Nyolcadik helyen zárták a szezont

A Veszprém Kosárlabda Klub nyolc ponttal nyert a TF-Budapest ellen az NB I/B Piros csoportjában a 7. helyért kiírt helyosztóján.


Képgaléria a cikk végén

Miután a hetedik helyért folyó párharc budapesti meccsén a TF-BP harmincpontos győzelmet aratott a Veszprém Kosárlabda Klub felett, úgy tűnt, a végső pozíciók sorsa eldőlt. Ugyanakkor a presztízs és a sportszellem mindenképpen a győzelem megszerzésére sarkallta a veszprémi fiúkat saját közönségük előtt. Még akkor is, ha visszavágón is nélkülözni kényszerültek a sérült Szabó Pétert és Horváth Ákost.

Dancsecs ziccerével és Füzi egy jó büntetőjével indult az első negyed, ám jött gyors hat pont a TF-től. Dancsecs hármas azonban egalizálta az állást, majd szép betörésével a vezetést is visszavette a Veszprém. Birkás hárompontosa pedig időkérésre késztette a vendégeket (4. perc: 11:6). A megbeszélést követően is tudta tartani a különbséget a hazai együttes, főként Füzi és Szeifert tripláinak köszönhetően. Az utolsó percekre azonban feljött a TF a sorozatos rossz veszprémi dobások után és ki is egyenlített. Ekkor jött Dancsecs hármasa, majd Füzi faulttal együtt szerzett kettese a palánk alól és jó büntetője, így előnnyel zárta az első tíz percet a piros-szürke csapat (10. perc: 25:19).

Jól indította a második negyedet is Zeljko Lukajics együttese. Előbb Dancsecs szerzett egy kettest majd Szeifert passzából Füzi dobott látványos kosarat. A Veszprém pedig a későbbiekben sem veszített a lendületéből, jól védekezett és több látványos kosarat szerzett elől, így apránként tíz pont fölé növelte a különbséget (6. perc: 38:25). Ekkor azonban magára találta a TF, és Tichov vezetésével egyszámjegyűre csökkentették a távolságot, ezért Lukajics mester kért időt, érzékelve csapata megtorpanását. A TF továbbra is szép akciókat vezetett, ám a Veszprém is összeszedte a támadójátékát, és a remeklő Birkásnak köszönhetően újra jelentős előnyre tett szert a nagyszünetre (20. perc: 49:36).

A harmadik etapot jól kezdte a hazai együttes, főleg Szeifert volt elemében, de Birkás, Dancsecs és Füzi is hozzátette a megát, miközben Glogovac a saját palánkja közelében dominált. A negyed felénél Dancsecs és Szeifert újabb kosaraival elérte a húszpontos határt is a Veszprém, így felcsillant a hetedik hely megszerzésének a reménye (25. perc: 66:46). A vendégek időkérése után Osztoics is megszerezte első kosarát, majd támadólepattanót szerzett és blokkolt is, amelyet Dancsecs elől két jó büntetővel hálált meg. A TF rossz szériáját Nagy palánkalatti kosara törte meg, és csapata innentől szinte minden támadását kosárral fejezte be, igaz a válasz sem maradt el a Veszprém részéről. Tichov hármasával azonban sikerült az utolsó kisszünetre húsz pont alá kerülnie a vendégeknek (30. perc: 80:62).

A már harminc pont fölé jutó Tichov szép betörésével nyitotta a TF az utolsó felvonást, majd Simon is betalált miközben továbbra sem érkezett hazai pont, ezért időt kért a Veszprém. Glogovac törte meg a hazai pontcsendet, ráadásul egymás után két szép kosárral. A TF azonban nem akarta, hogy veszélybe kerüljön a párharc végkimenetele, ezért Tichov, Oroszi és Szántó kosaraival tartották a még megengedhető különbséget, míg védekezésben egész pályás letámadással igyekeztek lassítani a hazaiakat. A találkozó végére már csak a különbség volt kérdéses, sem a meccs (Veszprém), sem a párharc győztesének (TF) kiléte nem forgott veszélyben. A hazaiak a legvégsőkig igyekeztek a legjobbjukat nyújtani, hogy kiszolgálják a ma is kilátogató és őket egész szezonban támogató szurkolókat, akik vastapssal jutalmazták meg a fiúk idénybeli produkcióját (40. perc: 92:80).

Nyilatkozatok

Zeljko Lukajics: – Nagyon boldog vagyok, mivel a szezon utolsó meccsét sikerült megnyerni. Ez nagyon fontos volt a játékosaink számára. Az öltözőben meg is köszöntem nekik mindezt. Nagy nehézséggel küzdöttünk az idény során, például sok sérülésekkel. Azt gondolom, hogy ez nem fog megismétlődni jövőre. Remélem, hogy sikerül jó csapatot kialakítanunk a nyáron, amely fiatal, nagy perspektíva van benne és jó eredményeket ér el.

Beák Gábor: – Gratulálok a Veszprém csapatának, hogy az utolsó hazai mérkőzését meg tudta nyerni! Harmincpontos előnnyel indultunk, ami rányomta a bélyegét a teljesítményünkre, a játékosaink már félig a nyaraltak. Fel kellett ráznunk őket, hogy visszajöjjünk a mérkőzésbe, próbáltuk a végjátékban megnyerni a meccset, de nem sikerült.

Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, rájátszás a 7-8. helyért, 2. mérkőzés:
Veszprém Kosárlabda Klub–TF-BP 92:80 (25:19, 24:17, 31:26, 12:18)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium, 90 néző. Vezette: Tóth, Szalai, Benedek

Veszprém: Füzi 21/6, Dancsecs 28/6, Glogovac 10/3, Szeifert 13/9, Birkás 14/3. Csere: Végh 2, Osztoics 4. Edző: Zeljko Lukajics
TF: Oroszi 8/3, Szántó 7, Tichov 39/18, Nagy 18/6, Simon 2. Csere: Szücs, Korompai, Béres 2, Tóth 4. Edző: Beák Gábor

Képgaléria