Kilenc év után újra orosz kézilabdázó az „Építők” keretében

A „szkopjei vonalat” erősítő Siskarjov több poszton is bevethető lesz.

Túl van a Balaton-parti lakásának kiválasztásán, a Telekom Veszprém játékosait megillető autója átvételén, a „Királynék Városában” hétfőn betöltött 32. születésnapján, nem utolsó sorban pedig az első két edzésén is Danyil Siskarjov, akinek a jövetele a „szkopjei vonalat” erősíti David Davis együttesében. A kétszeres BL győztes kézilabdázó hat év után hagyta el az északmacedón Vardar együttesét, ahonnan előbb Sterbik Árpád, aztán a brazil Rogerio Moraes és a montenegrói Vuko Borozan útja is Veszprémbe vezetett. Ők hárman, de velük együtt a Szkopjéban négy évig edzőként dolgozó Davis is megkönnyítheti Siskarjov beilleszkedését, aki előtt utoljára 2011-ben volt orosz játékosa a magyar bajnokcsapatnak. Amely akkor még MKB Veszprém néven csatázott itthon és a nemzetközi tornákon.

„Davis mester és a volt csapattársaim mellett a többi veszprémi játékos tudását is jól ismerem, hiszen sokszor mérkőztünk meg egymással, legutóbb például a Bajnokok Ligája tavalyi kölni döntőjében, ami számunkra fiesztába torkollott, mostani csapatomnak viszont bizonyára keserűséget okozott. Hatalmas küzdelmet vívtunk, rászolgáltunk a győzelemre, de ez már csak egy szép emlék a számomra. Mostantól elsősorban az számít, hogy a következő két évben Veszprémben játszhatok, remélem olyan hasznosan, hogy a megcélzott BL győzelemhez én is hozzájárulhatok” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 124-szeres orosz válogatott Siskarjov.

A nagy küzdőként ismert oroszt szerződtetése után Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója úgy mutatta be, mint a Franciaországba visszatért szlovén Dragan Gajics utódját, aki viszont nem csak a jobbszélen, hanem a kettes poszton és „zavaró” játékosként is bevethető lesz.


Fotó: Vörös Dávid

Spanyol mesterek vezényletével
Amikor 2017-ben a BL döntőben a Vardar egygólos győzelmet aratott a jóval esélyesebbnek tartott francia PSG ellen, a spanyol Raul Gonzalez volt a szkopjei kézilabdázók mestere, akit a tehetős párizsi csapat azonmód el is csábított Ezek után sokan egy garasban se fogadtak volna arra, hogy utódjának és honfitársának, a Budakalászról Szkopjéba hívott Roberto Garcia Parrondonak sikerül megismételnie a bravúrt. Pedig a Szegeden is szerepelt, edzői pályája elején járó spanyolból a tavalyi négyes döntőben győztes hadvezér lett, mögötte egy emberként harcoló csapatnyi hőssel.

„Mindkét döntőben a szívünk, a szenvedély és a becsület vitt előre minket, de tavaly még a csak azért is – folytatta az orosz sportoló, aki emlékeztetett arra, hogy az első BL győzelmük után nem csak az edzőjük, hanem több játékosuk is elköszönt a Vardartól. – Nehéz időket éltünk meg, többször nem kaptunk fizetést, a jövő sem ígért megoldást. Még sem úgy utaztunk el Kölnbe, mint akik utolsó helyezettként fognak hazatérni onnan. Szerintem a döntőben azért győztünk, mert a sikert mi akartuk jobban, és nem nehezedett nyomás ránk. Képesek voltunk túltenni magunkat az otthoni gondjainkon, csak a célt láttuk magunk előtt, akkor is, amikor a fáradtságtól már alig álltunk a lábunkon.”

Nyitott minden kihívásra
Siskarjov önbizalmával ma sincs baj, késznek érzi magát veszprémi küldetésének a teljesítésére.

„Ismerem azt a játékrendszert, amit David Davis képvisel, pontosan tudom, hogy mire épül a spanyol kézilabda iskola „tanterve”, attól pedig nem riadok vissza, hogy várhatóan nem csak jobbszélsőként kell megfelelnem a várakozásnak. Nyitott vagyok minden feladat megoldására, olyan csapatba kerültem, ahol továbbra is csak a győzelem számít, a cél pedig a Bajnokok Ligájának megnyerése. Honfitársam és jóbarátom, Jevgenyij Lusnyikov, aki öt éven át játszott itt, és a védelem oszlopos tagja volt, azzal biztatott, hogy a Telekom Veszprémnél jobb csapattal aligha kötelezhettem volna el magamat. Menj és harcolj, meglátod, a közönség melletted lesz, ez volt a tanácsa” – mondta befejezésül a magyar bajnokcsapat új szerzeménye, aki reméli, hogy az egészségügyi helyzet javulásával az orosz válogatott új vezetői is felveszik vele a kapcsolatot, akik egyelőre viszont tétlenségre vannak kárhoztatva.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/