Lelkész a fedélzeten

A tengerentúlon teljesen természetes dolog, ha egy csapat játékosai közösen imádkoznak egy-egy mérkőzés előtt, hazánkban viszont egy újszerűnek számító kezdeményezéssel állt elő a Veszprém Barabás KC női kézilabdacsapata: a jövőben egy lelkész segíti a csapat munkáját.

Bikádi László, a Veszprémi Református Egyházmegye misszióközpontját vezeti Hajmáskéren, feladata, hogy népszerűvé, emberközelivé tegye az egyházat, és kitörési lehetőségeket keressen.

- Vannak az életnek olyan területei, ahol nem vagyunk ott, de jó lenne megjelenni, mert bizonyára sokat tudnánk segíteni. A tengerentúlon a legtöbb sportegyesületnek van lelkésze, jó lenne, ha itthon is meg tudnánk honosítani ezt a tevékenységet. Felajánlottam a kézilabdacsapatnak, hogy kísérleti jelleggel kezdjük el az együttműködést, az egyesület vezetősége pedig vevő volt a gondolatra, azonnal igent mondott – mondta Bikádi László.

- Magyarországon nincs meg ennek a tradíciója, ezért számunkra is egy útkeresés lesz a következő néhány hónap. A jó szándékú segíteni akarás mellett szeretnénk hozzátenni valamit a csapat munkájához. Néhány lánnyal már folytattunk kiscsoportos, ismerkedő jellegű megbeszéléseket, nagyon pozitívak a visszajelzések. Meglepően együttműködők a lányok, jól esett, hogy nagy hajlandóságot mutattak a beszélgetésre – mesélte lelkesen Bikádi László, akihez bármilyen problémával fordulhatnak a lányok.

- Mindenképpen azt kell elérni, hogy úgy legyek a csapat segítségére, hogy zavartalan maradjon a felkészülés. Igazodni kell az edzések és a mérkőzések menetrendjéhez, ez fogja megadni a módszereket is. Sok esetben bizonyára a sportpszichológia eszközeit is be kell vetnünk, hiszen a jobb teljesítmény elérése az egyik legfőbb cél – magyarázta Bikádi, aki együtt örül a lányokkal a csapat sikereiért, osztozik a kudarcokon, de megtartja a kellő távolságot.

- Fontos szempont az, hogy ezek a lányok nem a hitéletükről híresek, hanem a kézilabdáról, ezért természetesen továbbra is a kézilabda marad előtérben, a közös munkát ennek rendeljük alá. Nem tartunk közös istentiszteletet, viszont egyénileg és csoportosan is fordulhatnak hozzám a lányok segítségért, nem erőltetünk semmit. A mi együttműködésünk egészséges ötvözete a hagyománytiszteletnek és az újdonságnak, közösen fogjuk megszabni és kitapasztalni az előttünk álló utat.

Bikádi Lászlóval az indexveszprem.hu is készített egy részletes interjút, valamint az RTL-Klub Fókusz című műsora is bemutatta a VBKC lelkészét.