Igazi otthonra lelt a csapat

„Amikor 9. helyen megkapaszkodva indultunk neki a második évnek, azt a célt tűztük ki, hogy egyszer a veszprémi női kézilabda csapat magyar bajnokságot nyerjen. A célunk az volt, hogy kicsit lépjünk előre, végül a középmezőnyben, 8. helyen végeztünk, így sikerült is elérnünk.”

Barabás Árpád, a klub elnöke beszélt a jövőbeni tervekről, hogy a régi, az előző szezonra kitűzött célokat sikerült-e megvalósítani, valamint a csapat játékosállományában és szakmai stábjában bekövetkezett változásokról is szót ejtett.

- Egy évvel ezelőtt még az Aréna dísztermében ugyanerről beszéltem, hogy milyen terveink, céljaink vannak, azóta jelentős változás, hogy átköltöztünk a Március 15. úti sportcsarnokba, és úgy érzem, a csapat végre igazi otthonra lelt. Bár kisebb mint az aréna, de itt megfelelőbb a klubhelység, az öltözők. Mivel kisebb befogadóképességű a csarnok, az az 1300 néző, aki eddig látogatta a mérkőzéseket, reméljük ide is jönnek, és jobb hangulatban, családiasabban telnek majd el a meccsek.

- A cél továbbra is az, hogy lassan, de biztosan haladjunk előre, ha megnézzük a mostani NB I-es csapatokat, az 1-3 hely megmondható előre, az összes többi kérdéses. Nagyon izgalmas évnek nézünk elébe, idén is érkezett a csapathoz új játékos, vannak, akik máshol folytatják, illetve befejezik pályafutásukat. Debrecenből Bulath Anita és Kiss Éva, Siófokról Hanczvikkel Zsanett, Hrankai Regina (mindketten junior korúak, de a felnőtt csapatba kitűnően beépülnek játéktudásukkal), Dunaújvárosból Nagy Ivett és Selmeczi Sarolta, Székesfehérvárról Azari Fruzsina, Győrből Mayer Szabina valamint próbajátékon van jelenleg a csapatnál Marianne Storkas, akinek jövőjéről a napokban fog dönteni a szakmai stáb. Új masszőrrel, Cseh Ferenccel valamint az év közepétől új junior és utánpótlás edzővel, Horváth Tiborral gyarapodott még a csapat – mondta a klub elnöke.


Fotó: Peresztegi Csilla

- A felkészülés időszak elég kemény volt, a média előtt nem titok, hogy Veszprémnek mindig is Fehérvár és Siófok volt a nehéz mérkőzés, ki voltunk hegyezve egymásra, szerencsésen alakultak a dolgok, a fehérváriakat háromszor is megvertük, illetve Siófok ellen is győzelemmel jöttünk le a pályáról. Az érdi tornán külföldről is voltak csapatok, a horvát Podravka, és a francia bajnok Metz, az első körben ismét a fehérváriakkal találkoztunk, sikeresen túl is léptünk rajtuk, majd a Metzet győztük le, a döntőben a Podravka mindössze két góllal vert meg minket. Michalovce-ből az aranyérmet hozta haza, mindenkit maga mögé utasított a Barabás.

Az utánpótlásról Barabás Árpád elmondta, hogy az egyik legfontosabb pillére a csapatnak, a Cell-Cup-on is bizonyították sikerességüket, a junior csapat felnőtt kategóriában hozta el az aranyérmet.

- A jövőben is azt szeretnénk, hogy az utánpótlás tovább fejlődjön, és olyan bázisát teremtsük meg a veszprémi női kézilabdának, ami alapja lehet a meghatározott céloknak.

Navracsics Tibor országgyűlési képviselő szerint, remélhetőleg a kormány intézkedései miatt, a szponzorok figyelme jobban a látványsportok felé fordul, hiszen adókedvezményekkel próbálják ösztönözni a vállalatokat, hogy több pénzzel támogassák a csapatokat.

Gyurka János vezetőedző elmondta, idén nem voltak edzőtáborban, idehaza edzettek vegyes felkészüléssel, sok új játékossal. Szerencsére hamar összeszokott a csapat, kitűnő a hangulat, sérülés szerencsére nem történt, így teljes kerettel tudtak minden mérkőzésre készülni. Kérdésre elmondta, Mehlmann Ibolya távozását nem sínylette meg annyira a csapat, bár nyilvánvaló, hogy mivel két játékos van Ibolya pozíciójára (belső védekező), fontos lenne, hogy legyen a végjátékban friss ember, okosan kell gazdálkodni ilyen szempontból a játékosokkal.

- Ez egy időszakos probléma, amit hamar meg fogunk tudni oldani – fogalmazott a csapat mestere.
A sajtótájékoztató után még egy felkészülési mérkőzés várt a lányokra, akik a Vác NKSE csapatát fogadták. Nehezen lendültek a játékba, de jól kezdtek a mieink, az első félidő közepén időkérésre kényszerítették az ellenfelet, amikor az állás 7-4 volt a javukra. A kezdeti hevesség alábbhagyott a vendégeknél köszönhetően a védekezésünknek, a hibátlan kapusteljesítménynek és a pontos, ziccerig kijátszott támadásoknak. Az időkérés után azonban hamar feljöttek a vendégek, egyenlíteni tudtak, s a félidei sípszó előtt át is vették a vezetést (13-14).

A fordulás után küzdöttek lányaink, de a támadásokat nem játszották végig, türelmetlenül dobtak kapura, hogy minél előbb ledolgozzák a hátrányt, ez viszont a védekezés kárára is ment. Keményen odaléptek az ellenfélnek, amit a bírok nem sokáig toleráltak, hamar kétperces kiállításokkal torolták meg, s habár a váci csapatban játszó Tápai Szabina a harmadik kiállítása után piros lappal hagyhatta el a pályát, ezt az előnyt sem sikerült kihasználnunk, így a vendégek szerezték meg a győzelmet (24-26).

Veszprém Barabás KC – Váci NKSE 24-26 (13-14)