Nehéz szezon elé néznek

Nehéz szezon elé néznek a veszprémi NB1/B-s kosarasok, mivel az együttesből meghatározó játékosok távoztak. A négy közé kerülés nehéznek ígérkezik.

Az együttes felkészüléséről, játékoskeretéről, az ősszel induló bajnoki szezon esélyeiről Molnár Istvánnal, a VESC vezetőedzőjével beszélgettünk.

Két hónap távlatában elégedett vagy a tavalyi negyedik hellyel?

-Úgy gondolom, hogy sikert értünk el a negyedik hellyel, hiszen menet közben raktuk össze újra a csapatot, mivel új játékosok érkeztek. A bajnokság elején úgy nézett ki, nagyon meg kell küzdeni a legjobb négy közé kerülésért a nyugati csoportban, amit végül simán teljesítettek a srácok. A rájátszásban olyan eredményt értünk el, amely biztató volt, egy kis szerencsével talán előrébb is végezhettünk volna, ha hazai pályán a Szegedet sikerül legyőznünk. A többi találkozón papírforma született, Jászberényben és Szegeden sem volt esélyünk, de a társaság becsületes hozzáállással és becsületes munkával reális eredményt ért el - mondta Molnár István.


Fotó: archív

Mikor kezdtétek a felkészülést, heti hány edzéssel készültök a rajtra?

-Augusztus elején kezdtük a felkészülést, az Egyetemi Tornacsarnokban tartottuk az edzéseket, valamint futni jártunk. Nehezen áll össze a társaság, vannak hiányzóink, valamint szeretnénk még játékos igazolni, de ez valamelyest pénz kérdése is. Az sem hajtja a malmunkra a vizet, hogy az A csoportban most sok magyar játékosra van szükség, és az épkézláb centereket ezek a csapatok elviszik, vagy olyan B csoportos csapatok, amelyek a feljutásért küzdenek majd. Példaként említhetjük a Fehérvár KC-t, amely valószínűleg a Ferencváros csapata lesz, rengeteg pénzt áldoztak most az igazolásokra, néhány éven belül Euroligás csapatot szeretnének összehozni. Velük és a Bonyháddal nem igazán tudunk partiba lenni, de a többi csapattal talán egy szinten vagyunk.

Mely csapatok ellen játszatok felkészülési mérkőzéseket?

-A Komárnoval játszottunk elsőként, akik ellen sajnos súlyos vereséget szenvedtünk. Az előző hétvégén Győrben vettünk részt egy négycsapatos tornán, ahol a házigazda, újonc győriekkel, a SMAFC-val és a Fehérvár KC-val mérkőztünk meg. (Fehérvár KC – VESC 69-67, VESC – SZESE Győr 83-63, SMAFC – VESC 85-62). Itt már biztatón játszott a csapat két mérkőzésen, azonban a második napra elfáradtunk, ez annak tudható be, hogy kevesen vagyunk. Most csütörtökön azzal a Fehérvár KC-val játszunk, amely a bajnokság sztárcsapata lesz, mivel olyan játékoskeretet vásároltak össze, akik mind A csoportos rutinnal rendelkeznek. Következő héten a Budapest Honvéd tornáján veszünk részt, ahol a Honvéddel, Jászberénnyel és az Óbudai Kaszásokkal mérkőzünk meg. Tervben van még egy mérkőzés a Siófokkal vagy a Győrrel, attól függően, hogy miként alakul a bajnoki sorsolásunk.


Fotó: archív

Kik érkeztek a csapathoz és kik távoztak?

-A távozókkal kezdeném, mert ők nagyon hiányozni fognak a csapatból. Pataki Zoltán munkahelyet váltott, ezért jelen pillanatban a kosárlabdával is leállt, Fekete Csaba a Fehérvár KC játékosa lett, Faragó Péter pedig az A csoportos Atomerőműben folytatja pályafutását. Az érkezők között van Kováts Viktor, aki a Sopron játékosa volt, de előtte az A csoportban is megfordult. Másik igazolásunk Kiss Botond, aki a Budapest Honvéd csapatától érkezett hozzánk, ő egy ízig-vérig hajtós játékos, akivel nagy szerencsénk volt, hiszen Tihanyban dolgozik, így sikerült leigazolnunk. Szükség lenne még egy ötös centerre a csapatban, kis ember poszton is kellene egy fiatalos játékos, mivel Oltárczy Máté helyzete bizonytalan, hogy folytatja-e a pályafutását.

Mikor indul a bajnokság?

-Szeptember 17-én indul a bajnokság, az első fordulóban az Újbuda TC otthonában lépünk pályára. Egy fiatal, agilis csapat, tavaly a keleti csoportban sok meglepetést okoztak, de bízom benne, hogy sikerrel tudjuk venni az első akadályt. A második körben pedig a Kozármisleny csapatát fogadjuk.


Fotó: archív

Az ellenfelekről mit lehet tudni, hogyan erősítettek, ennek fényében jövőre kik lehetnek az esélyesek?

-Teljesen egyértelmű, hogy idén a nyugati csoport sokkal erősebb, mint keleti. Nyugaton a négy közé jutásért kilenc csapat fog küzdeni, míg keleten előre borítékolható három csapat, a negyedik helyért lehet, hogy nyolc csapat fog harcolni, de ők már gyengébb játékerőt képviselnek. A nyugati csoport nagyon megerősödött, ide igazoltak azok a játékosok, akik éppen az A csoportban nem kaptak szerződést. A Fehérvár KC, a Bonyhád nagyon jól igazolt, a Törökbálinthoz is korosztályos válogatott játékosok csatlakoztak. Sajnos az sem kedvez nekünk, hogy nem éppen jól sikerült a Vetési Gimnázium pályafestése, így ha ki kell javítani, akkor egy hétig nem tudunk hol edzeni.

A VESC mire lehet képes a bajnokságban? Mi a célkitűzés?

-Egyelőre még nem határoztuk meg a célkitűzést, mivel három hét van a bajnokság kezdetéig. Nagyon bízunk abban, hogy esetleg sikerül egy centert igazolnunk, akivel azért jóval nagyobb esélyeink lehetnének. Nehezen áll össze a csapat évről évre, sok játékos munka, illetve tanulás mellett jár edzésre, ezért nagyon nehéz lesz ezzel a kerettel a négy közé jutni.