Már 60 méter felett jár

A VEDAC kalapácsvetője, Fertig Fruzsina remek évet zárt 2010-ben, és legalább ilyen jól indította az idei esztendőt is.

Röviden már bemutattuk a MOL Tehetségtámogató Programjának 2010-es, veszprémi nyerteseit, most pedig interjúkat közlünk a fiatal sportolókkal. Elsőként Fertig Fruzsinával, a VEDAC kalapácsvetőjével beszélgettünk.

- Kezdjük a legelején! Ha a magyar sporttörténelmet nézzük, az atlétika legeredményesebb versenyszámát választottad. Miért?

- Diszkoszvetéssel és súlylökéssel kezdtem el az atlétikát 2007-ben, Mozsdényi Józsefnél. Jól ment az edzés és a versenyzést is, de közben láttam, ahogy a másik csoport kalapácsot vet, ami nagyon tetszett, és megkértem Józsi bácsit, hogy én is hadd próbáljam ki. Elkezdtünk a kalapácsvetéssel is foglalkozni, ami jó döntésnek bizonyult. Jöttek az eredmények a serdülő OB-kon, majd bekerültem a válogatottba, ahol csak egy lány volt jobb nálam.

- Olyannyira jöttek az eredmények, hogy 2009-ben már világversenyen is részt vehettél.

- Életem első világversenyén, az ifjúsági világbajnokságon nem szerepeltem jól, még zöldfülű voltam. Ezután, október 10-én mentem át Zentai Tibor csoportjába, ahol még komolyabban kezdtem el edzeni. A tavalyi év már sokkal jobban sikerült, a téli és a nyári országos bajnokságot is megnyertem, majd Moszkvában, az ifjúsági olimpia kvalifikációs versenyén is részt vehettem. Ott 13. lettem, aminél sokkal jobb eredményre számítottam.


A VEDAC-os küldöttség Moszkvában

- Végül mégis utazhattál Szingapúrba, hogyan kaptad meg a lehetőséget?

- Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban voltunk júniusban, a Csapat Európa-bajnokságon, ahol több VEDAC-os indult. A lelátón jött oda hozzám a szövetségi kapitány, és közölte, hogy az egyik orosz lány lemondta a szereplést, és én kaptam meg a lehetőséget az ifjúsági olimpiai részvételre.

- Amivel sikerült is élned…

- Nagyon örültem a lehetőségnek, és sokat dolgoztam a következő két hónapban. Veszprémben, a Balaton Bajnokságon sikerült megyecsúcsot dobnom, 60,59 métert, amivel csapattársam, Lévai Dóra 58,80 méteres csúcsát döntöttem meg. Az olimpián a döntőbe jutás volt a célom, amit sikerült is elérnem, és végül 7. lettem.

- Milyen érzés volt Szingapúrban versenyezni? Milyen emlékeid vannak?

- Életem eddigi legjobb élménye volt, szívesen visszamennék. Furcsa volt, hogy mindenki mosolygott, nagyon jól éreztük magunkat, és sok embert megismertem. A birkózó, Németh Zsanettel korábban is ismertük egymást, és azóta is tartjuk a kapcsolatot.

- Egy világverseny mindig különleges, de az olimpia biztosan nem tartozott a mindennapi versenyek közé. Hogyan emlékezel vissza?

- Természetesen jó élményeim vannak, de nem volt könnyű dolgom. Tizenheten voltunk a selejtezőben, ahonnan 50% + 1, vagyis 9 fő jutott tovább a döntőbe. Én nyolcadikként jutottam tovább. 4 dobásunk volt a selejtezőben és a döntőben is, ami nem megszokott, és ráadásul a döntőben még az eső is nagyon esett. Emiatt mindenki kisebbet dobott, de végül sikerült egy helyet javítanom, és a 7. lettem.


A városházán fogadták a fiatal tehetségeket

- Az ifjúsági világbajnoksághoz képest ez előrelépés, az eredményességet nézve mindenképp.

- Igen, én is így gondolom. Az edzőm azt mondja, hogy nekem van egy edzéses forgásom és egy versenyes forgásom. Edzésen mindig nagyobbat dobok, a versenyen viszont megváltozik a technikám. Van bennem versenydrukk, de nem érzem különlegesnek a versenyt, mégis megváltozik a mozgásom. Sok rutint kell még szereznem.

- Összességében tehát jó évet zártál, ami a MOL Tehetségtámogató Programjának is köszönhető. Miben tudott neked segíteni a MOL?

- Dobócipőt, pólót, sztreccset vettem a támogatásból, gyakorlatilag teljesen fel tudtam ruházkodni belőle, ami elengedhetetlen volt a felkészüléshez. 2010-ben adtam be először a pályázatot, nagyon örültem, amikor kiderült, hogy nyertem. A testnevelő tanárom, Kavalecz Gábor ajánlotta a lehetőséget, és az edzőm, Zentai Tibor is biztatott, hogy adjam be, mert egyre javultak az eredményeim, és úgy gondolta, hogy lehet esélyem. Bízom benne, hogy a tavalyi teljesítményemmel megháláltam a bizalmat, és idén is támogatott lehetek.


Veszprém olimpiai bajnok kalapácsvetője, Kiss Balázs emléktáblája előtt az utódok

- Jól indult az idei éved is, a Téli Dobó OB-n junior bajnok, a felnőttek között 3. lettél, majd Szófiában, az Európa Kupán is nagyon jól szerepeltél.

- Nagyon örültem a jó kezdésnek, annak pedig különösen, hogy először sikerült 60 méter felett dobnom világversenyen. Az utánpótlás csapattal elsők lettünk, ami nagyon jó eredmény, én még két évvel fiatalabb vagyok ennél a korosztálynál.

- Az Európa Kupa csak az idei bemelegítés volt, most jönnek még csak az igazán fontos versenyek.

- Tallinban lesz a Junior Európa-bajnokság, ahol a 8-as döntő a fő célom, ott pedig már bármi megtörténhet. A junior országos bajnokságot szeretném megnyerni, és a felnőtt OB-n is szeretnék a legjobb hat közé jutni. Ezek az idei legfontosabb versenyeim, 2012-ben Barcelonában lesz a junior világbajnokság, 2013-ban pedig utánpótlás EB lesz. 2014-ben már szeretnék kijutni a felnőtt EB-re is, 2016-ban pedig a rioi olimpiára. Minden évben az adott év a legfontosabb, de azért előre is tervezek egy kicsit.