Király az első magyar kapus kapott gól nélkül

Király Gábor korrekordja mellett még számos statisztikai érdekességet hozott a Magyarország-Ausztria (2-0) mérkőzés a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének keddi játéknapján.

Király Gábor, a magyar csapat kapusa lett minden idők legidősebb játékosa, aki pályára lépett Európa-bajnokságon. A válogatottban az osztrákok elleni csoportmérkőzésen 104. alkalommal szereplő futballista 40 évesen és 74 naposan futott ki a pályára, ezzel a korábbi magyar szövetségi kapitány, a német Lothar Matthäus rekordját adta át a múltnak, aki 39 évesen és 91 naposan szerepelt az Eb-n.

Egyben Király lett az első magyar kapus, aki kapott gól nélkül lehozott egy meccset a kontinenstornák történetében.


MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyarok első gólját szerző Szalai Ádám legutóbb 550 nappal korábban, 2014. december 12-én volt eredményes tétmérkőzésen, a Hoffenheim-Eintracht Frankfurt német bajnoki találkozón. A válogatott színeiben ezt megelőzően 2014. október 14-én, a Feröer-szigetek elleni, idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőn szerzett gólt.

A magyar válogatott legutóbb 1972. június 17-én (16 068 nappal az osztrákok elleni meccset megelőzően) játszott Európa-bajnoki mérkőzést, és a keddi siker előtt 1964. június 20-án győzött kontinensbajnokságon.

Legutóbb 1985. április 17-én nyert a magyar válogatott legalább kétgólos különbséggel Ausztria ellen. Annak az idegenbeli világbajnoki selejtezőnek 0-3 lett a végeredménye.