Közel 900 nevezés érkezett

Hatalmas érdeklődés mellett bonyolítja le a VEDAC az idei év legrangosabb veszprémi rendezésű atlétika versenyét és annak felvezető eseményét.

A Dunántúl legnagyobb múltra visszatekintő atlétikai viadalát, a 61. Nemzetközi Atlétikai Balaton Bajnokságot július 6-án, szombaton rendezi meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), melynek felvezető versenyét, a 7. Kis-Balaton Bajnokságot július 3-án, szerdán bonyolítják le. A két megmérettetésre közel 900 nevezés érkezett, és bár vannak, akik több versenyszámban is indulnak, elképesztően nagy érdeklődés mutatkozik a versenyek iránt.

A magyar országos bajnokságon kívül nehezen találni olyan atlétika versenyt hazánkban, melynek története több mint hatvan évre nyúlik vissza.

A Balaton Bajnokságot, melyet idén már 61. alkalommal bonyolítanak le, először 1958-ban rendezték meg Balatonfűzfőn. Az ezt követő év (1959) kimaradt, ám ezután minden esztendőben lebonyolították az atlétikai seregszemlét. A fűzfői salakos pálya állagának leromlása után Keszthely, majd később Veszprém adott otthont a versengésnek.

Az idei évben sokáig úgy tűnt, a stadion rekonstrukciója miatt új helyszínt kell keresni a Balaton Bajnokságnak, a VEDAC vezetősége Győrrel és Székesfehérvárral is tárgyalt, ám végül mégis a veszprémi városi stadion adhat otthont 2019-ben is az eseménynek.

A Balaton Bajnokságon – a korábbi évekhez hasonlóan – lehetőség nyílik a különböző korosztályos világversenyek szintjeinek teljesítésére. A verseny töretlen népszerűségét jelzi, hogy közel 500 nevezés érkezett. A 40 versenyszámból 26-ban rendeznek Liga versenyt a serdülő, az ifjúsági és a felnőtt korosztály számára, mely tovább emeli a verseny színvonalát. A hazai atléták mellett külföldről is érkeznek versenyzők. A környező országok – Szlovákia, Szerbia, Horvátország – mellett szudáni és katari versenyzők is leadták nevezésüket.

gerely

A szervező VEDAC fontosnak érzi, hogy méltóképp tekintsen vissza a klub egykori kiválóságainak, sportolóinak, edzőinek munkásságára, ezért Szabó Ernő mesteredzőről, Patinszki András edzőről, dr. Sipőcz József és Mozsdényi József edzőről, sportvezetőről, Strenner Judit, Stark Barbara, Bodó Gábor és Serényi István atlétáról, valamint Tungli József szenior atlétáról és sportvezetőről is megemlékezik.

A Balaton Bajnokság programja reggel 9 órakor kezdődik és este 21 óráig tart. A maratoni küzdelmek komoly kihívás elé állítják a rendezőket, versenybírókat is, hiszen egy 12 órás programot kell zökkenőmentesen lebonyolítani.

A Balaton Bajnoksághoz szervesen kapcsolódik a Kis-Balaton Bajnokság is. Idén hetedik alkalommal, július 3-án, szerdán, 14:30-tól tartják az utánpótlás korúak számára kiírt versenyt, melyre közel 400, pontosan 397 nevezés érkezett. Az U11-es és U13-as korosztály 60 és 600 méteren, távolugrásban és kislabda-hajításban vetélkedhet egymással, valamint a gyermek korosztálytól egészen a juniorokig, több korcsoportban is tartanak kalapácsvetést, súlylökést, diszkoszvetést, illetve gerelyhajítást is.