Hosszabbítás után Magyar Kupa-győztes a Veszprém!

Tízéves fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Balaton Bútor FC Veszprém, amely a futsal Magyar Kupa vasárnap esti budapesti fináléjában hosszabbítás után 7-4-re verte a top favorit Berettyóújfalu együttesét.

Tízéves fennállásának legnagyobb sikeréért szállt harcba vasárnap este a Balaton Bútor FC Veszprém a budapesti Elek Gyula Arénában. A futsal Magyar Kupa vasárnap esti döntőjében – akárcsak a 2019-es fináléban – a korábbi kétszeres ezüstérmes (2015, 2019) bakonyiak a háromszoros kupagyőztes (2009, 2012, 2019) Berettyóújfaluval találkoztak, amely az elődöntőben 6-5-re nyert Újpest ellen.

A párharc esélyesének a minőségi légiósokkal teletűzdelt MVFC számított, amely az idei bajnokságban mind a négy alkalommal legyőzte a mieinket. Ez persze ezúttal nem számított, a bakonyiak a bravúr reményében érkeztek a fővárosba.

Kiváló iramban kezdődött a kupadöntő, mindkét gárda bizonyítási vágytól fűtve vetette bele magát a küzdelembe. Az első lehetőség a rivális előtt adódott, ám Spandler védeni tudott. A Nyírgyulaj elleni szombati győztes elődöntőben (4-1) remeklő hálóőr a 7. percben is bizonyította klasszisát, amikor is Rafinha rövidre tartó löketét hatástalanította.

Kisvártatva azonban megszerezte a vezetést a bajnoki címvédő: Alvarito, Sid és Nagy gyönyörű háromszögelése után a magyar válogatott játékosa talált be közelről (0-1).

Az első nagyobb lehetőség a 9. percben adódott a veszprémiek előtt, amikor is Montero tette próbára Mezei reflexeit. Néggyel később a másik kapu forgott veszélyben: Rafinha remek kiugratását követően Kártik tüzelt, ám Spandler ismét résen volt.


Fotó: Kovács Bálint

A folytatásban a Veszprém futsalozott aktívabban, néggyel a szünet előtt Pál előtt adódott lehetőség, de Mezei ismét jó ütemben robbant ki a kapujából. Nem sokkal később – Fehér Zsolt időkérése után – Komáromi beadását Montero fejelte védhetetlenül a hálóba (1-1).

A Balaton Bútor mestere öt a négy elleni játékra váltott, a merész húzás pedig bejött. Pál szép csellel indult meg, majd Rutainak tálalt, aki Tataihoz passzalt. Az NB I góllövőlistájának vezetője pedig élt a lehetőséggel, s vezetéshez juttat az övéit (2-1). A pihenő előtt Montero és Tatai is megduplázhatta volna a különbséget, de mindkét lehetőség kimaradt.

A második felvonás is bakonyi lehetőségekkel kezdődött. Előbb Fridrichet buktatták gyanús körülmények között a hatoson belül, majd Rutai lőtt a kapu mellé egy remek befordulást követően.

Kupadöntőhöz méltó játék, nyíltsisakos küzdelem jellemezte a találkozót. Spandler védett egy támadáson belül kétszer is, majd egy szabadrúgást követően blokkolt ugyancsak kétszer. A 25. percben Boromisza szerzett labdát, s iramodott meg a bal oldalon. Sajnos Tatai lemaradt a passzról, aki ráadásul csúnyán beütötte a fejét az esetet követően.

A csapatkapitány hatalmas „turbánnal” a fején tért vissza, de a játékán ez nem látszódott: a saját hatosáról tornáztatta meg Mezeit egy életerős bombával.

A Veszprém koncentráltabban, motiváltabban futsalozott. A félidő derekánál Rutai lőtt kapásból, de Mezei blokkolt. Fél óra játék után aztán már kettővel ment a Fehér-csapat, miután Komáromi tetszetős gólt lőtt Alvarito mellett (3-1). Egy perccel később Montero vezethette egy az egyben a labdát Mezeire, aki ismét bravúrral hárított.

Hattal a vége előtt vészkapussal rohamoztak a Hajdú-Bihar megyeiek. A Spandler ápolása miatt beállt Sásdi kétszer is védett, Sid bombájával szemben viszont tehetetlen volt. Sergio Mullor Cabrera legénysége továbbra is öt a négy ellen rohamozott, ami kettővel a lefújás előtt újabb gólt eredményezett: Rafinha átadásából Diece mattolta Spandlert az alapvonal közeléből (3-3).

A Veszprém ekkor sem zuhant össze. Pál sarokrúgását követően Rutai lőtt, amibe Boromisza ért bele védhetetlenül (4-3). Az utolsó percben mindent egy lapra téve rohamoztak a piros mezesek, ismét Diece villant meg, ugyancsak emberfórban (4-4).

A kétszer ötperces hosszabbítás első fele nem hozott újabb találatot. Fordulás után Rafinha lőtt hatalmas helyzetben a kapu mellé. A 47. minutumban remek ütemű labdaszerzést követően Tatai passzolt Rutainak, aki ismét vezetést szerzett együttesének (5-4).

Azonnal öt a négy elleni játékra váltott a bajnokaspiráns. Ezúttal Pál csent labdát, Montero iramodott meg az üres kapu irányába, majd higgadtan bepasszolta a labdát. A kupa sorsa aztán a 49. percben dőlt el végleg, amikor is Komáromi a saját térfeléről tűpontosan emelt a továbbra is üresen tátongó berettyói ketrecbe (7-4).

A futsal Magyar Kupa 2020/2021-es kiírását tehát a Veszprém nyerte meg!

Így látták a főszereplők

Tatai József: - Hatalmas győzelmet arattunk. Mindenki feltette a pályára, amit tud. A Berettyó kétszer is fel tudott állni kétgólos hátrányból, a szünet előtt náluk volt a lélektani előny, mégis mi tudtunk nyerni. Fejben erősek voltunk, mindenki nagyon akarta ezt a sikert, mindenki előtt le a kalappal. Remek erőnlétben vagyunk, ami nagy segítséget jelentett a hosszabbításban.

Komáromi Péter: - A bajnokságban négyből négyszer kikaptunk a Berettyótól. Ma úgy jöttünk ide, hogy mindent megteszünk, hiszen egy meccsen ők is legyőzhetőek. A szívünk nagyon vitt minket előre, igazi csapatként működtünk. Akkor is töretlenül bíztunk magunkban, amikor kétgólos hátrányból felállt az ellenfelünk.

Férfi futsal Magyar Kupa, döntő:
Balaton Bútor FC Veszprém–MVFC Berettyóújfalu 4-4 (2-1) – hosszabbítás után: 7-4
Budapest, Elek Gyula Aréna, 300 néző. Vezette: Zimonyi (Vass, Ibriksz)
Veszprém: Spandler – Tatai, Boromisza Rutai, Bencsik Á.
Csere: Sásdi (kapus), Palvek, Fridrich, Pál, Komáromi, Montero, Ábrahám, Kiss M., Bencsik R.
Vezetőedző: Fehér Zsolt
Berettyóújfalu: Mezei – Horváth N., Rézműves, Rábl, Szabó P.
Csere: Sándor (kapus), Diece, Nagy I, Kártik, Sid, Takács Z., Rafinha, Alvarito
Vezetőedző: Sergio Mullor Cabrera
Gólszerzők: Montero (16., 49.), Tatai (19.), Komáromi (31., 49.), Boromisza (39.), Rutai (47.), ill. Sid (8., 37.), Diece (38., 40.)