Mindkettőjüknek helye lenne az olimpián

Két veszprémi kalapácsvető is bejutott a nyári Ifjúsági Olimpia moszkvai előselejtezőjének döntőjébe, a szabályok szerint azonban csak egyikőjük utazhat Szingapúrba. Töreky Balázs bronzérmével megváltotta a repülőjegyét, míg az 5. helyezett, Árvai Krisztián 13 méterrel dobott jobbat a hét hellyel mögötte végzett, de mégis kvótát szerzett ciprusi versenyzőnél.

A VEDAC tehetségei hónapok óta nagy csatákat vívnak egymással, a Téli Dobó Országos Bajnokságot Árvai nyerte, majd május elején úgy sikerült Törekynek diadalmaskodnia, hogy mindketten egyéni csúcsot dobtak. A moszkvai előselejtező életük első komoly nemzetközi megmérettetése volt, és néhány nehézséget le kellett győzniük Zentai Tibor tanítványainak.


Töreky Balázs

- Szerencsénk volt, hogy a versenypályán edzhettünk, amivel hozzá lehetett szokni a dobókörhöz, világversenyeken ezt ritkán szokták megengedni. Az edzésen azonban elszakadt a cipőm, más megoldást nem találtam, szigetelő szalaggal ragasztottam meg – beszélt a kezdeti nehézségekről Árvai, aki a selejtezőben magabiztosan teljesített, már az első dobásával az 5. helyen jutott be a döntőbe. Törekynek viszont nem volt jó a technikája, de a 10. helyen ő is kivívta a döntőt, ahol újabb nehézségekbe ütköztek.

- Egy helyen volt a melegítő pálya a versenypályával, és meglepetésünkre a döntő előtt nem adtak ki kalapácsot melegíteni. Saját szert azért nem vittünk magunkkal, mert a selejtező előtt kaptunk kalapácsot, a döntőben azonban nem. Krisztián sporttáskájával kezdtünk el forogni, aminek sikerült leszakítanom a fülét – mesélte Töreky.

A legjobbak között Töreky Balázs élete legjobb dobásával, 71,89 méterrel bronzérmet és szingapúri repülőjegyet szerzett, míg Árvai Krisztián 71,46 méterrel 5. lett. Mivel egy országból csak egy sportoló utazhat az olimpiára, és a finnek és az oroszok is két versenyzővel vettek részt a döntőben, így a kilenc fős európai küldöttségbe a 12. helyen végzett ciprusi versenyző is befért, alig több mint 58 méterrel.


Árvai Krisztián

- Azért is igazságtalan a rendszer, mert egy kubai versenyzőt leszámítva gyakorlatilag csak európaiak vannak a világ élvonalában, így az olimpián is lesznek nálam sokkal gyengébb versenyzők. Egy rövid ideig csalódott voltam, de most már csak a jövőre koncentrálok. Júliusban az országos bajnokságon vissza akarok vágni Balázsnak, de előtte még együtt utazunk Csehországba egy válogatott viadalra is – mondta Árvai.

- Nagy küzdelmeket várok, többször is összemérhetjük a tudásunkat. Az olimpia augusztusban lesz, addig szeretnék 3-4 métert fejlődni, és dobogó közelébe kerülni – közölte Töreky.


Töreky és Árvai az eredményhirdetés után

Szombaton rendezik a Vidék OB-t Zalaegerszegen, ahol Árvai és Töreky is szeretne felnőtt szerrel (7 kg) minimum 55 métert dobni, amivel indulási jogot szerezhetnek a felnőtt országos bajnokságra. Jövőre Észtországban, Tallinban rendezik a Junior Európa-bajnokságot, ahova a tervek szerint Pásztor Bencével kiegészülve három VEDAC-os atléta utazna, de ebbe természetesen a szombathelyi ellenfeleknek is lesz még beleszólása.