3,5 méterrel vezeti a világranglistát

A VEDAC kalapácsvetője, Pásztor Bence fiatal kora miatt még nem vehetett részt világversenyen, idén viszont berobbanhat a világ élvonalába.

Röviden már bemutattuk a MOL Tehetségtámogató Programjának 2010-es, veszprémi nyerteseit, most pedig interjúkat közlünk a fiatal sportolókkal. Cikksorozatunk negyedik részében Pásztor Bencével, a VEDAC kalapácsvetőjével beszélgettünk.

- Labdarúgóként kezdted, majd kalapácsvető lettél. Első hangzásra elég éles váltásnak tűnik, hogyan kerülték a dobókör közelébe?

- 2005-ig fociztam, szerettem csinálni, jól is ment, de amikor a nővérem, Lévai Dóra az ifjúsági világbajnokságon 3. lett kalapácsvetésben, lementem én is a VEDAC-hoz. Kedvet kaptam a kalapácsvetéshez, és itt maradtam. 2007-ig párhuzamosan fociztam és atletizáltam, végül az atlétika mellett maradtam.

- A tavalyi éved nagyon jól sikerült, melyik versenyeket emelnéd ki leginkább?

- Csapattársam, Hudi Ákos a veszprémi rendezésű U-20-as válogatott Viadalon 81,15 métert dobott 6 kg-os szerrel, ami akkor a világ legjobb eredménye volt 2010-ben, ez hihetetlenül jó hangulatot teremtett az egész csapatban. Aznap délután jött az én versenyem, ahol sikerült megdöntenem Horváth József (Dobó SE) 10 éve fennálló, nem hivatalos serdülő világcsúcsát, 4 kg-os szerrel 85,49 métert dobtam. Az országos bajnokságok megnyerése is fontos volt számomra, kalapácsvetésben, diszkoszvetésben és súlylökésben is magyar bajnok lettem.

- A kiváló eredmények mellett mégis maradt hiányérzeted…

- Sajnos nem vehettem részt világversenyen, amit nagyon nehezen viseltem. Már mondhatjuk, hogy hozzászoktam a dologhoz, mert 2009-ben sem mehettem, akkor is túl fiatal voltam, és tavaly is. Nem volt lehetőségem részt venni az ifjúsági olimpián, pedig az eredményeim alapján ott lett volna a helyem. Az ifi olimpiát is négyévente rendezik, így a következőre sem tudok menni, mert akkor már 19 éves leszek, addigra kiöregszem a korosztályból.

- Már javában zajlik az idei felkészülés. Hol tartasz most?

- Jól kezdődött a felkészülés, gyakorlatilag hiba nélkül tudtam csinálni az edzésmunkát. Kisebb betegségeim voltak, de nem kellett pár napnál többet kihagynom. Idén duplán igaz, hogy fizikailag és technikailag sokat fejlődtem. Télen Dél-Afrikában edzőtáboroztunk, nagy mennyiségű munkát végeztünk el. Az alapozás után már elkezdtük a gyorsító időszakot, ami fontos lesz nyáron, mert én abból dobok nagyot, hogy gyors vagyok.


Zentai Tibor (edző), Pásztor Bence és Hudi Ákos

- Hogy sikerültek az első idei versenyek?

- Nagyon jól. A téli felnőtt OB-n 60,21 méterrel 7. lettem, másfél méteres egyéni csúcsot dobtam felnőtt szerrel. Az ifi OB-n magamat is megleptem, 78,78 métert dobtam, ez azt jelenti, hogy 3,5 méterrel vezetem a világranglistát, ami jó kilátás a világbajnokságra. Néhány hete Veszprémben is volt egy verseny, ahol junior (6 kg) szerrel 73,40 métert dobtam, ez is nagyon jó eredmény, örültem neki.

- Mik az idei legfontosabb versenyeid? Mit várhatunk idén tőled?

- Az ifi világbajnokság a legfontosabb versenyem, elég erős mezőny, hárman vagyunk 75 méter felett, de szeretnék nyerni. Ha a 3,5 méteres előnyömből meg tudok őrizni legalább 1-2 centit, már elégedett leszek. A június eleji ifi válogatott viadal formába hozó verseny lesz, június végén, az OB-n már csúcsformában leszek. Július 8-án lesz a világbajnokság döntője, nagy álmom, hogy ott világcsúcsot dobjak, de ez háttérbe szorul, a legfontosabb, hogy világbajnok legyek. Akkor vagyok eredményes, ha arra figyelek, hogy én jó legyek, másokra pedig nem koncentrálok.

- Ezzel még nem lesz vége a megmérettetéseknek, hiszen a junior Európa-bajnokságra is készülsz.

- A világbajnokság után két héttel lesz a junior EB, idősebbek között, nehezebb szerrel, de szeretnék a legjobb hatba bekerülni. Az EB dobogó lenne a másik nagy álmom, és sajnos fejben már az EB-re készülök, pedig próbálom elterelni a gondolatomat. Nekem az ifi VB idén a fő versenyem, de nagyon motivál az a lehetőség, hogy két csapattársammal, Árvai Krisztiánnal és Töreky Balázzsal mind a hárman bejuthatunk a legjobb nyolc közé. 2005-ben fordult elő utoljára, hogy három magyar volt a döntőben, viszont egy egyesületből még talán soha. Az EB után lesz még egy bónuszversenyem, az EYOF (európai ifjúsági olimpia), ahova szintén esélyesként utazok.

- Mik a hosszú távú terveid?

- Szeretnék már 2016-ban részt venni az olimpián, akkor 21 éves leszek. A következő olimpián, 2020-ban dobogóra szeretnék állni vagy akár meg is nyerni.

- A MOL és az Új Európa Alapítvány is felfigyelt a tehetségedre, és bekerültél a programba. Miben tudtak neked segíteni?

- A felkészüléshez szükséges sportfelszereléseket meg tudtam venni, ami a családom anyagi körülményei miatt nagy segítség volt. A nagyot dobó pólómat is ebből vettem, háromszor versenyeztem vele, mindháromszor nagyot dobtam. A nem hivatalos világcsúcsom is ebben született, és az OB-n is ebben versenyeztem. Korábban nem volt tapasztalatom a pályázatokban és a pénzügyekben, emiatt sajnos eleinte hanyag voltam, de a MOL-os pályázat megtanított arra, hogy precíznek kell lennem.

A cikksorozat eddig megjelent részei:
Fertig Fruzsina: Már 60 méter felett jár
Horváth Marcell: Két rokon sportágban is eredményes
Loránd Lilla: Juniorként a felnőtt válogatottban