Így tartsd meg az újévi fogadalmaidat!

Éjfélkor a szilveszteri pezsgőspoharak koccanása után, vagy még előtte(?) sokan ismét megtették újévi fogadalmukat. 5 tipp küzdőknek!

Felmérések szerint az egyik leggyakoribb fogadalom a „jövőre lefogyok”, vagy a „leszokom a dohányzásról”, de gyakoriak a munkahelyhez és a magánélethez köthető javító, pozitív irányba mozdító ígéretek is.

Év elején érezhetően megnő a konditermek forgalma is, ilyenkor azok is lemerészkednek, akik eddig csak hírből hallottak róla. Sajnos a többség azonban néhány alkalom után abba is hagyja, holott „csak” a leggyakrabban bekövetkező első két hét után jelentkező holtponton kell tudni túllendülni, na, meg persze az az utáni sűrűn fellépő tunyaságra.

A legjobb fogadalom persze az, amelyiket be is lehet tartani. Ehhez adunk néhány tuti, de legalábbis kivitelezhető tippet:

1. Csak kisebb, tényleg betartható fogadalmakat tegyünk! Ne akard elsőre megváltani a világot, először csak kisebb módosításokat léptess életbe. Ha például eldöntötted, hogy neki állsz edzeni, először csak kétnaponta tedd. Ne rögtön futással kezd, hanem ütemes gyaloglással, majd kocogással.

2. Írjuk le, és tegyük ki jól látható helyre a fogadalmunkat! Vagy mondjuk el minden reggel magunkban tízszer a kitűzött célt. (ha valakinek hangosan meggyőzőbb, tegye úgy) Így biztos, hogy nem feledtkezünk el róla, sőt szembesülünk vele minden nap, ami akár ösztönzőleg is hathat.

3. Ha sportolást, vagy fogyókúrát tűztünk ki célul, de úgy érezzük egyedül képtelenek vagyunk rá, vagy csak egyszerűen nem érezzük magunkat elég erősnek hozzá, társuljunk valakihez. Lehetőleg olyanhoz, aki nálunk edzettebb, vagy gyakorlottabb és még élvezzük is a társaságát, hiszen úgy könnyebben telik az együtt töltött idő. Fussunk egy sportos barátnővel, vagy járjunk le kondiba valamelyik edzettebb kollégával.

4. Tűzzünk ki határidőt, pontos célt! Ne csak azt mondogassuk, lefogyok, hanem azt, hogy például április 30-ra (legalább) tíz kilót fogyok. Ha van pontos cél, könnyebb elérni, az pedig csak hab a tortán, ha túl is teljesítjük!

5. A fogadalom be nem tartása/nem teljesítése esetén helyezzünk kilátásba valamilyen szankciót! A „büntetésnek” legyen súlya, hiszen csak így van értelme. Például nem mehetünk el a szokásos tavaszi, hétvégi kiruccanásra a barátokkal.

És ha valaki tényleg teljesen reménytelen eset, az fogadja meg, hogy nem tesz többé fogadalmat.

Forrás: Hajráegészség.hu
Fotó: sxc.hu