A csapatjáték lehet a magyar kéziválogatott „titkos fegyvere” a vb-n

A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a két évvel ezelőtti világbajnoksággal ellentétben a jövő szerdán kezdődő tornán nem egy-két kevésbé ismert játékos, hanem a csapatjáték lehet a magyarok „titkos fegyvere”.

A védő- és támadótudással egyaránt felvértezett Ligetvári Patrik kiválása után a taktikai „kottát” ugyan át kellett írni, a veszprémi kötődésű karmesterek – Gulyás István szövetségi kapitány, oldalán José María Rodriguez Vaquero, ismertebb nevén „Chema” és Nagy László a segítőtársai – mégis úgy gondolják, hogy ütős magyar kézilabda válogatott áll a január 13-án kezdődő egyiptomi világbajnokság kihívása elé.

Két évvel ezelőtt, a dán-német rendezésű világbajnokságon még a Csoknyai István és Vladan Matic alkotta szakemberpáros „titkos fegyvereket” bevetve igyekezett meglepetést okozni az ellenfeleknek. Így kerülhetett sor az akkor 19 éves Máthé Dominik és a 20 esztendős Szita Zoltán premierjére, akik élve a lehetőséggel hol a bátorságukkal és ravaszságukkal, hol pedig az értékesnél értékesebb góljaikkal hálálták meg szövetségi kapitányuk, egyben balatonfüredi klubedzőjük, Csoknyai István bizalmát.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

„Az egyiptomi megmérettetésre készülő válogatottnak már nem egy vagy két játékos lehet a „titkos fegyvere”, hanem a jól muzsikáló csapatjátéka, amelynek taktikai elemeit annak ellenére is jól begyakoroltuk, hogy a szlovákok elleni edzőmeccseink sajnos elmaradtak – nyilatkozta Gulyás István az SzPress Hírszolgálatnak. – A két évvel ezelőtti világbajnokságon a színfal mögül előre lépő Máthé Dominik már a BL szereplő norvég Elverum csapatát erősíti, Szita Zoltánnal pedig a lengyel Wisla Plock csinált jó fogást, ők ketten tehát nagy meglepetést nem okozhatnak. Nem akarom elkiabálni, de ezt talán most a 23 esztendős csurgói Hanusz Egon fogja megtenni, aki a spanyolok és a horvátok elleni Európakupa mérkőzéseken már megmutatta az oroszlánkörmeit. Gyors, semmitől és senkitől sem fél, fejében az a játékrend, amit kialakítottunk. A vérében van a kézilabda, kellő bátorsággal a válogatott egyik motorja lehet” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Gulyás István szerint az „buborék-rendszerű” egyiptomi világbajnokságnak nincs toronymagas esélyese. Már csak azért sem, mert az elitből több válogatott játékosa is lemondta a részvételét.

„A január 13-i rajt előtt úgy tűnik, hogy a norvégok és a horvátok, velük együtt talán még a dánok is, valamivel a mezőny többi csapata előtt járnak, de a legutóbbi EB is azt bizonyította, hogy a favoritok is nagyot bukhatnak. Ahogy azt a 2020-s Európa-bajnokságon a győzelemre is esélyes franciák tették, akik már a csoportkörben elvéreztek. Most Egyiptomban még több lesz a bizonytalansági tényező. Nem lehet előre tudni, hogy két és fél héten át a csapatok hogyan képesek elviselni a bezártságot, és azt, hogy háromnaponta COVID-19 tesztelésen kell átesniük. Sok minden megtörténhet, várható és váratlan események egyaránt. Mi már itthon igyekeztünk felkészülni a megpróbáltatások különböző formáira, többek között azzal is, hogy a kinti forgatókönyvet lemásolva háromnaponta követték egymást a tesztelések. Az utolsó ellenőrzésre közvetlenül a kiutazás előtt kerül sor” – mondta befejezésül Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/