Lepsényi Boglárka a legjobb!

Európa- és világbajnok lábteniszezőnk megvédte világbajnoki címét az isztambuli Női és Ifjúsági Lábtenisz Világbajnokságon.

2010. október 22-23-án rendezték meg a 6. Női és Ifjúsági Lábtenisz Világbajnokságot a törökországi Isztambulban. A magyar női és ifjúsági válogatott 14 fővel vett részt az eseményen. Csapatvezető: Rieger László, szövetségi kapitány: Pál Tamás, nemzetközi játékvezető: Nagy Norbert, női játékosok: Lepsényi Boglárka, Körösi Evelin, Ferenczi Anna, Hordós Anita, ifjúsági játékosok: Királyvölgyi Krisztián, Koltai Kristóf, Nagy Máté, Szűcs Attila, Kiss Ádám, Tóth Nándor, Harsányi Ádám.

A verseny első napja a várakozások megfelelően zajlott. A magyar női és ifjúsági csapat minden szakágban (egyéni, páros, és hármas) a csoportmérkőzését és az elődöntőket is fölényesen nyerte, és veretlenül került a döntőbe. A román válogatott hasonló teljesítményt nyújtott és szintén veretlenül nézett a következő nap elé. Már az első nap végén így már tudni lehetett, hogy a legrosszabb esetben is 6 ezüsttel tér haza a válogatott, de mindenki reménykedett, hogy a kitűnően játszó románok ellen több győzelem is születik, és így több aranyéremre cseréljük le az ezüstöket.

Tavaly, Veszprémben az év legjobb sportolója választáson III. helyezett Lepsényi Boglárka címvédőként érkezett a világbajnokságra. Boglárka döntő mérkőzése nagyon nehézre sikerült. A román válogatott EB-bronzérmes versenyzője az elmúlt egy évben sokat fejlődött. Fizikálisan megerősödött, játéka pontosabbá vált, és harcos, támadó szemléletű játékát szinte hibátlanul játszotta. Nagyon nehéz volt olvasni az ütéseit, és mivel ebben a játékban az ütés a legnagyobb fegyver, azt tudta mindenki, hogy ezzel a román lánnyal nehéz meccs előtt állunk. Boglárkának minden erejére és ügyességére szüksége volt, hogy diadalmaskodni tudjon a román hölgy felett. Az első szettben Boglárka szép, okos támadó szellemű játékával a szett végére felülkerekedett és 12-10-re nyert. A második szettben hiába volt több hatásos támadása Boginak, a román lány ütései rendre pontot hoztak. Bogi mindent megtett, „elérhetetlen” labdákat ért el, és mentett meg, hihetetlen pontos belsős lövésekkel szerzett több védhetetlen pontot, de a szett így is 11-9-re a román lányé lett. Így bekövetkezett az, amit Pál Tamás szövetségi kapitány és Rieger László, Boglárka edzője mindenképp el akart kerülni, hogy Boginak 3. szettet is kelljen játszania. Mindenki félve nézett a 3. szett elé, és ekkor megtörtént a csoda. Bogi minden akaraterejét összeszedve kezdett játszani, de a román lány is kitűnő volt, és 8-5-re elhúzott Bogitól. Úgy tűnt, most már elveszett a meccs, de Bogi nem adta fel, tette a dolgát és sikerült kiegyenlítenie 10-10-re és ezután 12-10-re nyernie. Megvédte címét és ismét világbajnok lett.

- A magyar és a külföldi szakemberek szerint ez volt a leglátványosabb és legmagasabb szakmai színvonalú mérkőzés a női lábtenisz történetében. Bogi a szakvezetők szerint azért tudott nyerni, mert színesebb, változatosabb játékot játszik, s ezáltal váratlan megoldásokra képes a pályán. Sokat fejlődött tavaly óta az ütése, amiket nagyobb számban is alkalmazott már ezen a VB-n. Megtartotta gyors belsős rúgásait is, melyekkel szépen el tudja tenni a labdát az előrehelyezkedő ellenfél mellett, s melyek által teljesen ki tudja szorítani a pályáról ellenfelét. Alkalmazott rövidítéseket (pörgetéseket) is a háló közelében, melyek szintén pontot hoztak számára. Az egész mezőnyben ő alkalmaz egyedül olyan testcseleket, melyekkel teljesen megzavarja ellenfelét. A mérkőzés után rengeteg gratulációt kapott, és mindenki elismerte teljesítményét – mondta Reiger László edző.

A folytatás nem sikerült ilyen jól sem a fiúknak, sem a lányoknak. Minden meccsen a románok diadalmaskodtak. A női hármasnál csillant fel egy kis esély a győzelemre. Az első szettet a románok nyerték, de fej-fej mellett volt a két csapat. A második szettben a magyar lányok szép játékkal 10-10-ig jutottak, és ezután jött a hideg zuhany. Két tiszta pontot vett el a vezető játékbíró lányainktól, így 12-10-re kikaptunk, pedig ezek a lányok (Lepsényi Boglárka, Ferenczi Anna, Körösi Evelin, Hordós Anita) megérdemelték volna a 3. szett lehetőségét.

A világbajnokság végére kialakult a magyar mérleg: 1 arany és 5 ezüst.

- Összességében nagyon szép teljesítmény, amit elértünk, ahhoz képest, hogy versenyzőinknek kevés lehetőségük volt az együtt gyakorlásra. Nagy segítség lenne, ha ezek a tehetséges, igazán látványos sportágat űző sportolók is kaphatnának támogatást, hogy fejlődhessenek és további, még szebb sikereket hozhassanak országunknak – zárta gondolatait Reiger László edző.