A bajnokcsapat bírta jobban a hajrát

A mérkőzést sokáig kézben tartó, a végére teljesen elfáradó HOYA-Pannon Egyetem kosárcsapata vereséget szenvedett a Faragó vezette Bonyhád ellen.


Képgaléria a cikk végén

Közönségszórakoztatónak ígérkezett az újraformálódott veszprémi kosárlabdacsapat, a HOYA-Pannon Egyetem idei első hazai bajnoki mérkőzése. A bakonyiakhoz a tavalyi alapszakasz 2., és a felsőházi rájátszást megnyerő, egykori veszprémi játékosokkal, Faragóval és Jillinggel megerősített Bonyhád együttese látogatott az NB1/B második fordulójában. A hazaiak a nyáron jelentős változásokon mentek keresztül, új névadó szponzor érkezett, valamint többek között a korábbi magyar bajnok Kámán Tamás, és a válogatottat is megjárt Farkas Attila csatlakozott a kerethez.

A csapatok nagy lendülettel vetették bele magukat a mérkőzésbe, azonban mintha ez a nagy akarás kissé görcsössé tette volna mindkét együttest. Az első négy percben mindössze Farkas kosarát jegyezhettük fel hazai oldalon, míg a vendégek Faragó és Lukács kosarával öt pontos előnyt szereztek (2:7). Petőfi Áron gyorsan időt is kért, hogy rendezze a sorokat. A csereként pályára lépő Czakó kosaraival a Veszprém a negyed derekának végén megfordította az állást (8:7). A trénerek, látva a sok hibát, folyamatos cserékkel próbáltak javítani csapatuk játékán. Faragóék tartották a lépést a veszprémiekkel, fej-fej mellett haladtak, és a negyed vége előtt előbbi játékos triplájával visszavették a vezetést (14:15).

A második negyedet remekül kezdték az egyetemisták, Vertetics remek akciójával, majd Takács triplájának is köszönhetően sikerült némileg megnyugtatóbb előnyt kidolgozni (22:15). A „nagy” távolság nem tartott sokáig, a sok technikai hibának köszönhetően a bonyhádiak Hegedűs vezérletével egy pontra zárkóztak (13. perc: 22:21). Mindkét oldalon több bosszantó hiba csúszott a támadójátékba, továbbra is sok csere jellemezte az összecsapást. A játékrész utolsó három percéhez érkezve hatpontos veszprémi előnyt mutatott az eredményjelző (31:25). Az időkéréseket követően Faragó hárompontosával ismét minimálisra csökkentette hátrányát a Bonyhád, de ezúttal a bakonyiaknak sikerült jobban a hajrá, és Kámán dudaszóban eleresztett sikeres triplájával 38:33-as eredménnyel zárult a félidő.

A fordulást követően sem változott a játék képe, Kámán újabb triplájával tartotta előnyét a Pannon Egyetem, de a vendégek Tömösváry révén ismét egy pontra zárkóztak (22. perc: 41:40). A rutinos, korábbi magyar válogatott Kámán a játékrész derekán magához ragadta a kezdeményezést, szebbnél szebb kosarakkal vívta ki a közönség tetszését. (Érdekességként, a negyed 6. percében a fault arány 5:0 volt a hazaiak javára – szerk.) Gáll hárompontosa után először volt tíz pont a bakonyiak előnye (50:40). Ezt követően, már-már megszokott módon, jött a bonyhádi felzárkózás, mindkét palánk alatt a lepattanók terén a vendégek voltak előnyben, ennek is köszönhetően az utolsó percre négy pontra apadt a hazai előny (50:46). Lukács fegyelmezetlensége révén – technikai hibát ítéltek a játékvezetők ellene a bonyhádi időkérés alatt - az utolsó másodpercekben a Veszprém támadhatott, így a záró szakaszra maradt Kámánéknál a vezetés (53:46).

A negyedik etap is úgy indult, mint az előzőek, Vertetics kosarával tartotta a távolságot a Veszprém (56:48), de a vendégek ismét zárkózni kezdtek, nem akartak leszakadni. A bonyhádiak bajnokhoz méltóan, ellentmondást nem tűrően kezdtek el játszani, minden támadásból sikerült a gyűrűbe találniuk, míg a hazai gépezetbe több porszem csúszott. Faragó irányításával hosszú idő után ismét a Bonyhád került előnybe (33. perc: 56-58). A játékrész közepén Petőfi Áron időkéréssel próbált rendet tenni a hazai fejekben, de sajnos nem sok eredményhez vezetett. A vendégek védekezése jelentősen feljavult, míg a hazaiak támadójátéka teljesen szétesett, több játékoson is a fáradtság jelei mutatkoztak. Faragó és Lukács felváltva szórták a hárompontosokat, így két perccel a befejezés előtt már tíz pont felett járt a két csapat közötti különbség (63:77). Az utolsó hazai időkérés sem hozott változást, a bakonyiak szinte minden mozdulata rossz volt, míg a felszabadultan játszó vendégek a pálya minden pontjáról sikeresen vették célba a gyűrűt. Lukács utolsó másodperces távoli dobása jelentette a húszpontos Bonyhád győzelmet, ezzel hatalmas ovációt kiváltva a szép számmal érkező vendégszurkolókból (65:85).

Természetesen hazai oldalon sincs ok a szomorúságra, az új játékosokkal teletűzdelt csapat 30 percen keresztül át tartotta a lépést, a több rutinos játékost soraiban tudó, jelentős játékerőt képviselő, bajnokesélyes Bonyhád ellen. Ha így folytatják Petőfi Áronék a munkát, és még jobban összecsiszolódik az együttes, sok örömet fognak okozni a veszprémi szurkolóknak.

HOYA-Pannon Egyetem - B-Beton Bonyhádi KSE 65:85 (14:15, 24:18, 15:13, 12:39)

Veszprém, 250 néző. V.: Török, Sabáli, Németh.

Pannon Egyetem: Kámán 19/6, Vertetics 13/3, Farkas 15, Kelemen, Kováts V. Csere: Gáll 5/3, Sipos 2, Takács 3/3, Czakó 8, Novák P., Nagy R., Novák B.
Edző: Petőfi Áron

Bonyhád: Faragó 31/15, Tömösváry 10/3, Hegedűs 12, Lukács 16/9, Baki 7. Csere: Gébert A. 5., Rutkai P. 4, Verli, Kovács B.
Edző: Morgen Frigyes

Statisztika:
Kétpontos: 20/42, ill. 23/43.
Távoli: 5/22 ill. 9/22.
Büntető: 10/12, ill. 12/16.

Lepattanók:
védő: 20, ill. 25.
támadó: 9, ill. 14.

Szerzett labda: 3, ill. 7.
Eladott labda: 11, ill. 10.

galeria_504

Képgaléria