Gulyás: rengeteg dologgal megleptek minket

Gulyás Péter, a Telekom Veszprém másodedzője szerint a Szeged rengeteg dologgal meglepte őket a férfi kézilabda Magyar Kupa vasárnapi döntőjének első félidejében, ennek ellenére végül sikerült 33-30-ra győzniük.

"Azt gondolom, volt válaszuk a mi védekezésünkre, és főleg az első félidőben rengeteg dologgal megleptek minket. Nekik egy kicsit több idejük volt felkészülni, és megtalálni azokat a dolgokat, amelyek működhetnek a mi védekezésünkkel szemben" - értékelt az MTI-nek a tatabányai meccs után Gulyás.

Hozzátette, a szünetben - amikor 16-15-re vezettek - rendezték a soraikat, és a második félidőben mutatott agresszív védekezésüknek köszönhetően nyerték meg a finálét.

A két csapat a mostani szezonban ötödik alkalommal találkozott egymással, és bár a Szeged vasárnap egyszer sem tudott vezetni, ez volt a legszorosabb meccsük. Gulyás erről úgy vélekedett, egy kupadöntőben bármi megtörténhet, és soha nem számít, mi történt előtte.

Hangsúlyozta: mindenkinek tudnia kell, hogy a Szeged egy fantasztikus csapat. Márciusban hét, áprilisban előbb szintén hét, majd kilenc találattal győztek a bakonyiak. A másodedző szerint ez több dolognak is köszönhető, például az ellenfelük nem volt jó formában, ők viszont bombaformában játszottak, de meglátása szerint a két klub között abszolút nincs olyan nagy távolság.

"Ez látszott ezen a kupadöntőn is, és ez minden évben így volt. Ahányszor Magyar Kupa-döntőt játszott ez a két csapat, az mindig nagyon szoros volt, mindig nagy harcok voltak, és azt gondolom, ez a jövőben is így lesz" - szögezte le.

A veszprémiek zaklatott időszakon vannak túl, hiszen a Bajnokok Ligájából kiestek a negyeddöntőben, ezután a szurkolók előbb tüntetésen, majd petícióban követelték, hogy a vezetőség ne hosszabbítsa meg Momir Ilic vezetőedző és Gulyás Péter szerződését.


MTI/Bodnár Boglárka

"Ezt olyan sportemberi méltósággal viselte a csapat, és olyan agresszivitással játszott főleg a második félidőben, hogy csak így lehet kupákat, trófeákat nyerni. Történelmi tett, hogy a klub 31. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát" - vélekedett a játékosként 111-szeres válogatott jobbszélső.

A két együttes legközelebb pénteken a bajnoki döntő első mérkőzésén találkozik egymással. Gulyás szerint akkor is ilyen meccsre van kilátás, hiszen "két patinás klubról van szó, fantasztikus játékosokkal, sportemberekkel". Hozzáfűzte, szerinte mindenki csalódott lenne, ha nem ilyen mérkőzést láthatnának az érdeklődők, mert mindenki azt szereti, ha harc van a pályán, és fantasztikus megoldásokat, jó védéseket, gyors gólokat produkálnak a játékosok.

Kárpáti Krisztián, a Szeged vezetőedzője az MTI-nek elmondta, apróságokon múlt a mérkőzés, és elemezni kell, pontosan mik voltak azok, amikkel a Veszprém ma jobb volt. Hozzátette, büszke a csapatára és biztatónak tartja, hogy végig harcoltak, nem adták fel, és sok mindennel próbálkoztak: nyitott védekezéssel, zárt védekezéssel, létszámfölényes támadójátékkal.

Mint elmondta, hosszú idő után lehetett szinte teljes a keretük, ugyanis Gleb Kalaras kivételével mindenki egészséges volt már a felkészülés során is.

"Talán a pályán nyújtott teljesítményen ez visszaköszönt, most nem volt akkora különbség a két csapat között, mint az elmúlt három mérkőzésen" - vélekedett.

A szegediek többször felzárkóztak egygólos hátrányra, de egyenlíteniük soha nem sikerült a kupadöntőben. Kárpáti szerint volt két-három olyan fordulópontja a meccsnek, amikor lehetett volna lehetőségük döntetlenre alakítani az állást, de azt nem tudja, hogy onnantól kezdve ők irányították volna a találkozó menetét.

"Látszott a veszprémieken, hogy a BL-kudarc után egy kicsit feszültebben jöttek bele a meccsbe, mi próbáltuk ezt kihasználni, ami hellyel-közzel sikerült is" - nyilatkozta.

Rendszerint elhangzik, hogy a két csapat már tökéletesen ismeri egymást, de a fináléban a veszprémiek olyan szigorúan őrizték Bánhidi Bencét, hogy a válogatott beálló csupán egyszer tudott kapura lőni, és a szegediek két irányítós játékára is érkezett válasz a túloldalról.

Kárpáti szerint mindig bele kell csempészni valami újdonságot a taktikába, ezért rendszerint megpróbálnak valami újat kitalálni, de a mai kézilabdában óriási szerepük van az egyéni képességeknek, illetve azok kihasználásának, ez szerinte 80 százalékban meghatározza egy meccs kimenetelét.