Bartók Donát Spanyolországban folytatja pályafutását

A Bidasoa kézilabda-csapatában folytatja pályafutását a válogatott Bartók Donát.

A spanyol élvonalban jelenleg harmadik helyezett csapat vezetése arról számolt be pénteken, hogy megállapodásra jutottak a játékossal, aki két és fél évre kötelezi el magát, és hétfőn az orvosi vizsgálatot követően állhat munkába.

A jobbátlövő tagja volt az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon kilencedik helyen végzett magyar válogatottnak. Egy hónapja, december 26-án jelentette be, hogy távozik a német első osztályú TBV Lemgo-Lippe csapatától, amelyben tavaly márciusi térdműtétje után a közelmúltbeli visszatéréséig nem léphetett pályára.

A 23 éves Bartók korábban a Tatabánya és a Vác csapatát erősítette, a válogatottban a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon tette le a névjegyét.

A játékos az MTI-nek elmondta, Lemgo után Irunban is magas hőfokú bajnoki mérkőzések várnak rá, és nagyon örül, hogy új csapatával a nemzetközi kupában is szerepelhet. A spanyol együttes a Bajnokok Ligája alsó ágán bejutott a rájátszásba, ahol Szita Zoltán csapatával, a lengyel Wisla Plockkal találkozik.

A stílusok közötti különbség miatt bizonyára védekezésben és támadásban is lesz mit tanulnia, de örömmel teszi, mivel Németországhoz képest sokkal inkább rendszerbe van foglalva a játék a spanyoloknál.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

"Hosszú távon is érdemes ebbe berendezkedni, és megtanulni a - tanított és tudatos kézilabdát jelentő - spanyol szisztéma alapjait. Ezért is választottam a Bidasoa Irúnt" - közölte Bartók.

Mint kifejtette, nem éri meg rövid távra berendezkedni valahol, mert akkor esetleg kifacsarják a játékost, ez pedig nem az az út, amit járnia kell.

"A szerződésem időtartama mindkét fél részéről bizalmat és szilárd elkötelezettséget mutat. Lehet, hogy az eleje nehéz lesz, de hogy megéri-e, az szerintem nem lehet kérdés. Idő kell, hogy én is meg tudjam tanulni, amiért odamegyek, és ők is megkapják, amiért odavisznek" - fogalmazott.

A klub honlapján Jacobo Cuétara vezetőedző úgy fogalmazott, nagyon elégedett, amiért sikerült a magyar jobbátlövővel megerősíteniük a keretet.

"Évek óta figyelemmel kísérjük a pályafutását, és most láttuk elérkezettnek az időt, hogy szerződtessük. Fiatal, tehetséges, értékes játékosról van szó" - nyilatkozta a szakvezető.

Hozzátette, Bartók gyermekkorában Spanyolországban élt - mert az édesapja, Bartók Csaba az Ademar Leónban kézilabdázott -, ez megkönnyítheti a beilleszkedését.