Kikaptak a brazilok, csökkent a magyar férfi kézilabda-válogatott kijutási esélye

A brazil férfi kézilabda-válogatott kikapott a Pánamerikai Játékok elődöntőjében, ezzel a magyar csapat esélyei jelentősen csökkentek az olimpiai kvalifikációra.

A magyar válogatott tizedik lett a januári, dániai világbajnokságon, ezért a jövő nyári tokiói ötkarikás játékok selejtezőtornáján csak akkor indulhatott volna, ha az előtte végzett csapatok közül legalább három kvótát szerez saját kontinensviadalán.


MTI/Illyés Tibor

A brazilok meglepetésre 32-29-re kikaptak Chilétől a Peruban zajló Pánamerikai Játékok elődöntőjében, vagyis biztosan nem jutnak kvótához a torna megnyerésével, tehát a magyarok már csak a jövő januári svéd, norvég, osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon harcolhatják ki a kvalifikációt. Közvetlen kijutást jelentene a torna megnyerése, vagy a már kvótával rendelkező világbajnok dánok elleni döntő elvesztése. Közvetett lehetőséget, azaz selejtezőtornán való indulást biztosítana, ha a magyar válogatott egyike lenne annak a legjobb két csapatnak, amelyik a legutóbbi világbajnokságon nem szerzett selejtezős helyet.

A magyarok a malmői E csoportban Dániával, Oroszországgal és Izlanddal találkoznak januárban, a négyesből az első kettő jut a középdöntőbe.

A tokiói olimpián a férfi és a női kézilabdázók mezőnyében is 12 együttes szerepelhet. A férfiaknál már biztos résztvevő a házigazda Japán és a világbajnok Dánia. Ott lesz majd a négy kontinensbajnok, illetve az áprilisi selejtezőtornákról hat csapat.