Bravúros győzelem a listavezető ellen - VESC - Bonyhád 86:80

A férfi kosárlabda NB1/B rangadóján a VESC hatalmasat küzdve, remek csapatmunkát bemutatva győzte le a listavezető Bonyhád együttesét.

Nagy rohanással kezdődött a mérkőzés mindkét oldalon, a veszprémiek a hatékony támadó lepattanók megszerzése következtében négy pontos előnyre tettek szert (6:2). Óriási küzdelem folyt a pályán, a vendégek magas embereiknek köszönhetően fölényben voltak a palánk alatt, ami a negyed közepére az eredményen is kiteljesedett, és a bonyhádiak átvették a vezetést (14:16). A játékrész végéig hol a hazaiak, hol a vendégeknél volt az előny, a játékosok szórták a kosarakat, nem ismertek elveszett labdát, amit a gólgazdag negyed is mutat (28:27).

A folytatásra megnyugodtak a csapatok, és elsősorban a védekezésre helyezték át a hangsúlyt. Ennek is volt köszönhető, hogy közel két percig nem esett kosár, majd a VESC megtörte a gólcsendet, és öt ponttal meglépett a Bonyhádtól (15. perc: 34:29). A megszerzett előnyt a félidő végéig sikerült megtartaniuk a bakonyiaknak a listavezetővel szemben (43:38).

A második játékrész vendég kosarakkal indult, Tömösváry lefordulása után egy pontra csökkent a különbség (43:42). Mindkét csapat továbbra is roppant harcos játékot mutatott be, minden labdáért óriási küzdelem folyt. Szabó Balázs két szemfüles kosara után ismét öt pontra hízott a VESC előnye (23. perc (49:44). Mérész triplájára Tömösváry felelt (52:49), majd közel két perces kosárszünet következett, mindkét oldalon több technikai hiba csúszott a játékba, a bonyhádiak hárompontos kísérletei rendre kifelé pattantak. A negyed derekán a vendégek játékosa, Lukács Attila ellen sportszerűtlen hibát fújtak a játékvezetők, ezt kihasználva Nagy Róbert és Mérész büntetőivel hét pontra nőtt a bakonyi vezetés (56:49). A végjátékban mintha elfogyott volna az erő a hazaiakból, míg a vendégek friss embereket küldtek a pályára, talán ennek is volt betudható, hogy fél perccel a negyed vége előtt Lőrincz triplájával egalizált a Bonyhád (57:57). Mérész azonban a dudaszó pillanatában a VESC-et jutatta ismét előnyhöz (59:57).

Az utolsó tíz percben tovább folytatódott a végletekig kiélezett küzdelem, Tömösváry és Morgen kosaraira Bovánovics és Kováts felelt, így a 33. percben ismét döntetlen állt az eredményjelzőn (63:63). A bonyhádi időkérés után a vendégek szereztek vezetést, majd Kováts Viktor összeszedte ötödik faultját, így számára hamarabb véget ért a találkozó (65:67). Mérész révén egalizált a VESC, de Morgen hárompontosa után visszavette a vezetést a Bonyhád (67:70). Szabó Balázs kosara után Bovánovics középtávoli, majd távoli sikeres kísérletével újfent fordult a kocka (36. perc: 74:71).

Három perccel a mérkőzés vége előtt 74:75-s állásnál előbb a vendégek mestere ellen, majd Szabó Balázs ellen ítéltek technikai hibát a megzavarodott, gyenge teljesítményt nyújtó játékvezetők, sőt Bovánovics ellen szándékos személyit fújtak. Szerencsére a vendégek nem tudták teljes mértékben kihasználni a bírók által nyújtott előnyöket, mivel hat büntetőből csak hármat értékesítettek (38. perc: 76:80). Oltárczy szerencsés kosarával, majd Jilling két parádés hárompontosával egy perc alatt négy pontos előnyre tett szert a VESC (84:80).

Az utolsó percben ritkán látható jelenet szemtanúi lehettek a nézők, mikor a bonyhádi Lukács Attila a félpályánál ellépő Jilling Lászlót szándékosan, térdmagasságban lerúgta. A játékvezetők azonnal kiállították Lukácsot, így a magáról megfeledkezett játékos mehetett zuhanyozni. Jilling azonban kihagyta mindkét büntetőt, sőt az újabb támadás után ismét ő vállalkozhatott a büntetővonalról, de ezúttal sem tudott a gyűrűbe találni. Hogy maradjanak a végére is izgalmak, arról Oltárczy gondoskodott, aki Jillinghez hasonlóan kihagyta büntetőit, de tíz másodperccel a vége előtt megtört a jég, Nagy Róbert a kosárba talált, így a veszprémiek hat pontos győzelmet arattak a listavezető bonyhádiak ellen (86:80).

mérkőzéstükör

Molnár István: Szívünket, lelkünket kitettük a pályára, úgy gondolom, hogy minden játékosom a végső erejéig harcolt a győzelemért. Véleményem szerint jobban akartuk ezt a győzelmet, mint a Bonyhád, ez vezetett a mérkőzés megnyeréséhez. A végére a saját tempónkba belefáradtunk, hiszen a második játékrészben már nem tudtuk azt a gyors játékot játszani, mint a mérkőzés elején. A zónával megfogtak minket a vendégek, lelassítottak bennünket, de szerencsére a végén egy-két játékosomnak helyén volt a szíve, és elbírtuk a három játékosunk kipontozódását is. Kováts Viktor nagyon hamar fault problémákkal küzdött, ezért sajnos nagyon keveset tudtuk pályán tartani. Szabó Balázs fegyelmezetlenségét viszont nem tudom megérteni, mivel egész héten arra készültünk, hogy egész végig pályán kell lennie, legalább is a végjátékban mindenképp. A kipontozódása után, a mez eldobásért kapott technikai hiba pedig egészen egyszerűen gyermeteg hiba, ilyet még a serdülőknél sem szabad elkövetni. Két perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy elveszítjük az összecsapást, de ekkor egy olyan plusz jött a nézőktől, hogy itt csak nyerni lehetett.

VESC - Bonyhádi KSE 86:80 (28:27, 15:11, 16:19, 27:23)

Veszprém, 300 néző. V.: Tóth, Sabáli.

VESC: Mérész 23/6, Jilling 11/6, Kováts V. 9/3, Nagy R. 15/3, Szabó 15. Cserék: Bovánovics 9/3, Kiss B. 2, Oltárczy 2. Edző: Molnár István

Bonyhádi KSE: Bartha 11, Morgen 22/6, Lukács 6, Rutkai 4, Tömösváry 20/6. Cserék: Lőrincz 11/3, Kovács 4, Verli 2. Edző: Murvai Árpád

Statisztika:
Dobás összesen: 58,0%, ill. 47,3%.
Közeli: 69,6%, ill. 62,5%.
Középtávoli: 42,9%, ill. 10,0%.
Távoli: 53,8%, ill. 35,8%.
Büntető: 75%, ill. 69,7%

Lepattanók:
védő: 26, ill. 14.
támadó: 9, ill. 4.

Szerzett labda: 11, ill. 11.
Eladott labda: 16, ill. 10.

Utánpótlás mérkőzés:
VESC - Bonyhádi KSE 86:82 (20:22, 15:21, 19:19, 32:20)
Legjobb dobók: Gábriel 34/15, Ruder 21, Kiskós 18, Pintér 11/3, ill. Gébert 38/18, Pifkó 15, Pechár 13/3, Eller 10.