a veszprémi térfélen, a labda Birihez került, aki fordulatból kilőtte a bal felső sarkot (3-2). Bár továbbra is fölényben játszottak a házigazdák, a helyzeteket sajnos sorozatban elmulasztották gólra váltani. A 14. percben aztán Tóth játszotta vissza a labdát úgy, hogy a Dallos-féle "nehéztüzér üteg" lehetőséget kapott az ágyú elsütésére. A lövés ezúttal nem volt túl erős, de jó ívben vágódott a kapus lába fölött a hosszú alsó sarokba (4-2). Tovább erősödött a vendégekre nehezedő nyomás, és bár védelemben még mindig szilárdan álltak a lábukon, lelassult ellentámadásaikat azonban már kivétel nélkül könnyedén ártalmatlanították a sokkal fürgébb VESC játékosok.

Az utolsó játékrész negyedik percében aztán Tölgyesi 20 másodpercen belül kétszer talált be fonákkal (előbb Sütöri, majd Kis Sz. indítása után), ami érezhetően az addig masszívan kitartó és a szerencsével sem hadilábon álló Ares-védelem megroppanását jelezte (6-2). A 12. percben Tóth tálalt pontosan Kolossváry elé, aki futtából a jobb felső sarokba húzta a labdát (7-2). A vendégek részéről néhány játékos ezután dühös reklamálásba kezdett, mivel szerintük a kapu mellett álló Kiss Z. lőtte a gólt szabálytalanul, magas ütővel. (Kis Z. tényleg ott állt, de nem ért a kapuba tartó labdába). A reklamációt végül egyikük addig folytatta, hogy a büntetőpadra került 2+10 perces büntetéssel. Az emberelőnyt nem sikerült gólra váltani, de a 16. percben ismét tipikus Kolossváry gólnak tapsolhattak a veszprémi szurkolók, a gólpassz ezúttal is Tóth nevéhez fűződik (8-2). A 19. percben Tölgyesi kihagyhatatlanul tálalt Sütöri elé, aki a rá jellemző már-már flegmaságba hajló higgadtsággal helyezett a kapuba (9-2).

A gyenge mutatott játék ellenére is megérdemelt VESC győzelem született a jól küzdő, de esélytelenül kis létszámmal kiálló fővárosiak ellen. A gólkülönbség minden bizonnyal elég kell hogy legyen a visszavágóra, amit a gyíkok nem vesznek félvállról, és ahol nem lehet más a cél, mint a győzelem - minél nagyobb arányban.

VESC Lizards - Ares Hockey Club "B" 9-2 (3-0, 1-2, 5-0)

Veszprém: Kanczler (kapus) – Balogh (1+0), Dallos (C) (1+0), Horváth, Kis Sz.(0+1), Kiss Z., Knór, Kolossváry (2+0), Kulitsán, Kuti, Sütöri (1+1), Szabó, Tóth (0+3), Tölgyesi (4+2), Török (0+2);
edző: Kovács Tamás