Remek váltásnak bizonyult

Diszkoszvetőként kezdte, de Veszprémben úgy vélték a testi adottságait sokkal jobban ki tudná aknázni, ha kalapácsvetésre váltana. A váltás olyannyira jól sikerült, hogy az idén már junior világbajnokságon szerepelt Czeller Gábor.

A Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjátadáson csak a mi versenyzőink érdemeltek ki egynél több egyéni díjat. A VEDAC atlétái hat kategóriában lettek díjazottak. A Veszprém megye legjobb VEDAC-osai cikksorozatunk ötödik részében a junior férfi kategória győztesét, Czeller Gábor Sándor kalapácsvetőt mutatjuk be.

A Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjátadáson csak a mi versenyzőink érdemeltek ki egynél több egyéni díjat. A VEDAC atlétái hat kategóriában lettek díjazottak. A Veszprém megye legjobb VEDAC-osai cikksorozatunk ötödik részében a junior férfi kategória győztesét, Czeller Gábor Sándor kalapácsvetőt mutatjuk be.

A 19 éves Czeller Gábor 2013-ban szülővárosában, Tamásiban kezdett el atletizálni, diszkoszvetőként. Amikor 2014-ben megkezdte tanulmányait a nemesvámosi Waldorf gimnáziumban, akkor igazolt a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubhoz (VEDAC) és Páli Viktor kezei alatt folytatta a sportolást.

- Az edzőm úgy vélte, a testi adottságaim alkalmasabbak kalapácsvetőnek, így versenyszámot váltottam. Nem ment zökkenőmentesen az átállás, ám ma már tudom, hogy jól döntöttem – kezdte Czeller Gábor, aki 2018-ban Veszprém megye legjobb junior korú férfi sportolója lett.

Gábor végigjárta a különböző korosztályokat, s az idén, utolsó éves juniorként már komoly eredményeknek is örülhetett. Második lett a téli dobó ob-n és a szabadtéri országos bajnokságon is, valamint kvalifikálta magát a tamperei junior világbajnokságra, ahol a tizennyolcadik helyen végzett.

- Az idei évvel mindenképpen elégedett vagyok, hiszen kijutottam a vébére és a téli, illetve a nyári ob-n is dobogóra állhattam. Való igaz, a szombathelyi Varga Donát, aki az idén ezeken a versenyeken rendre megelőzött, magasabb szinten tart, mint én, azonban azért dolgozom nap, mint nap, hogy ezen a különbségen faragni tudjak – magyarázta az érettségi előtt álló fiatalember.

Czeller Gábor 2019-től korcsoportot vált, ami azt jelenti, az eddig hat kilós kalapácsot felnőtt szerre, 7.26 kilósra cseréli, mert az U23-as korosztály már ezzel versenyez Orbán Éva felügyelete mellett.

Az eddigi hat kilogrammos kalapáccsal 71.74 méter volt a legjobbja, míg a felnőtt szerrel 61.72 méter az egyéni csúcsa.

- Lassan véget ér az alapozás a következő évadra. Nagyon remélem, hogy fizikálisan sikerül annyit erősödnöm, hogy a versenyeken 66-68 méteres átlagot hozzak, s ha jól kijön a lépés elérjem, akár a 70 métert is. Nem lesz könnyű, már csak azért sem, mert ebben a mezőnyben már nincsenek könnyű ellenfelek – mondta.


Czeller Gábor, Orbán Éva és Gombás Petra

Gábor az érettségit követően szeretne továbbtanulni, konkrét elképzelése azonban még nincs. Annyit elárult, hogy mindenképpen valamilyen sporttal kapcsolatos szakmát szeretne választani, az irodai munka ugyanis rettentő távol áll tőle.

- Nagyon megtisztelő, hogy az idén engem választottak a megye legjobb junior korú sportolójának. Korábban még sosem kaptam ilyen elismerést, ezért különösen büszke vagyok erre a kitüntetésre. Igyekszem a jövőben is mindent beleadni, hogy azok, akik felterjesztettek erre a díjra, lássák, érdemes volt engem választani.