Nemzetközi sikerek tájfutásban

Szlovéniában, az Easter 4 elnevezésű négynapos nemzetközi tájékozódási futó versenyen remekeltek a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tájfutói húsvétkor, két arany- és egy ezüstéremmel gyarapítva a klub hírnevét.

A négy fordulót változatos helyszíneken rendezték meg. Elsőként Koperben, a tengerparton elhelyezkedő híres óváros zegzugos, szűk utcáin mérhették fel az erőviszonyokat az Európa 15 országából érkező versenyzők egy rövidtávú futam keretében. A következő két napban Podgrad környékére költözött a mezőny, ahol a szlovén karsztvidék jellegzetes, hatalmas méretű víznyelő töbrökkel és sziklákkal teleszórt hegyoldalain folytatódtak az igencsak embert próbáló küzdelmek.

A verseny második napján lezúduló, egész napos felhőszakadás tette rá a koronát erre a szakaszra, a futóknak végig zuhogó esőben, a parkolótól a rajt kijelölt helyéig megtett közel félórás út alatt már bőrig ázva, időnként dörgés-villámlás kíséretében kellett teljesíteniük a hosszabb-rövidebb pályákat, ami miatt a futam inkább egy extrém túlélő versenyre hasonlított. Végül egy újabb, a korábbiaktól teljesen eltérő jellegű részen, az Ajdovščina melletti fennsíkon bizonyíthatták a résztvevők a tájékozódási képességüket és a vagányságukat. A régebben katonai gyakorlóterületként használt terepen ugyanis számos, ember alkotta tereptárgy, ezernyi sziklatömb, többméteres sziklafal, kőből rakott támfalak, meredek falú, földbe vájt mély üregek és sűrű bozótfoltok labirintusában, akadályversenynek is beillő pályák teljesítésével dőltek el a helyezések, ahol némelyik ellenőrző pont megközelítése is kisebbfajta sziklamászó tapasztalatot vagy akrobata mutatványt igényelt.

Az összesített időeredmények alapján – valamennyi pályát hibátlanul teljesítve, svájci, svéd, osztrák, szlovén, olasz, cseh, brit, német és magyar ellenfeleket lehagyva – a Veszprémi Honvéd SE három versenyzője megérdemelten állhatott a dobogóra az eredményhirdetésen.

Eredmények:
W16: 1. Mérő Dominika
M14: 1. Angyal Dániel
M45: 2. Vass Tibor