Veszprémi női győzelem a Balaton körüli bringaversenyen - 5 óra 16 perc egy Balaton kör – a nőknek!

Amikor azt mondják, hogy a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team női versenyzői átlagon felüliek, akkor azt rendre alá is támasztják a lányok és mindjárt 2 meglepetéssel is szolgáltak
a hétvégén.

Jó edzésnek szánták a csapat felnőtt tagjai a Tour de Pelso országúti kerékpáros maratont, hazánk leghosszabb távú bringaversenyét. A tavalyi második hely után idén a dobogó legfelsőbb fokára álhatott fel a veszprémi színekben versenyző Haffner Kata, aki 5:16:05-ös idejével nem sprintbefutón győzte le riválisát.

„Kata többször vezette azt a csoportot, akik leszakadtak az élmezőnyről, annak ellenére, hogy mind az edzője – Szabó Laca bá (aki Kónya Ádám sífutó olimpiai felkészítője is volt) – és én is külön kértük, hogy nőként nem kell a vegyes mezőnyben szerepet vállalnia, elég ha „utazik” a fiúkon és figyel a többi lányra. Mondjuk, az utazik szó, a helyenként 55-60 km/h-s tempóra elég szerényen hangzik. A lényeg, hogy maradt ereje és tudott koncentrálni a sprinten, hogy a végén őt intsék le elsőként. Még tanulja ezt a szakágat, de nagyon jól halad.” – értékelt Toldi Tamás a veszprémiek csapatvezetője.


Haffner Kata (Fotó: MKSZ, Tirszin János)

A legjobb VKE versenyző Dolezsai Balázs, a 28. helyen végzett 4 óra 47 perces idővel.

A hétvége másik kellemes meglepetése a svájci Gränichen-ben volt, ahol az U15, U17 és a junior (U19) magyar válogatott állt rajthoz. Aki ma jegyzett világszinten a mountain bike olimpiai számában, az XCO-ban, az rajthoz állt itt … és még sokan mások.

A három veszprémi válogatott versenyző közül a legjobb eredményt Bokros Csenge Anna érte el, aki 8. helyen érkezett a célba az U17-es lányoknál úgy, hogy az első évesek között csak egy versenyző volt nála jobb! Erre az eredményre már külföldön is felkapják a fejüket.


Bokros Csenge Anna

A fiúknál Baranyi Áron Dávid az utolsó előtti sorból a 94. helyről rajtolva küzdötte fel magát a 18. helyre! El lehet játszani a gondolattal, mi lenne, ha a 3. sorból a 16. helyről rajtolna …

Az U19-es mezőny akkora volt, mint a teljes magyar mountain bike XCO mezőny U9-től Master 3-ig, így sok babér nem termett a futamban a középmezőny végéről rajtoló Fülöp Ádámnak, aki a nagy tülekedésben a svájci földdel is közelebbi kapcsolatba került, végül a 73. helyen fejezte be a versenyt.

Ádám vegyes májust tudhat magáénak, szerzett értékes nemzetközi pontokat Graz-ban és a szintén ausztriai Obertraum-i verseny pályabejárásán olyan horror esést mutatott be, hogy már bőven egymillió feletti megtekintéssel bír különböző online csatornákon.


Fülöp Ádám

A videó 18 éven aluliaknak nem ajánlott!
A videó megtekinthető Fülöp Ádám sportoló facebook oldalán:
https://www.facebook.com/fulopadam001/videos/575316039522141/

A csapat jó előjelekkel vág neki a júniusnak, ahol a felnőttekre az idei év első mountain bike magyar bajnoki futama vár maraton versenyszámban Nagykovácsiban. A Veszprém Cycling Academy utánpótlás programban résztvevők pedig Tamásiban mérik össze erejüket a Mountain Bike Diákolimpia® Országos Döntőjében.

Május 28-án megkezdődött az olimpiai kvótafutás is, így megnőtt a nyomás a tavaly jól szereplő veszprémi elit felnőtt versenyzőkön is, hiszen a pontokat és az azzal járó kvótát vagy kvótákat nem csak maguknak, hanem Magyarországnak is szerzik.