VFC USE siker Passauban

A Gizella VSE és VFC USE csapatai is részt vettek a „Sonnenland – Cup 2011” elnevezésű nemzetközi labdarúgó tornán.

Passau városa és az SpVgg Hacklberg egyesület meghívására Veszprémből két ifjúsági és egy női labdarúgó csapat vett részt a 12. Nemzetközi Ifjúsági Teremlabdarúgó tornán, a Hacklberg Sörfőzde Sonnenland-Kupáján. A tornán különböző korosztályban összesen 104 csapat, több mint ezer labdarúgója vett részt. Osztrák, cseh, német, angol, svájci és magyar csapatok érkeztek a Dreiländerhalle-Streif-Arénájába, ahol a DLW-műfüves pályáján küzdöttek a helyezésekért.

A korosztályok mérkőzései több csoportban és időpontban zajlottak:
„C” jelű korcsoport 1996/97-es születésűek 2011. január 07. péntek 14,00 órától
„D” jelű korcsoport 1998/99-es születésűek 2011. január 08. szombat 9,00 órától
Nők: Gizella SE Veszprém 2011. január 08. szombat 16,00 órától
A fiú csapatok a VFC USE játékosaiból álltak.

2011. január 07-én, pénteken reggel 6,00 órakor indult a csoport a Stadion parkolóból. Az utazáshoz szükséges okmányok (igazolás, biztosítás) ellenőrzése után összesen 24 fiú, 12 leány, felnőttek (edzők, vezetők) indultak útnak. A csoporttal tartott Halmay György az Önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke, képviselő illetve Irmes Zsolt a VFC USE elnöke. A „D” korcsoport edzője: Kozma Csaba, a „C” korcsoport edzője pedig Udvardi Ervin a leányoké Laki Zoltán volt.

Az utazást kővetően, fél egy körül érkeztünk meg a passaui sportcsarnokhoz, ahol a fiúk megismerkedhettek a helyszínnel és a „C” csoportos korosztály már készülődhetett a mérkőzésekre. A „C”korcsoport versenyei négy, ötös csoportban 20 csapat részvételével zajlottak, mely az egyik legerősebb mezőnyt jelentette: olyan neves csapatok, mint a Hertha Berlin, Mainz 05, Bochum, Stuttgarter, Werder Bremen, Nürnberg, Hamburger SV, Rapid Wien garantálták a színvonalas játékot.
A mérkőzések 1x12 percig tartottak.

A veszprémiek első mérkőzésüket a TSV 1860 Rosenheim csapatával játszották és az utazás fáradalmától még kissé álmos játékkal Irmes Dávid góljával 1-0 arányú győzelemmel sikerült kezdeniük. A második meccsen a Karlsruher SC ellen mérkőztünk. Az egyenlő erők küzdelméből újra Irmes Dávid góljával sikerült 1-0-ra hozni a mérkőzést.

A csoport következő mérkőzését az osztrák Rapid Wien játszották a fiúk ahol szoros küzdelemben Kovács Botond és Horváth Patrik góljaival 2-1 arányban győztek. Az utolsó csoportmérkőzésen a Hamburger SV ellen már nem volt tétje továbbjutásnak, hiszen az eredmények szerencsés alakulása miatt ettől függetlenül a veszprémiek a csoport élén végeztek. Ennek megfelelően a motiválatlan és kiengedett csapat 8-1 arányú vereséget szenvedett a németektől.

A folytatásban egyenes kiesési rendszerben zajlottak a mérkőzések. A legjobb négy közé jutásért a fiúk a másik csoport második helyezettjével az FC Nürnberg csapatával mérkőztek. Úgy tűnt, hogy az utolsó csoportmérkőzésen leengedett csapat nem tudott visszapörögni a játékba: 2-0 arányú vereséget szenvedett és búcsúzott a mezőnytől. Végül a 7. helyen végeztek, amely nagyon szép eredménynek számít az ilyen neves csapatokkal megtűzdelt mezőnyben. A torna döntőjét a Mainz 05 és a Hertha Berlin csapatai játszották. A döntetlenül végződött mérkőzésen büntető rúgásokkal a Hertha nyerte a tornát.

A „D” korosztály a 2011. január 08-án 9,00 órakor kezdődő tornáján a VFC USE úgy lépett a pályára, hogy ők voltak ennek a korosztálynak a tavalyi győztesei. Itt a csapatok négy, négyes csoportban mérték össze tudásukat. A mérkőzések 1x12 percig tartottak. A veszprémiek csoportjukban az első mérkőzést a helyi Passau Donautal csapatával játszották. A csapat a kezdettől fogva irányította játékot és meggyőző 8-0 arányú győzelemmel kezdték a küzdelmeket. A gólokat Kun Bertalan (2), Kelemen Bálint (2), Nyikus Zsombor, Szegi Mátyás, Tánczos Richárd, és Hegedűs Ábel szerezték.

A második mérkőzésen a Sp Vgg GW Deggendorf nevű csapattal játszottunk. A közel azonos erőkből álló csapatok küzdelméből az utolsó percben szerzett Kun Bertalan góllal 1-0-ra sikerült hozni a mérkőzést.

A csoport utolsó mérkőzését az FC Aunkirchen csapatával játszották. A gólzáporos mérkőzésen jó játékkal 7-3-as győzelmet aratott a csapat. A gólokat Kun Bertalan. (2), Liszi Márk (2), Nyikus Zsombor, Hegedüs Ábel és Kiliti Róbert szerezték. Így csoportgyőztesként folytathatták a tornát.
A csoportmérkőzések után a délutáni folytatás előtt a veszprémi fiúk, leányok és a vezetők a város nevezetességeivel ismerkedhettek meg. Látogatást tettek a Gizella kápolnában ahol Gizella királynő sírjánál egy rövid megemlékezést tartottak, a Gizella SE leányai pedig koszorút helyeztek el.

A visszaérkezést kővetően a legjobb négy közé jutásért a fiúk a másik csoport második helyezettjével a TSV Regen csapatával mérkőztek. Bár a vezetést az ellenfél szerezte meg de utána könnyed, szép játékkal fordítottak és 4-1 arányú győzelmet arattak, Kun Bertalan (2), és Nyikus Zsombor (2) góljaival.

A döntőbe jutásért a helyi - de addig igen meggyőző játékot mutató - FC Passau csapatával játszottak: szoros küzdelemben Kun Bertalan góljával 1-0 hozták a mérkőzést és jutottak a döntőbe.
A döntőt az FC Fürstenfeldbruck csapatával vívták és meggyőző játékkal, megérdemelten nyerték 2-0 arányban a mérkőzést. Ezzel igazi bravúrt végrehajtva megvédték tavalyi tornagyőzelmüket. A döntő góljait Kun Bertalan. és Tóth Bence szerezték. Az eredményhirdetésen a győztesnek járó kupa és labda átvétele után kiderült, hogy a torna legjobb játékosa díját is magyar kapta, Kun Bertalan.


A győztes csapat és Kozma Csaba edző

Az ezt kővető délutáni tornán a lányokat két négyes csoportba sorsolták. A csoportmérkőzések során a leányok elsőként az FC Bayern München II. csapatától szenvedtek 2-1-es vereséget, annak ellenére, hogy a 14 percig tartó mérkőzésen 12 percig még ők vezettek és közel álltak a nagy bravúrhoz. Aztán egy védelmi hiba és egy öngól megpecsételte sorsukat. A leányok kiválóan játszottak nagynevű ellenfelükkel szemben, sajnos a szerencse elpártolt tőlük. A gólt Varga Kinga szerezte.

Ezt kővetően a SC Regensburg csapatával szemben 4-1 arányban maradtak alul. Bár a vezetést a veszprémiek szerezték meg, de úgy tűnt, hogy az első mérkőzés sokat kivett a csapatból, elfáradtak és elkedvtelenedtek így esélyük sem maradt a jó eredményre.

Utolsó csoportmérkőzésüket az SpVgg GW Deggendorf csapatával játszották. Nem játszottak alárendelt szerepet, ám a 2-0 arányú vereséggel, csoportjukban a negyedik helyen végeztek. Így számukra véget ért a szereplés. A döntőt, - az elmúlt évekhez hasonlóan - az FC Bayern München és az osztrák címvédő SV Neulengbach csapatai játszották. Kiváló mérkőzésen az osztrákok megvédték címüket és 3-2 arányban megnyerték a döntőt.

Szombaton este a házigazda SpVgg Hacklberg egyesület klubszékházába egy hangulatos estére, beszélgetésre hívták meg a veszprémi küldöttséget, ahol csapataink újra meghívást kaptak a jövő évi rendezvényre. Mind a két fiú korcsoportot és a lányokat is szeretettel várják a 2012-es tornán.

2011. január 9-én vasárnap 11,00 órakor indult a csoport haza Veszprémbe és érkezett meg 17,30 órakor.