Hat veszprémit támogatott a MOL

Bemutatjuk a MOL és az Új Európa Alapítvány által 2010-ben támogatott, hat veszprémi tehetséget, akik megszolgálták a bizalmat. A februárban megjelent Szurkolói kalauzunkban már bemutattuk a fiatal sportolókat, ismerjük meg őket még jobban! Már pályázható a 2011-es program is.

A magyar olajipari vállalat kiváló kezdeményezése a MOL Tehetségtámogató Program, melynek keretében, az Új Európa Alapítványon keresztül tehetséges magyar fiatalok felkészülését segítik évről évre. 2010-ben hat veszprémi, illetve veszprémi klubban versenyző sportoló kapott támogatást, a sikeres pályázókat most röviden bemutatjuk ABC-sorrendben, majd mindenkivel egy önálló interjút is közlünk. A fiatalok nevében is köszönjük a MOL-nak a hazánkban egyedülálló program által nyújtott segítséget! 

Fertig Fruzsina

A VEDAC kalapácsvetője, Fertig Fruzsina remek évet tudhat maga mögött. Már a Téli Dobó Országos Bajnokságot is egyéni csúccsal, 56,43 méterrel nyerte meg, majd a júliusi Ifjúsági OB-t is magabiztosan nyerte meg. Egy héttel később Zentai Tibor tanítványa a veszprémi rendezésű 52. Nemzetközi Balaton Bajnokságon két méterrel megjavította a női ifjúsági megyecsúcsot, 60,59 méteres dobásával a 4. helyre lépett előre a világranglistán. Ezután következett a szingapúri I. Ifjúsági Olimpia, ahol Fruzsina élete első világversenyén bejutott a döntőbe, és a 7. helyen végzett. 

Horváth Marcell

A Magyar Köztársaság jó tanulója – jó sportolója kitüntetéssel is rendelkező sportember két sportágat is eredményesen űz. A Kőbányai Sirályok Tájfutó Egyesület tagjaként Kovács Zoltán irányítása alatt többszörös diákolimpiai bajnok, és háromszor került be az ifjúsági tájfutó válogatottba. Rokonsportág a tájkerékpározás, a versenyekre Marcell a Veszprémi Nelson Kerékpáros Egyesület tagjaként, saját edzésprogramja alapján készül. Több országos bajnoki címe mellett az elmúlt évek során nyert már két Európa-kupát, és 7. lett a junior világbajnokságon is. 

Loránd Lilla

A több korosztályban is országos bajnoki címmel rendelkező futó, Loránd Lilla a VEDAC atlétájaként Tóthné Stupián Anikó irányítása alatt készül. 2010-ben nem talált legyőzőre 400 méteren a junior országos bajnokságon, és a felnőttek között két számban is dobogóra állhatott, 400 méteren és váltóban is a 3. helyen végzett. Lilla már világversenyeken is bizonyított, az Egyesület Államokban rendezett ifjúsági világbajnokságon és a dohai Gimnáziádén is ezüstérmet szerzett svédváltóban, utóbbi seregszemlén megfejelte teljesítményét egy 400 méteren szerzett bronzéremmel is. 

Pásztor Bence

2010-ben még a serdülők között versenyzett Pásztor Bence, a VEDAC atlétája, aki kalapácsvetésben, diszkoszvetésben és súlylökésben is uralta korosztályát, mindhárom versenyszámban megnyerte az országos bajnokságot. A serdülők számára még nem rendeznek világversenyeket, de Zentai Tibor tanítványa fő számában, kalapácsvetésben a világ egyik, ha nem a legjobb serdülő korú versenyzője volt 2010-ben. Júliusban Bence hazai közönség előtt szenzációs eredményt ért el, megdöntötte a serdülők 10 éve fennálló, nem hivatalos világcsúcsát, 85,49 méterre repítette a kalapácsot. 

Szalai Benjamin

Nem indult jól a 2010-es év a VEDAC futója, Szalai Benjamin számára, hiszen sérülésekkel bajlódott. Az év második felében azonban mindent kárpótolt, hiszen juniorként megnyerte a felnőtt országos bajnokságot 3000 méteres akadályfutásban, majd a mezei futó országos bajnokságon csapatban első, egyéniben 3. helyen végzett, amivel kivívta a jogot az Európa-bajnokságon való részvételre. Tóthné Stupián Anikó tanítványa a kontinensviadalon a magyar junior csapat tagjaként a 9. helyen végzett. 

Windischmann Bence

A Domonkos László Veszprémi Judo SE egyik legnagyobb reménysége Windischmann Bence, aki serdülő kora ellenére már rutinos versenyzőnek számít. A 2010-es év kiválóan sikerült számára, 14 versenyt nyert meg, melyek között voltak nemzetközi és hazai sikerek is. A magyarországi megmérettetések közül a szekszárdi országos bajnokság megnyerése volt Bence számára a legnagyobb siker, és három rangos nemzetközi tornát – Tolmezzo, Wien és Trieszt – is megnyert. Már egy korosztállyal feljebb, az ifik között is megmutatta oroszlánkörmeit Károlyi Gábor és Takács Attila tanítványa, ahol bizonyára a jövőben szép sikerek várnak rá. 

A pedagógusokat elismerő MOL Tehetséggondozó program egyik díja is Veszprémbe került, a VEDAC futóedzője, Tóthné Stupián Anikó vehette át néhány hete az elismerést. Már kiírták az idei Tehetségtámogató Program pályázatát is, a beadási határidő 2011. április 1., a pályázati anyag letölthető a MOL honlapjáról.