A kapitány legalább kilenc meccset remél a kézilabda vb-n

A kapitány annak ellenére bizakodó, hogy a világbajnokság kezdetéig még nagyon sok feladatuk van.

Csoknyai István, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya reméli, hogy csapata legalább kilenc mérkőzést játszhat a január 10-én kezdődő német-dán közös rendezésű világbajnokságon.

"A legfőbb célunk, hogy minden ellenfelünkkel szemben reális esélyünk legyen a győzelemre. Ami az egész tornát illeti, az is fontos, hogy az összes mérkőzésünkön jól használjuk ki az erősségeinket. Reméljük, kilenc vagy tíz meccset játszhatunk" - nyilatkozta a kapitány a nemzetközi szövetség (IHF) honlapján.

A Csoknyai István, Vladan Matics edzőpáros múlt kedden szűkítette 21 fősre a játékoskeretet, amelynek tagjai csütörtökön (ma) Budaörsön kezdték a közös felkészülést. A csapat jövő csütörtökön Aarhusban, vasárnap pedig Odensében a házigazda Dániával játszik barátságos mérkőzést, a világbajnokság koppenhágai D csoportjában pedig sorrendben Argentínával, Angolával, Katarral, Egyiptommal, valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik. Az első három helyezett a középdöntőbe jut, a többi az alsóházi rájátszásban az Elnök Kupáért folytatja szereplését.

A vb győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

Csoknyai szerint a magyar válogatott egyik erőssége az lehet, hogy tapasztalt játékosok alkotják, akiknek a többsége jól ismeri egymást, hiszen évek óta szerepelnek a nemzeti csapatban. "Másrészt viszont október végén új korszakot kezdtünk, ezért a világbajnokság kezdetéig nagyon sok feladatunk van" - tette hozzá.

Az IHF honlapja szerint a magyar csapat három kulcsjátékosa Lékai Máté, a Telekom Veszprém irányítója, Balogh Zsolt, a MOL-Pick Szeged jobbátlövőjeés Mikler Roland, a Veszprém kapusa, ezért nagyon sok múlik az ő teljesítményükön.