Szépen csillog a bronz

Hatalmas csatában szenvedett vereséget a VESC férfi kosárcsapata a bajnokság utolsó fordulójában az Eger ellen, így a harmadik helyen zárt.

Remekül kezdett a veszprémi csapat, Szabó Balázs és Jilling kosaraiaval két perc alatt 7:0-s rohamot produkáltak. A vendégek azonban fokozatosan dolgozták le a hátrányukat, a negyed közepénél utol is érték a hazaiakat (10:10). Mérész révén ismét nálunk volt az előny, azonban jött Fazekas, akinek köszönhetően először vezetett az Eger a mérkőzésen (12:14). A csereként beállt Kiss Botond egyenlített, majd Nagy Róbert triplájával ismét a VESC állt jobban, sőt Mérész remek találataival, hét ponttal megléptek a házigazdák (8. perc: 23:16). A negyed végén tartotta a különbséget a bakonyi gárda, Máté hármasával hat pontra jött fel az Eger az utolsó pillanatokban (29:23).

A folytatásban mindkét együttes sokat hibázott támadásban, de a hazaiak jöttek ki jobban ezekből, így a 12. percben 35:27 állt az eredményjelzőn. Bovánovics triplájával és Kiss Botond újabb kosarával először növeltek tíz pont fölé előnyüket a veszprémiek (40:29). Nagyon hullámzó volt a játék, Máté remek egyéni megmozdulásainak köszönhetően két perc alatt öt pontra zárkóztak fel az egriek (40:35). Azonban a bakonyiak váltani tudtak, Nagy Róbert két triplája újra tetemes egyetemista előnyt jelentett (18. perc: 49:38). Az első félidő utolsó percében ismét megtorpant a VESC, de jött Nagy Róbert, aki egy újabb hármassal tartotta a megnyugtató vezetést (56:48).

 A második játékrész Sneider és Nagy Róbert triplájával indult, de a különbség a 22. percig nem változott (61:53). Ezt követően a hazaiak megálltak, támadásban egymás után szórták el a labdákat, s ezt kihasználva az egriek Máté révén két pontra zárkóztak, így Molnár István gyorsan időt is kért (61:59). A veszprémiek továbbra sem összpontosítottak, két újabb eladott labda után már az Egernél volt az előny (61:63). Ezt követően hol a Veszprém, hogy a hevesiek vezettek, két perccel a negyed vége előtt 70:70 állt az eredményjelzőn. A végén rákapcsolt a VESC, Bovánovics és Jilling triplája után hat pontos hazai előnnyel fordulhattak a csapatok az utolsó tíz percre (78:72).

A záró játékrész elején a hevesiek a mérkőzés egyik legjobbja, Máté révén gyorsan nyílttá tették a harcot (78:76), majd Szarvas triplájával már csak egy pont volt a különbség (80:79). A hazaiak Jilling és Szabó Balázs révén válaszoltak, így a negyed derekához érve tartotta előnyét a második helyre pályázó bakonyi alakulat (86:83). Az egyre lelkesebben, nagyobb akarattal játszó hevesiek három perccel a mérkőzés vége előtt átvették a vezetést (88:89). Nagy Róbert kosara újra veszprémi előnyt jelentett, de jött Zsemlye és Máté, s fordított az Eger (38. perc: 90:93). Molnár István hiába kért már időt, az utolsó két percben nem esett kosár egyik oldalon sem, így az egrieknek sikerült visszavágni a hazai vereségért.

mérkőzéstükör

Molnár István: Először is gratulálok a csapatomnak a harmadik helyhez. Ha az év elején valaki azt mondja, hogy a harmadik helyen végzünk, kicsit mosolyogtam volna rá, főleg egy pápai és fehérvári vereség után. A rájátszás végére elfáradtunk picit, valamint megzavarta a fejeket, hogy több játékost is megkerestek már másik csapatok. Nem tudtunk koncentráltan játszani, ez már az utolsó 3-4 fordulóban látszott. Remélem, hogy jó szívvel emlékezik majd a közönség erre a csapatra. A mai mérkőzésről egyetlen dolgot tudok elmondani. Nem tudtuk megtalálni a ritmust a második félidőben, már az első félidőben el lehetett volna dönteni az összecsapást. Erőltettük a támadást, de inkább védekezni kellett volna. A jövőre vonatkozóan még nincs konkrétum, több játékost is megkerestek már, akik tárgyalásokat folytatnak más klubokkal.

Váczi Péter: A második félidőben alacsony szerkezetre váltottunk, ami meghozta a várt eredményt. így sikerült felülkerekedni a Veszprémen. Örülök, hogy idegenben sikerült megverni egy ilyen jó csapatot. Keményen dolgoztunk ebben a szezonban végig, ez a győzelem is ezt mutatja, és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem a szponzoroknak, a főiskolának a támogatást, illetve azon emberek egész éves segítségét, akik a csapat mellett dolgoztak ebben az évben - írta a heol.hu.

Veszprémi Egyetem SC - EKF-Hész-Eger 90:93 (29:23, 27:25, 22:24, 12:21)

Vetési Albert Gimnázium, 300 néző.

VESC: Bovánovics 11/9, Nagy 24/15, Mérész 10, Szabó 20, Jilling 9/9. Csere: Oltárczy 2, Szathmáry 2, Kiss B. 12. Edző: Molnár István.

Eger: Krasznai 9, Máté 30/6, Zsemlye 14, Sneider 6/3, Fazekas 5. Csere: Erdei 12, Klepej 1, Rusznák 4, Szarvas 8/6, Szerdahelyi 4. Edző: Váczi Péter.

Statisztika:
Dobás összesen: 57,1%, ill. 60,7%.
Közeli: 61,3%, ill. 66,7%.
Középtávoli: 25%, ill. 75%.
Távoli: 64,7%, ill. 35,7%.
Büntető: 71,4%, ill. 66,7%

Lepattanók:
védő: 18, ill. 17.
támadó: 6, ill.4.

Szerzett labda: 11, ill. 16.
Eladott labda: 14, ill. 10.