Nagy Sportágválasztó - Tollaslabda

A szeptember második hetében sorra kerülő Nagy Sportágválasztó közel ötven sportága közül ezúttal a tollaslabdát mutatjuk be.

Az egyesület az országos szövetség tagjaként, 1998-ban alakult Englert István vezetésével és mintegy 15 taggal. Az idők folyamán a tagok száma jelentősen megnőtt, volt olyan, hogy közel 100 tagot számlált az egyesület. Én 2000-óta űzöm e sportágat amatőr szinten, de elhivatottan - kezdte a beszélgetést Czirbus Zoltán, a Veszprémi Sasok Badminton Club tagja és kapcsolattartója.

A sportág története és a szabályok röviden

A tollaslabda játékot mai formájában a brit katonatisztek ismerték meg Indiában 1860 táján „poona” néven, és honosították meg Angliában. A 17. századtól kezdve irodalmi és képzőművészeti alkotások örökítették meg a tollaslabda játékot.


Forrás: ujbuda-tc.hu

A magyar tollaslabdasport alapítási évének 1969-et tekintjük., ekkor alakult meg az önálló Magyar Tollaslabda Szövetség, mely 1970 óta tagja az IBF-nek és 1973 óta az EBU-nak.

A tollaslabdát legelterjedtebb formájában szinte mindenki kipróbálta már életében, ugyanis a mindennapi embernek leggyakrabban a strandokon divatos népszerű időtöltés jut eszébe először e sport hallatán.

A verseny-tollaslabdát egy meghatározott méretű pályán háló felett játsszák. A világon az egyik legintenzívebb sport, ugyanis a labda nem pattanhat a földön és akár a 300km/h sebességet is elérheti. A játék lényege, hogy a labdát leüssük a földre az ellenfél térfelén belül. Férfi és női egyéni és páros, továbbá vegyes páros felállásban is játszható.


Forrás: fotoalbum2.hu

Hol és mikor vannak az edzések, hány tagja van jelenleg az egyesületnek?

Jelenleg körülbelül 40 aktív tagja van az egyesületnek, de reményeink szerint ez a szám folyamatosan bővülni fog. Az edzések minden héten, kedden a Stadion munkacsarnokában 20.30-tól 22.00 óráig, és szerdán a Vetési gimnáziumban szintén 20.30-tól 22.00 óráig tartanak. Hétvégenként különböző versenyek kerülnek megrendezésre.

Milyen adottságok és felszerelések szükségesek a sportág elkezdéséhez?

Különleges adottságokat nem igényel a sportág, természetesen egy alapvető fizikális felépítés és állóképesség szükséges. Különösebb anyagi ráfordítást nem igényel a sportág elkezdése. Alapvető felszerelések kellenek csak, mint például sportruházat, tollas ütő, tollaslabda. A játéklehetőség díja klubunkban egy hónapra 3000 forint, ami természetesen tartalmazza a pálya díját a hálóval, melyet a klubunk biztosít.


Forrás: headsport.hu

Mivel készültök a sportágválasztóra (programok, bemutatók, egyebek), és milyen korosztályt vártok elsősorban?

Terveink szerint bemutató lesz, ahol az érdeklődők megismerhetik a sportágat. Természetesen lehetőségeink szerint több pálya felállításával is igyekszünk biztosítani azt, hogy mindenki bepillantást nyerjen a sportág szépségeibe azáltal, hogy kipróbálhatja.

A tollaslabda játékot életkortól és nemtől függetlenül mindenki űzheti. Szélcsendes időben szabadtéren kötetlen formában, vagy pályán, továbbá a legkisebb méretű fedett létesítményben is játszható.

A sportág iránt érdeklődőket szeretettel várjuk.

Elérhetőségek

Veszprémi Sasok Badminton Club
Czirbus Zoltán
Tel: 0620/492-1262
E-mail: zoltan.czirbus@gmail.com

HAJRÁVESZPRÉM.HU | Reklámozd a saját oldaladat is