Kezdődik a szegedi multifunkcionális sportcsarnok építése

Kezdődik a 8300 férőhelyes szegedi multifunkcionális sportcsarnok építése, a létesítmény a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgál majd.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a csarnok pénteki alapkőletételekor elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország minél több kiemelt világversenynek adhasson otthont. Hozzátette: ez számos előnnyel jár az egyes sportágak és az egész ország számára.

A Mol-Pick Szeged nemcsak hazai viszonylatban az egyik legeredményesebb férfi kézilabdaklub, hanem a nemzetközi porondon is sikereket ér el. Szeged pedig bekerül a 2022-es Európa-bajnokságot rendező városok közé - közölte a politikus.

Az új, teljeskörűen akadálymentesített multifunkcionális sportcsarnok mindenben megfelel az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak, emellett kulturális események, konferenciák megrendezésére is alkalmas lesz - tudatta Szabó Tünde.


Fotó: delmagyar.hu

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a beruházáshoz szükséges munka jelentős része már megvalósult. A csarnok elkészültekor, 2021 októberében a hatvanadik születésnapját ünneplő szegedi kézilabda rászolgált arra, hogy az ország legnagyobb és legmodernebb kézilabda célú csarnoka megépülhessen a Tisza-parti városban.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus kifejtette, manapság divatos a sportberuházásokkal szemben állást foglalni, a szegedi csapat eredményei azonban ezeket az érveket lesöpörték az asztalról. A Mol-Pick Szeged olyan nemzetközi elismertségnek örvend, hogy kinőtte saját csarnokát. Ahhoz, hogy a csapat BL-meccseit minden Szeged-szurkoló élőben láthassa, legalább háromszor le kellene játszani a mérkőzéseket.

A szövetség elnöke a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe várja a szegedi együttest. Kocsis Máté szerint még arra is meg van esély, hogy két magyar csapat játsszon Kölnben.

Bartók Csaba volt válogatott kézilabdázó, a Fidesz helyi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, Szeged jó úton halad, hogy Magyarország egyik sportfővárosa legyen. Nyáron elkészült a Szent Gellért Fórum, amely nemcsak egy futballstadion, hanem valódi közösségi tér, a kézilabdacsarnok szomszédságában fedett uszoda épül, a Modern Városok Program keretében pedig két atlétikai centrumot is kialakítanak a városban.

A 28390 négyzetméteres alapterületű létesítmény kivitelezője a West Hungária Bau Kft., a szerződés értéke nettó 27,4 milliárd forint. A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett csarnok 8300 férőhelyes lesz. Épül egy külön - magyar bajnoki kézilabda mérkőzések lebonyolítása alkalmas - edzőcsarnok is, 1500 férőhelyes lelátóval. A kisebbik csarnokban keresztben két edzőpálya alakítható ki. A komplexumhoz kapcsolódik majd egy 25-30 gyermek középiskolai bentlakásos kollégiumi elhelyezésére alkalmas akadémia, valamint egy 80 fős konferenciaterem is.