Világszínvonalú eredmények

A VEDAC Évadnyitó Dobóversenyén a legnagyobb várakozás a szombathelyi Dobó SE olimpiai ezüstérmes kalapácsvetőjének, Pars Krisztiánnak a szereplését övezte, aki idei első versenyén a világ idei második legjobb eredményét dobta. Több veszprémi versenyző is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

- Jobban sikerültek a dobásaim, mint ahogy a verseny előtt vártam. Négyszer is 79 méter fölött dobtam, ami megerősített abban, hogy érdemes idén még több energiát belefektetnem a munkába, és ha sikerül csiszolni a technikámon, akkor akár 82 méter fölé is kerülhetek – kezdte a verseny értékelését Pars Krisztián, aki 79,64 méteres teljesítményével a 2. helyre lépett a világranglistán.

- Veszprémben mindig jó idénynyitó verseny szokott lenni, nagyon szeretek itt versenyezni. Jó a kör minősége, nagyon sima felületű, ezért rendkívül gyors dobásokat lehet végrehajtani. Nagyobb a hibázási lehetőség is, mert könnyebben ki tud csúszni a láb, de nekem mindig jól szoktak sikerülni a dobások, most is biztosan adott egy métert az eredményemhez a kör – vélte Pars Krisztián.


Pars Krisztián

Olimpiai ezüstérmesünk idén Európa-bajnokságot, jövőre világbajnokságot akar nyerni, 2012-ben, Londonban pedig egy olimpiai aranyéremmel koronázná meg a pályafutását.

- Idén az EB a legfontosabb versenyem, győzelemmel szeretnék tisztelegni Pali bácsi előtt – mondta határozottan Pars Krisztián, a tavaly elhunyt, hazánkban dobópápaként ismert Németh Pálról. – Az EB megnyerésével lehetőségem nyílna részt venni a spliti Világkupán, ahova minden földrészről csupán egy versenyző utazhat, kiegészülve a rendező ország sportolójával és csapat EB győztesével.

Remekül szerepeltek a május 1-i évadnyitó dobóversenyen a VEDAC atlétái is, akikről Pars Krisztián is elismeréssel beszélt.

- Edzőtáborokban már évek óta együtt készülünk a veszprémi tehetségekkel. Hudi Ákos és Pásztor Bence már most nagyon jó versenyzők, és rajtuk kívül többen is kiemelkedő eredményeket érhetnek el – vélte az olimpiai ezüstérmes.


Hudi Ákos és Pásztor Bence

Hudi Ákos 77,28 méteres dobásával bebiztosította a helyét a junior világranglistán, Pásztor Bence pedig továbbra is vezeti a serdülő világranglistát, kereken 80 méteres dobásával kiemelkedik a magyar mezőnyből. Az ifik között Töreki Balázs és Árvai Krisztián szenzációsan versenyzett, mindketten egyéni csúcsot dobtak (71,80 illetve 71,64), ami mindenképpen biztató a nyári ifjúsági olimpia május végi, moszkvai előselejtezője előtt.


Töreki Balázs és Árvai Krisztián

A kalapácsvetők közül Fertig Fruzsina előtt még kemény munka áll, a szombaton elért eredménye (50,72) is elég lehet az ifjúsági olimpiára történő kvalifikációra, de a kalapácsvetők edzője, Zentai Tibor szerint több van még benne.

A férfi diszkoszvetést Varga Roland nyerte, kimagasló teljesítménnyel (64,20), aki a magyar atlétika nagy szívfájdalmára horvát színekben versenyez. A mieink közül Mozsdényi Dávid egy combhúzódásból kigyógyulva biztatóan teljesített (53,89), és jó úton jár Páli Viktor is (49,17), aki nem sokkal maradt el az egyéni csúcsától.