Fölényes magyar győzelem

A magyar férfi kézilabda-válogatott 37-24-re legyőzte szerdán Szaúd-Arábia csapatát a franciaországi világbajnokság C csoportjának negyedik fordulójában, Rouenban.

A szokatlanul korán, 14 órakor kezdődött mérkőzésen először Gulyás Péter talált be Manaf al-Szaid hálójába. A 40 éves, 137 kilós, civilben tűzoltóként dolgozó kapus - aki a torna után visszavonul - később sem tudta védeni a magyar lövéseket, pedig ő a mezőny egyik legtapasztaltabb tagja, hiszen ez a hetedik világbajnoksága.

A magyarok egy ideig tartották a percenkénti egygólos átlagot, de 7-1 után csaknem négy percig nem találtak be. A csoportkörben még nyeretlen közel-keleti együttes ezt még nem tudta kihasználni, később viszont a támadásban elkövetett magyar hibák miatt csökkent a különbség (8-5). A szaúdiak kapust cseréltek, ami jó döntésnek bizonyult, mivel Mohammad al-Szalem eleinte a lövések több mint felét megfogta.

Javier Sabaté szövetségi kapitány együttesének védekezése a folytatásban sokkal hatékonyabbá vált, a gyors ellenakciók pedig rendre góllal zárultak, így a szünetre hét gólra nőtt az előny (17-10).


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A második félidő elején a szaúdiak kapus nélküli játékkal igyekeztek csökkenteni hátrányukat, de pontatlanok voltak, így Gulyás Péter egy percen belül kétszer is az őrizetlenül hagyott hálóba talált, Ancsin Gábor góljával pedig tízre nőtt a különbség (22-12). Ekkor felszabadultan kézilabdázott a magyar csapat, ami ezen a tornán eddig hiányzott a játékából (26-12).

Később ismét csökkent a tempó, de a fölényes sikert nem fenyegette veszély, sőt a hajrában tovább nőtt a magyarok előnye.

Az ellenfél legeredményesebb játékosa Szadik al-Mosin volt hét góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland 18-ból 8 lövést (44%), Fazekas Nándor pedig húszból hét labdát (35%) hárított.

A két csapatnak ez volt a negyedik mérkőzése egymás ellen, és a mérleg magyar szempontból továbbra is tökéletes, hiszen a korábbi három találkozót is magabiztosan megnyerték.

Javier Sabaté, szövetségi kapitány:"A győzelem a legfontosabb, boldog vagyok a megszerzett két ponttal, ráadásul jól játszottunk. Nem a legerősebb csapat volt az ellenfelünk, de nem kellemes a szaúdiak ellen kézilabdázni. Az volt a tervünk, hogy több pihenőt kapnak azok, akik eddig sok időt töltöttek a pályán. Továbbra sem tudjuk, hogy Nagy László játszhat-e a folytatásban, ezért ma több taktikai variációt kipróbáltunk. Most tartunk egy kis pihenőt, de csütörtökön ismét edzünk, hiszen készülünk az utolsó csoportmérkőzésünkre."

A magyarok az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes németektől pénteken 27-23-ra, az Európa-bajnoki harmadik horvátoktól szombaton 31-28-ra kikaptak, majd Chilét hétfőn 34-29-re legyőzték. A csoportkörben az utolsó ellenfelük Fehéroroszország csapata lesz pénteken 20.45-től.

Eredmény, C csoport, 4. forduló:
Magyarország - Szaúd-Arábia 37-24 (17-10)

Rouen, 3000 néző, v.: Licis, Sondors (lettek)
lövések/gólok: 53/37 (70%), illetve 45/24 (53%)
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 1/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Gulyás 4, Szöllősi 2, Bodó 2, Lékai 4, Balogh Zs. 1, Juhász 3. Cserék: Fazekas (kapus), Schuch, Ligetvári 1, Császár 9, Harsányi 1, Jamali 2, Zubai 2, Bánhidi 4, Ancsin 2.