Stressz nélkül könnyebb az iskola

Megkezdődött az idei a tanév, amit a gyerekek és a szülők is izgatottan, nagy előkészületekkel vártak. Vannak azonban olyan visszahúzódó gyerekek, akikben az iskolakezdés belső feszültségeket okoz. Megjelenhet ez a probléma az általános iskolában – alsó illetve felső tagozatban, középiskolában vagy éppen a felsőoktatásba lépés kezdetén. A kialakult stresszhelyzet okairól és a megoldás lehetőségeiről Wolf Emilné kineziológussal beszélgettünk.

- Amikor egy 6-7 éves gyerek iskolába megy, egy nagy változás következik be az életében. Egy új társaságba, gyerekközösségbe kerül, és új felnőttek, új tanító nénik veszik körül. A környezet, az épület is új, és ráadásul nemcsak az ő korosztályába tartozó gyerekekkel találkozik. Ezek az élethelyzetek mind-mind stresszt okozhatnak a gyereknek. Az ismeretlentől, a változástól való félelem leblokkolja a gyerekeket – kezdte az elemzést Wolf Emilné.

A megváltozott környezethez hozzá kapcsolódik az iskola és a szülők elvárása, aminek a gyereknek meg kell felelnie. Előfordul, hogy a szülő sokkal idegesebb és feszültebb, ezért sokszor a szülő félelme és szorongása vetődik rá a gyerekre.

- Fontos, hogy a szülő nyugodt, kiegyensúlyozott legyen, így a gyereknek is lesz kedve iskolába menni. Ha a szülő mégis problémát észlel, akkor azt szoktam javasolni, hogy először a szülő jöjjön el, és beszéljük át a tapasztalatokat. Elsősorban az anyukák nyitottak erre, megvizsgáljuk, mi lehet a probléma hátterében, és közösen találjuk meg a legmegfelelőbb megoldást – mondta Wolf Emilné.

Ha odafigyelünk a gyerekre, felismerhetjük a leggyakoribb jeleket: sírva megy iskolába, nem akar ott maradni, alig várja, hogy hétvége legyen, hasfájást produkál, nem akar reggel felébredni, nehezen alszik el, felébred éjszaka, rágja a körmét, látszólag ok nélkül elsírja magát, hamar elfárad. Ha a gyerek fáradékony, akkor kulcskérdés, hogy megfelelő időtartamú legyen a pihenés, az alvás.

- A szülőknek nyitottnak, rugalmasnak kell lenniük, sugározzák a nyugalmat, a békét! Az örökös figyelmeztetések és az elvárások érzékeltetése szorongást okozhatnak a gyereknek. Első lépésként a szülők szorongását kell oldani, hogy nyugodtan tudjanak foglalkozni a gyerekkel, és utána minél hamarabb segíteni kell a gyereknek. Ha megszabadul a feszültségektől, könnyedén tudja tenni a feladatait, tudatossággal, a félelem oldásával szabaddá válik, és kamatoztatni tudja képességeit – magyarázza Wolf Emilné.

Minél hamarabb kap segítséget a gyerek, annál hamarabb szabadul meg a szorongástól, a feszültségtől, ami blokkolja az egyéni képességeket. Van, akinek néhány stresszoldás is elég, de előfordulhat az is, hogy 3-4 hónapig eltart a probléma kezelése.

- Én a „THREE IN ONE CONCEPTS” „ONE BRAIN” („HÁROM AZ EGYBEN” „EGY AGY” módszert alkalmazom, mely felszabadít a múlt fájdalmainak nyomasztó hatása alól. Először az okokat keressük, ami általában a fogantatás és 6 éves kor között van. Ha feloldjuk a változás okozta stresszt, akkor a gyerek később is tudni fogja kezelni a változásokat. Tehát itt nemcsak arról van szó, hogy töröljük a stresszt, hanem a gyerek hosszú távon tanulja meg a stresszt kezelni, amit később a mindennapi életben alkalmazni tud. A stresszoldással emeljük az energiaszintet, így a jövőben nagyobb tudatossággal cselekszünk, gondolkodunk – tudtuk meg Wolf Emilnétől.

- A stresszek úgy helyezkednek el, mint a hagyma vagy a káposzta, tehát rétegekben, és mindig egy-egy réteget tisztítunk meg oldással. Csökkentjük a negatív érzelmeket, a gyerek jobb érzelmi állapotba kerül, és a pozitív érzelmek ki tudnak domborodni, ezáltal jobban érzi magát. Egyetlen oldás több témára is kihat. Például ha csinálunk egy stresszoldást a hangos olvasásra, akkor ez kihat a gyerek kommunikációjára, magabiztosabban tud megjelenni, mivel nincs benne félelem, szorongás – beszélt a stresszoldás összetettségéről Wolf Emilné.

Az iskolakezdés sok gyereknek okozhat problémát, de mindenkinél más és más lehet a probléma gyökere. A felismerést követően minél hamarabb kap segítséget a gyerek, annál könnyebben veszi az akadályt. A stresszoldással kapcsolatban további információkat találhatnak Wolf Emilné honlapján.