Olimpiai- és világbajnokok Veszprémben

A szombati Összmagyar Diákbajnokságot követően vasárnap a 23 éven aluliak országos bajnokságát rendezték a Vetési Gimnáziumban. A megnyitón részt vett a rendezvény két fővédnöke, Debreczenyi János, polgármester és Csik Ferenc, megyei sportigazgató, illetve a magyar birkózósport több nagy alakja, a jelen és a jövő nemzedékének példaképei. Az egész versenyt figyelemmel követte az előző évszázad birkózójának választott olimpiai- és világbajnok Polyák Imre, a világ- és Európa-bajnok, Rácz Lajos, a VB-győztes Gáspár Tamás (a Magyar Birkózó Szövetség igazgatója) és az Európa-bajnok Bódi Jenő.

Debreczenyi János és Gáspár Tamás köszöntője után Rácz Lajos vehetett át egy faragott arcképet Nesó Sándor egykori birkózótól, népi iparművésztől VB-győzelmének 30. évfordulójának alkalmából. Rácz Lajost az országos szövetség is köszöntötte a budapesti Európa-bajnoki győzelmének 25. fordulója alkalmából.

Minden idők legeredményesebb birkózó VB-je: San Diego (1979)

Rácz Lajos egyike volt az 1979-es csapatnak, akik négy aranyat söpörtek be San Diegoban. Kötöttfogásban Rácz Lajos (52 kg), Tóth István (62 kg) és Kocsis Ferenc (74 kg) végzett a dobogó legfelső fokán, és itt szerezte meg a magyar birkózás első – és a mai napig egyetlen – szabadfogású világbajnoki aranyát Kovács István (82 kg). A magyar csapat szövetségi kapitánya a Magyar Birkózó Szövetség jelenlegi elnöke, Hegedüs Csaba volt.

A hivatalos megnyitó után megkezdődtek a küzdelmek, izgalmas és színvonalas csatákat láthattak a nézők. A 110 versenyzőt felvonultató mezőnyben a szombati sikerek után a hazai színeket két sportoló képviselte: Kocsis László és Répási Tamás. Veszprémben elsősorban a kötöttfogású szakágat művelik, így szabadfogásban sokkal nehezebb dolguk volt a veszprémi versenyzőknek.

Kocsis László (60 kg) a tavalyi kötöttfogású OB-n szerzett bronzérme után idén is felállhatott a dobogó harmadik fokára, ami mindenképpen meglepetés. Répási Tamás bátran, jól birkózott, és csak nüanszokon múlott, hogy nem ért el helyezést. Tamásnak lesz még lehetősége beleerősödni korosztályába, és a veszprémiek egyik nagy reménysége lehet.

A Veszprémi Dózsa SK edzői Faragó Zsolt és Izsák Károly sikeresnek ítélték a hazai versenyzők szereplését annak ellenére, hogy a veszprémi csapat csupán heti két alkalommal tud szőnyegmunkát végezni a szükséges 3-4 helyett. A versenyzők felkészítésében Faragó Attila is részt vesz, aki a többiekkel együtt végigcsinálja az edzésmunkát, és fiatalos lendületet ad a csapatnak.

A szervezők már a jövőt tervezgetik, bizonyára 2010-ben is láthatunk birkózást Veszprémben. A folyamatos fejlődést szem előtt tartva szóba került a jelenlegi három szőnyeges lebonyolítás négyre történő kibővítése, és egy korosztályos világverseny megpályázása is.

6

Képgaléria