Erőn felüli sportteljesítmények

Átadták 2010-es év sporteredményeiért járó díjakat a Veszprém Arénában, és fény derült az „Év pillanatára” is.

Kedd este tartották a városi sportévzárót az aréna előcsarnokában, ahol rendhagyó módon, egy ceremónia keretében díjazták a legeredményesebb diák sportolókat és a legkiemelkedőbb eredményeket produkáló felnőtt sportolókat, edzőket és csapatokat.

A díjátadó műsorközlője, Mosonyi József köszöntötte a vendégeket, majd Porga Gyula, városunk polgármestere köszönte meg a sportolók, edzők, sportvezetők egész éves munkáját. Kihangsúlyozta, hogy továbbra is azt gondolja, a veszprémi sportegyesületek erőn felül teljesítenek, és jobb eredményeket érnek el, mint amennyi anyagi támogatást az önkormányzat tud biztosítani számukra. Ígérete szerint már a következő évben nagyobb keretet tudnak szétosztani az egyesületek között, mert úgy gondolja, hogy ebbe a területbe érdemes az önkormányzatnak pénzt fektetnie. Porga Gyula szerint nagyon jó kezdeményezés az, hogy a jövő reménységei a jelen bajnokainak jelenlétében vehetik át a díjakat.

A polgármester köszöntője után Hatás Andrea színésznő ismertette a több száz megjelent vendég előtt az idei év legnagyobb sportsikereit a számok tükrében is. Jelenleg 55 regisztrált sportegyesületből 22 olimpiai sportágat képvisel, az igazolt versenyzők száma 3255. A sportklubok nagyságrendileg egymilliárd forintból gazdálkodtak 2010-ben, melyből 173,3 millió forintot az önkormányzat tudott biztosítani 52 sportegyesület számára.

Következtek a díjátadások, melyben Porga Gyula mellett Brányi Mária és Némedi Lajos alpolgármesterek, Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke és Halmay György, az önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke is közreműködött. A különböző kategóriák díjazása között színpadi előadások emelték az est fényét, Veresné Petrőcz Mária és Kertész Dóra szólóban énekelt, valamint Szabó Anna és Riczu Ádám egy különleges gitárjátékot adott elő.

Elsőként az országos diákolimpiai bajnokok teljesítményét ismerték el, ahol a legtöbb díjat a VEDAC atlétái vehették át, természetesen mindenki a saját iskolájának képviseletében. Ezután a szakszövetségek által rendezett országos diákolimpiák első helyezettjeit díjazták, a fiatal sportolóknak járó serlegeket Mocsai Lajos, Móninger László és Németh Csaba adta át.

A díjátadások sorában a Hajráveszprém.hu által alapított közönségdíj, az „Év pillanata” első három helyezettjének méltatása következett. Ügyeltünk arra, hogy a szavazás végeredménye ne kerüljön nyilvánosságra a sportévzáróig, így a résztvevők izgatottan várták olvasónk döntését. A harmadik helyen a Veszprém Barabás KC kézilabdás lányai végeztek, akik legyőzték a KEK-győztes Podgorica csapatát.

A második legemlékezetesebb pillanat a Veszprém FC labdarúgócsapának bajnokavatása lett, akik veretlenül nyerték meg az NBIII Bakony Csoportját. Az év legnépszerűbb és egyben legemlékezetesebb pillanata az MKB Veszprém KC Montpellier elleni győzelme lett, a kézis srácok 55 perces hátrányból felállva tudtak nyerni a francia bajnok ellen. A győzteseknek járó különleges faoklevelet Koroknai Viktória (csapatkapitány – VBKC), Cseresznyés Péter (sportigazgató - VFC) és Dejan Peric (csapatkapitány – MKB) vette át, miközben a színpad melletti vetítővásznon fotók segítségével elevenítették fel a legemlékezetesebb pillanatokat.

A sportpályán és a civil életben mutatott példamutató magatartásáért Gulyás Péter kapta meg az "Év Herend sportolója" különdíjat, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. alapított.

Az est fénypontja az év legjobb sportolóinak és edzőinek díjazása volt. A hölgyeknél a VEDAC kétszeres olimpikon, EB-döntős kalapácsvetője, Orbán Éva bizonyult a legjobbnak, aki amerikai tanulmánya miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, edzője, Zentai Tibor vette át a díjat. Második helyen a lábtenisz világbajnok, Lepsényi Boglárka végzett, a harmadik pedig a Veszprém Barabás KC válogatott kézilabdázója, Ábrahám Szilvia lett.

A férfiak között az MKB Veszprém KC ikonja, Carlos Perez lett a legjobb, megelőzve a VEDAC junior világbajnoki ezüstérmes kalapácsvetőjét, Hudi Ákost és a terepíjász Kuti Gézát. Az edzők között a felnőtt férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedő Mocsai Lajos (MKB Veszprém KC) nyert a női junior válogatott újdonsült szövetségi kapitánya, Gyurka János (Veszprém Barabás KC) előtt, a harmadik helyen pedig a VEDAC dobóedzője, Zentai Tibor végzett, akinek a női és férfi egyéni kategóriában is volt díjazott tanítványa.

Különdíjat kapott Szalai Tamás, városunk egyik legnépszerűbb és legelismertebb nyugíjba vonuló testnevelő tanára, Károlyi Gábor, a Veszprémi Judo SE veterán versenyzőként is tevékenykedő edzője, valamint a veszprémi birkózósport újraélesztői, Faragó Zsolt és Izsák Károly.

A díjak átadása után Mocsai Lajos, mesteredző mondott pohárköszöntőt, majd egy állófogadás mellett beszélhették át a résztvevők az idei évet és a jövőbeni terveket.

Az Év Legjobb Sportolója (2010)

Női kategória

I. Orbán Éva
Egyesület: VEDAC
Edző: Zentai Tibor

II. Lepsényi Boglárka
Egyesület: Kinizsi HSE
Edző: Rieger László

III. Ábrahám Szilvia
Egyesület: Veszprém Barabás KC
Edző: Gyurka János

Férfi kategória

I. Carlos Perez
Egyesület: MKB Veszprém KC
Edző: Mocsai Lajos

II. Hudi Ákos
Egyesület: VEDAC
Edző: Zentai Tibor

III. Kuti Géza
Sportág: Terepíjászat

Csapat kategória

I. MKB Veszprém KC
Sportág: Férfi kézilabda
Edző: Mocsai Lajos

II. Veszprémi Barabás KC
Sportág: Női kézilabda
Edző: Gyurka János

III. VRC Company Nyelviskola
Sportág: Röplabda
Edző: Nyári Sándor

Az Év Edzője 2010

I. Mocsai Lajos
Egyesület: MKB Veszprém KC

II. Gyurka János
Egyesület: Veszprém Barabás KC

III. Zentai Tibor
Egyesület: VEDAC

Különdíj

Szalai Tamás

Körmendi Ferenc

Károlyi Gábor

Faragó Zsolt és Izsák Károly

"Év pillanata" 

I. MKB Veszprém KC

Városunk világhírű kézilabdacsapata a Hamburg magabiztos legyőzése után a francia bajnok Montpelliert fogadta 2010. október 9-én itt, a Veszprém Arénában. Mocsai Lajos mesteredző már a találkozó előtt figyelmeztetett, hogy egy sokkal nehezebb mérkőzésre van kilátás, mint egy héttel korábban. A veszprémiek 55 percen keresztül hátrányban kézilabdáztak, majd egy szenzációs hajrát nyitottak, és egyetlen góllal, 27-26-ra legyőzték a Montpelliert. Az ötezer fős nézősereg belehajszolta a győzelembe kedvenceit, amivel az év győzelmét és az idei év sportpillanatát produkálták.

II. Veszprém FC

2010. június 15-én az NBIII Bakony Csoportjának utolsó fordulójában, magabiztosan, 3:0-ra verte a Veszprém FC a Haladás II-t, ezzel veretlenül nyerte meg a bajnokságot Orbán Tamás együttese. Már biztos elsőként lépett pályára a Veszprém FC, mégis sokan látogattak ki a mérkőzésre, hiszen bajnoki címet ünnepelhetett a csapat. A gólkirályi címet is begyűjtő csapatkapitány, Tatai József emelhette magasba a bajnoki serleget, mely az idei év második legfelemelőbb pillanata volt.

III. Veszprém Barabás KC

Gyurka János csapata 2010. augusztus 25-én óriási meglepetésre kétgólos diadalt aratott a KEK-győztes Buducnost Podgorica felett. A találkozó ugyan csak felkészülési mérkőzés volt, de a montenegrói együttes a hazai élmezőnybe tartozó Debrecent és Ferencvárost is legyőzte magyarországi túrája során, így méltán lehet büszke a csapat a 30-28-as győzelemre, mely a közönség szavazata alapján az idei év harmadik legemlékezetesebb pillanatra. 

Országos diákolimpiai döntőkön első helyezést elért tanulók

Loránd Lilla - 200 méter síkfutás
Edző: Tóthné Stupián Anikó

4x800 méter lány váltó - Loránd Lilla, Bierman Teodóra, Nagy Cecília, Hudi Enikő
Edző: Tóthné Stupián Anikó

Tóth Áron - 3000 méter síkfutás
Edző: Németh Eszter

Tóth András - 3000 méter akadályfutás
Edző: Tóthné Stupián Anikó

Hudi Ákos - súlylökés és kalapácsvetés
Edző: Zentai Tibor

Kramarics Gergő – asztalitenisz
Edző: Kovács Géza

4x1500 méter fiú váltó - Bakai Ferenc, Kilián Dániel, Soós János, Szalai Benjámin
Edző: Tóthné Stupián Anikó

V-VI. korcsoportos fiú B-kategória tornacsapat - Nemes Gergely, Rencsevics Máté, Gabnai Sándor Gergely, Schneider Ádám, Szabolcsi Dávid, Takács János Kadosa
Edző: Vesztergom János

Szabadidő, Diák és Tömegsport Alapítvány díjazottjai

Vajda Ramóna, Gyulaffy László - légpisztoly egyéni
Csapatverseny - Vajda Ramóna, Gyulaffy László, Mórocz Kitti
Edző: Varjas József

Tóth Krisztina - rövidtávú tájfutás
Edző: Tóth Károly

Horváth Marcell - normáltávú tájfutás
Edző: Kovács Zoltán

Horváth László Levente és Windischmann Bence – cselgáncs
Edző: Károlyi Gábor és Takács Attila