Juniorként a felnőtt válogatottban

A VEDAC futója, Loránd Lilla a korosztályos világversenyek rutinos résztvevőjének számít, és már a felnőttek között is mutogatja oroszlánkörmeit.

Röviden már bemutattuk a MOL Tehetségtámogató Programjának 2010-es, veszprémi nyerteseit, most pedig interjúkat közlünk a fiatal sportolókkal. Cikksorozatunk harmadik részében Loránd Lillával, a VEDAC futójával beszélgettünk.

- Ajkán kezdted sportpályafutásodat, hogyan kerültél Veszprémbe?

- Sporttagozatos általános iskolába jártam, egyik alkalommal elmentem Király Csabához, aki a diákolimpiára készített fel. 100 és 200 méteres síkfutással kezdtem a pályafutásomat, később a 200 és a 400 méter lett a fő versenyszámom. Amikor elérkezett a továbbtanulás ideje, az egyik versenyen találkoztam Anikó nénivel (Tóthné Stupián Anikó – a szerk.), ő hívott a VEDAC-hoz. Veszprémbe szerettem volna továbbtanulni is, így a legjobbkor jött a megkeresés.

- Melyek voltak az első komolyabb eredményeid?

- Legelőször nyolcadikos koromban nyertem 100 méteren diákolimpiát, majd nem sokkal később, már serdülőként magyar bajnok lettem 200 méteren. Azóta sok magyar bajnokságot nyertem, elsősorban 400 méteren, most már inkább a nemzetközi versenyek számomra a legfontosabbak.

- Fiatal korod ellenére már rutinos válogatottnak számítasz, hiszen több világversenyen is részt vettél. Mesélnél a nemzetközi sikereidről?

- Serdülőként, 2007 őszén vettem részt az először Válogatott Viadalon Mariborban, ahol 4x300 méteres váltóban nyertünk, egyéniben pedig 100 méteren 3. lettem. Később több korosztályos válogatott viadalon sikerült jó eredményeket elérnem. Az első világversenyem az Ifjúsági Világbajnokság volt Olaszországban, ahol a svédváltóval másodikak lettünk. Ez akkor óriási meglepetés volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy dobogósok lehetünk. Az előfutamban azt hittük, hogy tovább sem jutunk, aztán kiderült, hogy mi futottuk a legjobb időt. A döntőben nagyon szoros volt a befutó, a célfotó döntött, amikor kiderült, hogy másodikak lettünk, azt hittük elírták az eredményt, felfoghatatlan volt számunkra az eredmény. Újdonság volt más országok addig nem ismert sportolóival versenyezni, és világszinten megméretni magam.

- A lendületed megmaradt, hiszen az EYOF-on és Gimnáziádén is remekül szerepeltél.

- Az EYOF-ot Finnországban rendezték, ahol egyéniben 4. lettem 400 méteren, a 4x100 méteres váltóval viszont itt is ezüstérmet szereztünk. Az EYOF magyarul Európai Ifjúsági Olimpiát jelent, vagyis az olimpiai versenyszámokból minden sportágban rendeznek versenyeket. Óriási élmény volt, és mellette nagyon szokatlan is, mert Finnországban este nem le a nap, hideg volt, emiatt nem tudtunk elaludni, de szerencsére sikerült jó eredményeket elérni.

- A 2009-es Gimnáziádét sem mindennapi helyszínen, Katarban rendezték.

- Katar teljesen más világ, más kultúra, néha zavarban éreztük magunkat rövidnadrágban és topban, miközben a helyi nők tetőtől talpig fel voltak öltözve a nagy meleg ellenére is. Szembetűnő volt a gazdagság is, de mi igyekeztünk csak a versennyel foglalkozni. Ez volt az első, középiskolásoknak rendezett világverseny, ami egy miniolimpiának is felfogható. Egyéniben és váltóban is sikerült dobogóra állnom, 400 méteren 3. lettem, a svédváltóval pedig újra ezüstérmes.

- A 2009-es év krónikájához még egy remek hazai eredmény is hozzátartozik, ami mellett ne menjünk el szó nélkül.

- Nagyon jól kezdődött az évem, fedett pályán egy 22 éves országos csúcsot döntöttem meg. Az ifik között, 400 méteren sikerült csúcsot futnom, emiatt különösen értékes ez a magyar bajnoki címem.

- 2010-ben is jól sikerültek a hazai versenyek, és juniorként már a felnőtt nemzetközi mezőnybe is belekóstolhattál.

- Fedett pályán és szabad téren is nyertem a korosztályos – junior és utánpótlás – magyar bajnokságokat, és a veszprémi rendezési U-20-as Válogatott Viadalon is nyerni tudtam a nagy szél ellenére, váltóban pedig másodikak lettünk. A felnőtt Európa Kupán is lehetőséget kaptam a 4x400 méteres váltóban, ami nagy élmény volt, rengeteg tapasztalatot szereztem. Felnőtt OB-n is voltam már dobogós, remélem, hogy hamarosan felnőtt magyar bajnoki címet szerezhetek.

- Ezekhez a remek eredményekhez nemcsak a felkészülés nagyon kemény, de bizonyára sok pénzbe is kerül. Miben tudott neked segíteni a MOL?

- Sok szép és hasznos felszerelésem van, amiknek a nagy részét a MOL segítségével tudtam megvenni. Ez a támogatás enyhítette a családunk kiadásait, az öcsémre is sokat kell költeni, mert ő karatézik, ami szintén egy költséges sport. Gyakorlatilag sikerült mindent megvennem, amit szerettem volna, ennek nagyon örülök, és köszönöm a támogatást.

 

 

- Mik a jövőbeni terveid?

- Nagyon mozgalmas évem lesz, júliusban junior EB lesz, ahol szeretnék döntőt futni. Remélem, hogy a törökországi felnőtt Európa Kupán is jól tudok szerepelni váltóban, ahol már a csapattársam, Kéri Bianka is ott lehet. Nagyon jó, hogy együtt tudunk edzeni, ez motivál mindkettőnket, együtt megyünk edzőtáborozni is. Az érettségi után elképzelhető, hogy kimegyek Amerikába, ami a tanulás és a sport összeegyeztetése szempontjából ideális lenne. Építész- vagy építőmérnök szeretnék lenni, de ez most még távolinak tűnik, egyelőre az idei versenyek számomra a legfontosabbak.

A cikksorozat eddig megjelent részei:
Fertig Fruzsina: Már 60 méter felett jár
Horváth Marcell: Két rokon sportágban is eredményes