Ötödik helyezés egyéniben, csapatban

Két éve nem tudott hetven percen belüli félmaratont futni, most viszont megtört a jég. Kovács Tamás 1:08.53 órás idővel ötödik helyezést szerzett a félmaratoni országos bajnokságon.

Magyarország Félmaraton Bajnokságát a hagyományoknak megfelelően a 34. Wizz Air Budapest Nemzetközi Félmaraton keretein belül bonyolították le. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) népes küldöttséggel képviseltette magát. A legjobb veszprémi eredményt Kovács Tamás érte el, aki az előkelő ötödik helyet szerezte meg. Ráadásul Fonyó Sándorral és Barabás Gáborral egy triót alkotva csapatban is az ötödik helyezésnek örülhetett.

- Elégedett vagyok az ötödik helyezéssel, munka mellett, két gyermekes családapaként már nem a futás az elsődleges. A nyárból azonban a lehetőségeimhez mérten a lehető legtöbbet kihoztam, így két éve után először újra hetven percen belüli 21 kilométert futottam – hangsúlyozta a londoni olimpikon, Kovács Tamás.

A hétköznapokban pénzügyi elemzőként tevékenykedő atléta az év elején betegséggel, sérüléssel bajlódott, majd megszületett második kisfia. A nyári időszakban azonban már jóval nyugalmasabban alakult az élete, többet tudott edzeni, készülni is.

- A jövőre nézve az elsődleges célom, hogy stabilizáljam a most elért időeredményemet. Az életem mostanság kevésbé tervszerű, ezért megpróbálom abból a kevés edzéslehetőségből kihozni a maximumot. Amennyiben sikerül állandósítani a félmaratoni távon a 67, 68 percet, akkor arra már lehetne építeni a következő évben is – magyarázta.

Szemán János tanítványa kifejtette, a következő hetekben részt vesz a tíz kilométeres utcai országos bajnokságon, később pedig 10,21 kilométeres versenyeken indul, valamint a veszprémi mezei futó liga viadalt is teljesítené.

A budapesti félmaratoni ob-n a VEDAC U23-as gárdája (Barabás Gábor, Bertalan Renátó, Zsebe Olivér) bronzérmet szerzett. Egyéniben Bertalan Renátó új egyéni csúcsot futva (1:12:48) ezüstérmet érdemelt ki.

Kisebb sérülése miatt nem tudott indulni a bajnokságon a többszörös bajnok Koszár Zsolt, akivel bizonyára dobogón végzett volna a felnőtt csapat, de a versenyző nem kockáztatott, ugyanis a szeptember végi maraton bajnokságra készül. A félmaraton OB-tól való távolmaradásról nehezen hozta meg a döntést Koós-Hutás László tanítványa, mivel az elmúlt 11 évben minden alkalommal rajthoz állt, és kilencszer állhatott fel a dobogóra.