Hogyan fussunk télen?

Kiváló kifogás a téli futással szemben a hideg, de kis odafigyeléssel nagyon hatékony edzésmunkát lehet végezni futással télen is.

Nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes a szabadban mozogni, csak néhány alapvető dologra kell odafigyelni, és máris kiváló fizikai formát, szellemi feltöltődést szerezhetünk.

A téli futás egyik alapvető feltétele, hogy ne fázzunk. Amikor kimegyünk a szabadba, néhány percig fázhatunk, de a mozgás nagy részében melegünknek kell lennie. A kezdetekben ki kell tapasztalni, hogy mi a legmegfelelőbb öltözet, ami elég meleg és kényelmes is számunkra.

A profi futók gyakran viselnek rövidnadrágot, pólót, esetleg trikót, de sapka és kesztyű rajtuk is mindig van. Kezdő futók esetén nem javasolt, hogy az arcunkon kívül legyen fedetlen testrészünk, sapkát és kesztyűt mindenképpen viseljünk. Rétegesen öltözzünk fel, mert ha melegünk lesz, le tudunk venni néhány ruhadarabot anélkül, hogy megfáznánk.

Fontos, hogy ne fussunk sokáig úgy, hogy csak a szájunkon vesszük a levegőt. Orron át felmelegszik a levegő, mielőtt a tüdőbe jut, így nem fázunk meg. A legoptimálisabb, ha maximum a lélegzetvételek fele történik szájon, inkább az orrunkon keresztül lélegezzünk. Ez alapján válasszuk meg a tempót. Állóképességünk javulásának eredményeként növelni tudjuk a tempót vagy a távot.

Jól meg kell választani a cipőnket is, mely elsősorban a talajtól és a terepviszonytól függ. A profi futók mezőn stoplis cipőt viselnek, az amatőrök számára nem feltétlenül szükséges a szöges cipő, de sima talpú, beltéri sportolásra alkalmas teremcipőt semmiképp sem javaslunk.

Forrás: Hajráegészség.hu