Két rokon sportágban is eredményes

Horváth Marcell ifjúsági válogatott tájfutó és tájkerékpáros, mindkét sportágban szeretne kiemelkedő eredményeket elérni.

Röviden már bemutattuk a MOL Tehetségtámogató Programjának 2010-es, veszprémi nyerteseit, most pedig interjúkat közlünk a fiatal sportolókkal. A második interjú Hotváth Marcellal készült, aki két rokon sportágat űz versenyszerűen, a tájfutás és a tájkerékpározást.

- Felsorolnád a legjobb eredményeidet?

- Hazai tájfutó eredményeim közül legbüszkébb a diákolimpiai győzelmeimre vagyok, ezen kívül számos országos bajnoki dobogós hely illetve a 2009-es Hungária kupa megnyerése gazdagítja éremgyűjteményemet. Rendszeresen indulok a Velencei Nemzetközi Tájfutó Fesztiválon, ahol az elsőtől a negyedik hely mindegyikén végeztem már, egy erős, nagy létszámú mezőnyben. Eddig háromszor kerültem be az ifjúsági válogatottba, a tavalyi év sikerült a legjobban, Spanyolországban egyéni 10., váltóban 5. lettem. Tájkerékpárosként jó pár országos bajnoki címem mellett nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetek, hiszen 2007-ben Olaszországban váltó aranyat szereztünk, 2008-ban Litvániában egyéniben Európa Kupát nyertem, amit 2009-ben Dániában megismételtem. 2008-ban Lengyelországban a junior világbajnokságon sprint számban 7. helyezett voltam.

- Ki az edződ, ki segít a felkészülésben?

- A Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE-nél ismerkedtem meg a tájfutással Hites Viktor edző irányítása alatt. Ekkor 10 éves voltam, azóta versenyszerűen futok. 2008 óta a Kőbányai Sirályok Tájfutó Egyesület tagja vagyok, ahol Kovács Zoltán edző irányítja a munkámat. 13 évesen kezdtem el versenyszerűen tájkerékpározni, ehhez tájfutóként való leigazolás szükséges (Kőbányai Sirályok) de emellett a Veszprémi Nelson Kerékpáros Egyesület tagja is vagyok. Kerékpáros edzőm nincs, saját edzésprogramom alapján készülök, ami a tájfutó edzéstervre épül.

- Hol és mennyit készülsz a versenyekre?

- Hétközben a közeli Gulya-dombon terepen futok, hétvégenként pedig a megye által szervezett térképes edzés segítségével készülök. Emellett edzőtermi munkával erősítem az állóképességemet. Havonta egyszer edzőtáborban készülök a versenyekre. Szüneteim is sportmunkával telnek, nyáron egyesületem segítségével külföldön futok, idén két hetet tölthettem velük Svédországban. A kerékpáros felkészülésem télen spinning edzésekből áll, amit jól kiegészítenek a futó edzéseim.

- Mik a jövőbeni céljaid?

- Idei célom, hogy ismét bekerüljek a tájfutó ifjúsági válogatottba és a Csehországban rendezendő Ifjúsági Tájfutó Európa Bajnokságon egyéniben az 1-10. közé kerüljek, a magyar váltó tagjaként pedig 1-6. helyet tűzöm ki célul. (A szövetség elvárása 1-20. hely) Tájkerékpárosként első junior évemet kezdem (18-20 évesek), ami azt jelenti, hogy szeretnék a mezőny első harmadában végezni. Aztán a következő két évben ezen az eredményen csiszolni. Nyáron Olaszországban rendezik a junior világbajnokságot, ahol szeretnék indulni, ám az igazi álom a Junior Európa Kupa lenne, amit idén Oroszország rendez, az építészetileg is kiemelkedő Szentpéterváron.

- Mesélnél egy kicsit a tanulmányaidról?

- A veszprémi Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolába jártam, ahol Szalai Tamás tanár úr volt a testnevelőm, osztályfőnököm. Sportos életmódra nevelt minket, következetessége, szigora példaként áll előttem. Most a Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium építész szakos tanulója vagyok, a 12. osztályba járok. Testnevelő tanárom Orbán Zsolt. A sportolás mellett igyekszem a tanulmányaimra is odafigyelni, jövőre érettségizek, a Budapesti Műszaki Egyetemen szeretnék tovább tanulni.

- Mivel szeretnél a sportolás után foglalkozni?

- 8. éve versenyszerűen sportolok, előtte úsztam, szertornáztam, atletizáltam. Életemnek szerves része a mozgás, remélem, hogy erről később sem kell lemondanom, tanulmányaim és munkám mellé is bele fog férni. A sport tanított meg a kitartásra, pontosságra, segítségével rengeteg barátra találtam. Igyekszem már most összekapcsolni a sportot és további céljaim megvalósítását: bármerre járok Európában, két verseny között is próbálok időt szakítani a helyi építészet megismerésére.

- Mit köszönhetsz a Mol Tehetségtámogató Programnak?

- 2007-ben egy kerékpár vásárlásához segített hozzá, még most is ezzel versenyzek. Azóta főként a nemzetközi indulásaim költségeit támogatja, ami nagy segítség, hiszen én magam két sportágban vagyok válogatott sportoló, emellett öcsém is ugyanilyen úton indult el. A sport által az elmúlt 8 évben bejártam hazánkat és a környező országokat, a MOL Tehetségtámogató Programja segítségével eljuthattam Litvániába, Svédországba, Dániába, Lengyelországba. Jártam Svájcban, Spanyolországban, Olaszországban, Szerbiában. Anyagi támogatásuk nélkül ez nem valósulhatott volna meg.

- Több sport és tanulmányi elismerésben is részesültél. Felsorolnád őket?

- Kétszer voltam Veszprém megye legjobb utánpótlás korú tájfutója, négyszer Veszprém város jó sportolója, és szintén négyszer Veszprém megye jó tanulója-jó sportolója, valamint kétszer voltam különdíjas a Veszprém megye legjobb sportolója díjátadáson. Az év legjobb férfi tájkerékpárosa díjat kétszer kaptam meg, majd 2009-ben átvehettem a legrangosabb sport illetve tanulmányi elismerést Hiller István oktatási és kulturális minisztertől: a Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója kitüntetést.

- Miben tudsz példát mutatni társaidnak?

- Talán abban, hogy élsportolóként is be lehet úgy osztani az időt, hogy a tanulásra is jusson.

A cikksorozat eddig megjelent része:
Fertig Fruzsina: Már 60 méter felett jár