Hazai vereség Királyék évzáró búcsúmérkőzésén

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2-0-ra kikapott a svéd csapattól barátságos mérkőzésen, idei utolsó fellépésén.

A találkozó előtt a pályán búcsúztatták Király Gábort, Juhász Rolandot, Hajnal Tamást és Vanczák Vilmost. Utóbbi kettő nem öltözhetett be, ugyanakkor Király a félidő közepéig, míg Juhász a végéig kapott kezdőként lehetőséget.


Király Gábor kapusnak ajándékot ad Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a Magyarország - Svédország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt a fővárosi Groupama Arénában.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez volt a 12. idei találkozója Bernd Storck csapatának, amely három győzelem mellett öt döntetlennel és négy vereséggel zárta a 2016-os esztendőt.

A magyar válogatott 2017-ben első tétmérkőzését március 25-én játssza, amikor a világbajnoki selejtezősorozatban az Európa-bajnok portugálok vendége lesz.

Eredmény:
Magyarország-Svédország 0-2 (0-1)
Groupama Aréna, 16 ezer néző, v.: Paolo Valeri (olasz)
gólszerzők: Larsson (30.), Thelin (67.)
sárga lap: Rohdén (19.), Jansson (86.)

Magyarország:
Király Gábor - Fiola Attila (Botka Endre, 69.), Pintér Ádám, Juhász Roland (Hangya Szilveszter, 45.), Kádár Tamás - Vida Máté (Berecz Zsombor, a szünetben), Elek Ákos - Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő (Nagy Dominik, 78.) - Priskin Tamás (Böde Dániel, 58.)

Svédország:
Kristoffer Nordfeldt - Emil Krafth (Linus Wahlqvist, 73.), Pontus Jansson, Andreas Granqvist (Victor Lindelöf, a szünetben), Oscar Wendt - Marcus Rohdén, Jakob Johansson (Alexander Fransson, 81.), Oscar Hiljemark, Sam Larsson (Viktor Claesson, 65.) - Isaac Thelin (John Guidetti, 74.), Christopher Nyman


MTI Fotó: Kovács Tamás

I. félidő:
27-30. perc: Bernd Storck "cserére szánta el magát", Király Gábor helyére a debütáló Megyeri Balázst küldte a pályára. A levonuló 40 éves hálóőrnek a közönség felállva köszönte meg a válogatottbeli teljesítményét, s ő miután átadta a csapatkapitányi karszalagot a szintén búcsúzó Juhász Rolandnak, minden társával összeölelkezett. Eközben a kivetítőn pályafutása emlékezetes pillanatai villantak fel. Megyerinek nem volt ideje bemelegedni, Sam Larsson szabadrúgásánál a labda az egyik magyar védőn irányt változtatva a kapuba vágódott (0-1).
43. perc: Király után Juhász Rolandot is megtapsoltatta a közönséggel Bernd Storck, a Videoton védőjét is - akiről szintén emlékezetes képeket mutattak az óriáskivetítőn - egy újonc, Hangya Szilveszter váltotta.

II. félidő:
67. perc: Thelin tört be az alapvonal mentén, cselezett egyet befelé, majd nagy erővel kilőtte a bal alsó sarkot (0-2).

"Büszkeségek a múltban, példaképek a jövőben" - ezzel a molinóval üdvözölte a közönség a válogatottól elbúcsúztatott négy futballistát.

A 16. percben Király - aki korábban 35 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül válogatott karrierje során - kis híján egy nagy hibával tette emlékezetessé a búcsút: egy távoli lövésnél a labda kipattant a melléről, de szerencséjére Thelin hat méterről a kapufát találta telibe. Nem sokkal később viszont már a 40 éves hálóőrnek köszönhetően nem jött össze a svéd vezetés, ugyanis fiatalos lendülettel ért le Jansson közeli lövésére.


MTI Fotó: Kovács Tamás

Az első magyar lehetőségre a 27. percig kellett várni, ekkor Németh tört be a 16-oson belülre, de lövése mellé szállt. Néhány pillanat múlva elérkezett Király számára a történelmi búcsú ideje, a helyére érkező Megyerinek viszont nem sikerült rutinos kollégájához hasonlóan a bemutatkozása - Király 1998-ban Bécsben az osztrákok ellen 11-est védett első megmozdulásából -, ugyanis a cserét követő szabadrúgás megpattant a sorfalon és a hálóba vágódott.

A szünetben Hajnalról és Vanczákról is levetítettek egy-egy rövid filmet. A magyar szövetségi kapitány újabb újoncot avatott, Berecz Zsombor érkezett a pályára.

A mérkőzés a fordulást követően sem lett sokkal izgalmasabb, a magyar csapat eleinte támadólag lépett fel, de kapura teljesen veszélytelen volt. A félidő közepén növelte előnyét az addigra fölénybe kerülő vendég együttes, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Bernd Storck Botka Endre, majd Nagy Dominik személyében újabb újoncokat avatott, azonban ez nem hozott érdemi változást, így sima svéd győzelemmel zárult az összecsapás.

Ez volt a 12. idei találkozója Bernd Storck csapatának, amely három győzelem mellett öt döntetlennel és négy vereséggel zárta a 2016-os esztendőt.

A magyar válogatott 2017-ben első tétmérkőzését március 25-én játssza, amikor a világbajnoki selejtezősorozatban az Európa-bajnok portugálok vendége lesz.