Remekelt a világbajnokságon Imreh László

A veterán világbajnokságok történetében a VESC vívója az első, aki egy versenyről három éremmel – két ezüst- és egy bronzéremmel – térhetett haza.

A floridai Daytona Beach-en rendezték meg a vívók idei veterán világbajnokságát. A VESC vívói közül Imreh László Európa-bajnok vállalta a versenyen való részvétel terheit. – Az Európa-bajnoki cím kötelez a VB-n való részvételre – mondta. A legidősebb, 70+ korcsoportban párbajtőrben, párbajtőr csapatban és tőr egyéniben állt pástra a magyar színek képviseletében.

A hosszú utazás, az akkreditálás és felszerelés hitelesítés után pénteken ebéd után kezdődött a párbajtőrözők küzdelme. Imreh a csoportmérkőzések során nem talált legyőzőre. A 44 fős mezőnyben a 3. helyen került a direkt kieséses táblára. Első ellenfele az a japán Yamazaki volt, akit a csoportban 5:0 arányban megvert. Ellene a 10:9-es győzelem csak belülről tűnt biztosnak. A holland Breedvelt és az amerikai Newsome legyőzése után már biztos volt az érem, csak a színe volt kérdéses. A francia Goudry eredményei alapján esélyesebbnek tűnt a 4 között, de a csörte második 3 percében Imreh egyértelművé tette, hogy ő a jobb. Jöhetett a döntő a magyar származású ausztrál Osváth Péter ellen. A bíró a romániai Balogh Réka szintén magyar volt, így nyelvi nehézség nem volt. Két perc passzív vívás után kiderült, hogy Osváth világranglista helyezése jobb mint Imrehé, ezért további passzivitás esetén ő a világbajnok. A VESC versenyzőjének támadnia kellett, de sérült bal térddel nem úgy sikerültek a támadások ahogy kellett volna. Végül 10:5 arányban kikapott, de megszerezte Magyarország első érmét, egy ezüstöt a VB-n!

Másnap következett a csapatverseny, olyan társakkal, akik közül csak egy fő jutott a legjobb 32 közé egyéniben. Az első mérkőzés az angolok ellen sima 30:25 volt. A franciák ellen kiélezett csatában 21:22 lett az eredmény, ezzel az ötödik helyen kerültek a direkt kieséses táblára. Az írek ellen egy magabiztos 30:14-es győzelem a legjobb nyolc közé kerülést jelentette, ahol Kanada következett. 29:29 után a kanadai vívót piros lapos büntetéssel sújtotta a bíró, ami magyar győzelmet jelentett. Következett Svájc, akik a csoportkör után a másodikak voltak. Ellenük végig vezetve 30:26 lett a végeredmény. Jöhetett a döntő a házigazda USA-val. Ellenük csak Imreh tudta legyőzni ellenfelét, a fiatalabbak kikaptak esélyesebb ellenfeleiktől, így 30:23-ra az Egyesült Államok győzött. A második helynek nagyon örült a csapat, hiszen a veterán világbajnokságok csapatversenyinek 10 éves történetében ez a legjobb magyar eredmény párbajtőrvívásban.

Vasárnap a férfi tőrözők léptek pástra. A jó eredményt az Európa-bajnok Csák Attilától várták a magyarok. Ő a nyolc közé kerülésért 10:9-re kikapott francia ellenfelétől és a 9. helyen végzett. Újra az öregekre terelődött a figyelem. Imreh a 9. Lipták a 10. helyen rangsorolt a csoportkör után. Lipták az angol Paul és az amerikai Biebel ellen nyert, majd a 8 között kikapott Yamazakitól, így 8. helyen végzett. Imreh az olasz Cuomo, az angol Causton és a német Schaum legyőzésével került a legjobb 4 közé. Ott az amerikai Luttontól 2:0-s vezetés után 10:3-ra kikapott. A lába már nem bírta a támadásokat. Ezzel megszerezte harmadik érmét, a két ezüst után egy bronzot a világbajnokságon.

– Az első éremnek is nagyon örültem már és amikor bejutottam a négy közé, akkor örültem, hogy van már érmünk és így jövünk haza a világbajnokságról. Nagyon kis létszámú csapattal ment ki Magyarország, összesen 14-en voltunk kint versenyezni. Ezen a vb-n összesen annyi érmet szereztem, mint idáig a világbajnokságokon, szóval meg kell, hogy elégedjek ezzel. Az egy más kérdés, hogy mivel nincs közte arany, ezért félig üres a pohár – tette hozzá Imreh László.

A veterán világbajnokságok történetében egyébként a VESC vívója az első, aki egy versenyről három éremmel – két ezüst- és egy bronzéremmel – térhetett haza. Hoffman Ibolya győri versenyző egy ezüstöt nyert csapatban és egy bronzot párbajtőr egyéniben.

A 14 fős magyar küldöttségből 11 fő, 6 férfi párbajtőröző és 5 női párbajtőröző térhetett haza legalább egy ezüstéremmel.