Nem esik ki a Veszprém FC!

Határozott elképzelésekkel, új lendülettel, 4-5 új játékossal kiegészülve vág neki a tavaszi szezonnak férfi labdarúgócsapatunk.

„Nem bízom benne, hanem tudom, hogy a Veszprém FC benn fog maradni” – jelentette ki az indexveszprém.hu-nak adott interjúban Vágó Attila, a labdarúgó NB II-ben szereplő csapat új edzője. A sikerhez azonban nem csak a szakembernek, hanem a játékosoknak is hinnie kell magukban.

A téli szünetben nem csak a játékosállományban, hanem a kispadon is változás történt az NB II Nyugati csoportjában szereplő Veszprém FC-nél. Mint ahogy arról már beszámoltunk, Orbán Tamást a korábban a Szolnoknál és a női labdarúgó válogatottnál dolgozó Vágó Attila váltotta. Az új vezetőedző azt mondja, 4-5 meghatározó játékos szükséges a célok eléréséhez, de nem akar kapkodni az igazolásokkal, több kiszemeltnek is esélyt fog adni a bizonyításra.

- Miért hagyta ott a korábbi csapatát?

- Két évvel ezelőtt vettem át az NB II-ben kieső helyen álló Szolnok vezetését, és a hatodik helyre hoztam fel a gárdát. A következő szezonban nagy csatában megnyertük a bajnokságot, így kivívtuk az NB I-es szereplés jogát. Tudtam, hogy a keret gyenge ahhoz, hogy az első osztályban helytálljon. Mivel nem tudtunk erősíteni, teljesíthetetlennek tartottam a célkitűzést, vagyis a bennmaradás kivívását. A szívemre hallgatva mégis maradtam. A vezetőkkel megegyeztünk abban, hogy annyi pontot próbálunk szerezni, amennyi elég lehet ahhoz, hogy a télen megerősödve kiharcoljuk a bennmaradást. Ehhez képest a kilencedik forduló után elköszöntek tőlem, mivel csak 5 pontot szereztünk. Hozzátenném, hogy a Szolnok a következő hét fordulóban 3 pontot szedett össze a bajnokságban.

- Emellett a női labdarúgó válogatottnál is eredményesen dolgozott.

- Három éve kértek fel a női válogatott szövetségi kapitányi posztjára. Egy hajszálon múlt, hogy nem jutottunk ki a 2011-es világbajnokságra. A lányok utóbbi években mutatott eredményeit sikertörténetnek tartom. 2010-ben úgy döntött a labdarúgó szövetség, hogy a válogatott élére főállású szövetségi kapitányt akar, nekem pedig döntenem kellett, és a Szolnokot választottam.

- Így végül mindkét megbízását elveszítette, és olyan helyzetbe került, amire sok-sok éve nem volt példa: hónapokig nem dolgozott egy csapatnál sem. Milyen érzés volt?

Valóban régen akadt már ennyi szabadidőm. Az első napokban még örültem, hogy jut időm a dolgaimra, iratokat rendezni, majd jött a december, amikor amúgy is az ünnepi készülődésé, a családé a főszerep, így ez az időszak is hamar elment. Január elején viszont már éreztem, hogy, ha nem tudok valahol dolgozni, akkor megőrülök. Szerencsémre több NB I-es és NB II-es ajánlatot is kaptam, végül 2-3 nap alatt sikerült megegyezni a Veszprémmel. Először természetesen a bennmaradást tűztük ki célként, jövőre viszont már merészebb terveket szövögetnénk, sőt a távolba tekintve azt mondhatom, hogy nem elérhetetlen álom az NB I sem, hiszen volt már a városnak korábban első osztályban szereplő alakulata.

Vágó Attila 1987 óta Szegeden lakik, és mindig onnan járt az éppen aktuális csapatához, így Veszprémben is albérletben él, amikor csak teheti, hazautazik a családjához. Felesége sportlétesítmények gazdasági igazgatásával foglalkozik. Három gyermeke van, legidősebb fia Attila 25 éves, kézilabda edző. Lánya, Fanni nemrég múlt 18 éves, 15 éves kora óta a női labdarúgó válogatott tagja, két évet játszott a német Bundesligában, az MTK-val a Bajnokok Ligájában szerepelt. Legkisebb fia, Levente 17 éves múlt, három éve a Tisza Volán NB III-as csapatának meghatározó játékosa, szerepelt a korosztályos válogatottban is.

- Ismerte-e korábban a veszprémi csapatot?

- Egy magára valamit adó edzőnek képben kell lennie a magyar labdarúgásban. Az első és másodosztály csapataival tisztában vagyok, sőt gyakran az NB III-ban szereplő játékosokat is ismerem. Tudom, milyen játékerőt képvisel a Veszprém, tudom hogyan lett tavaly bajnok, sőt a keretből többekkel már dolgoztam együtt, amikor hat évvel ezelőtt egy fél szezon erejéig edzősködtem a megyeszékhelyen. A vezetőséget viszont nem ismertem, hiszen az én ittlétem után megszűnt a csapat, és az újraindulás óta nem volt alkalmam találkozni velük. Nagyon örülök neki, hogy nem csak ők, hanem a város polgármestere is szívén viseli a labdarúgás sorsát.

- Ki az a 4-5 játékos, akikkel erősödhet a Veszprém?

- Még mielőtt én edzőként szóba jöttem volna, érkezett Zsömlye György és Hegedűs Gyula, utóbbi Szolnokon és Diósgyőrben a játékosom volt. Mindkettejüket nagy erősítésnek tartom, de rajtuk kívül további meghatározó futballistákra is szükségünk van. A vezetőket arra kértem, hogy próbáljanak megegyezni két korábbi játékosommal, Molnár Zoltánnal és Hevesi Tóth Tamással, ezen felül pedig szeretnénk igazolni egy, vagy két csatárt. Ezen a poszton szóba került Germán Tamás, a Lombard Pápa támadója, emellett pedig a napokban tesztelünk 3-4 fiatal játékost, például Kovács Gábort, aki az FC Ajkában kevés lehetőséget kap. Azt tehát most még nem tudnám megmondani, hogy támadóként kivel erősítjük majd meg a keretet.

- A vezetők többször hangoztatták, hogy a veszprémi csapat számára kiemelkedő fontosságú az utánpótlás. Szóba került-e ez Önök között a megegyezés aláírásakor?

- Fontosnak tartom, hogy a keret két harmada veszprémi legyen. Örülök, hogy több fiatal játékosnak sikerült már az első napokon jó benyomást tennie rám, kiemelném Tatait, Babikot, Boromisszát és Langot. Szeretném, ha a fiatal játékosok úgy állnának hozzá, hogy nekik esélyük van az első keretbe kerülni, ha megfelelően dolgoznak. Azonban azt is tudja mindenki, hogy csak veszprémi fiatalokkal nem lehet bennmaradni az NB II-ben, ehhez rutinos, NB I-et is megjárt játékosokra lesz szükség.

- Az igazolásokon kívül mivel tudja erősíteni a keretet?

- Fontos, hogy az edző pedagógiailag és mentálisan is erős kisugárzással bírjon, hogy a játékosokat meggyőzze az ő hitvallása. Nálam az öltözőben ugyanolyan rend uralkodik, mint a pályán, mindenki tudja hol a helye, mi a dolga. Sokat számít, hogy a tréner ismeri-e a játékosait, hiszen minden ember más. Akad, akit akkor sem szabad dicsérni, ha jól játszott, mást pedig biztatni kell, még akkor is, ha gyengén szerepelt. Csapatot építeni tudomány.