Nem bírt a németekkel a vb-re készülő női kéziválogatott

A november végén kezdődő világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 29–25-ös vereséget szenvedett Németországtól.

Legutóbb 2018 decemberében győzte le vasárnapi vendéglátóját a magyar válogatott, azóta mind a négy egymás elleni mérkőzésen német siker született. Legutóbb március elején találkozott a két együttes, akkor a házigazda németek 26-20-ra nyertek.

Mindkét oldalon pontatlan támadásbefejezések jellemezték a találkozó elejét, 7 perc játék után 3-1-re vezettek a németek, akik kétgólos előnyüket annak köszönhették, hogy több ízben is gyors akciókra volt lehetőségük, míg a - hazai csapatokban kézilabdázókból álló - magyar válogatott a támadásait rendre felállt fal ellen vezette. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány időkérése ellenére a 17. perc végére négygólosra nőtt a német előny (10-5). A 22. percben fejbedobták Böde-Bíró Blankát, a több fontos védést is bemutató hálóőrnek jegelnie kellett az arcát, Golovin Vlagyimirnak pedig az okozhatott fejfájást, hogy az első játékrészt uraló német válogatott ötgólos fórral vonulhatott szünetre.

A második félidőt jól kezdte a vendég gárda, két találatra feljött (14-12), ám villámgyorsan visszaállította az ötgólos különbséget a házigazda, sőt, tovább is tudta növelni előnyét (19-13). Több mint negyedóra volt még hátra, amikor Pásztor Noémit piros lappal arcra ütésért a lelátóra küldték a játékvezetők, ennek ellenére ismét visszaküzdötte magát mínusz kettőre a magyar válogatott (21-19). A sok esetben pontatlan, kapkodó megoldások miatt két gólnál közelebb nem sikerült közelíteni, a hajrában viszont újfent nőtt a különbség és végül négy találattal bizonyultak jobbnak a hazaiak. A 35. egymás elleni mérkőzésen magyar szempontból két döntetlen és 19 győzelem mellett ez volt a 14. vereség.

Klujber Katrin nyolcszor talált be, német részről a Ferencvárosban kézilabdázó Emily Bölk hatszor volt eredményes. "Hullámzó volt a játékunk, mindenképpen stabilizálni kell. Sok volt az eladott labdánk, ezeket pedig a német válogatott könyörtelenül megbüntette és sok könnyű gólt dobott" - értékelt a szövetségi kapitány a magyar szövetség honlapján. Golovin Vlagyimir kiemelte Böde-Bíró Blanka védéseit, aki sokat tett azért, hogy minél közelebb tudjanak maradni az ellenfélhez. - "Szünet után volt egy 3-0-s rohamunk, majd három lehetőségünk, hogy még közelebb zárkózzunk, ám újabb hibákat követtünk el, és voltaképpen állandósult a különbség."


MTI/Czeglédi Zsolt

A négy gólt szerző Vámos Petra a Kossuth Rádió megkeresésére úgy fogalmazott: nagyon precíz német válogatottal játszottak, az eredmény kapcsán van egy kis hiányérzete. "Ha csak a saját játékunkat nézzük, nagyon sokat léptünk előre az előző mérkőzésekhez képest" - vélekedett Vámos, aki elsősorban a támadásban elkövetett technikai hibákban látta a problémát. "Ha ott kicsit mi is precízebben tudtunk volna játszani, akkor még szorosabb lehetett volna ez a találkozó" - mondta, hozzáfűzve: a nemzeti csapattal töltött három nap munkája megmutatkozott a mérkőzésen, így bizakodó a későbbiekre nézve. Meglátása szerint a mentalitásban, hozzáállásban lépett előre az együttes. "A mai napon felvettük a munkásruhát és kőkeményen küzdöttünk annak ellenére, hogy mi volt az eredményjelzőn. Most sokkal nagyobb erőt érzek a csapatban" - szögezte le. Megemlítette a beálló körüli védekezést, amelyből több labdát is szereztek.

A dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság előtt még két felkészülési találkozó vár Golovin Vlagyimir együttesére, amely november 25-én és 26-án is Hollandiában lép pályára.

A magyar válogatott Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig - amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája - részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Eredmény, női felkészülési mérkőzés:
Németország-Magyarország 29-25 (14-9)
a magyar gólszerzők: Klujber 8, Kuczora, Vámos 4-4, Juhász, Márton, Simon 2-2, Albek, Bordás, Hársfalvi 1-1
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 6/4
kiállítások: 8, illetve 6 perc