Norvégia a kézi-Eb bronzérmese

Norvégia válogatottja nyerte a bronzérmet az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon, miután 28-20-ra legyőzte Szlovénia csapatát a Stockholmban rendezett szombati helyosztón.

A két csapat szerdán, a középdöntő utolsó fordulójában már találkozott egymással a tornán: a tét nélküli malmői meccsen mindkét együttes némileg tartalékos összeállításban játszott és a norvégok 33-30-ra nyertek.

A kilencedik percben Sander Sagosen megszerezte első gólját, ami a 62. találata volt a tornán, ezzel a norvégok irányítója megdöntötte az egy Európa-bajnokságon szerzett gólok csúcsát, amit 2012 óta az északmacedón Kiril Lazarov tartott.

A meccs negyedénél még döntetlen volt az állás, ezt követően azonban a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes norvégok - ellenfelük hibáit kihasználva - egy 5-1-es sorozattal elhúztak, és a szünetben 12-9-re vezettek.


Fotó: EHF Euro

A meccs a második felvonás elején dőlt el, amikor a skandinávok egy 5-0-s sorozattal tovább növelték a különbséget. A szlovénok csak egyszer, 2-1-nél vezettek a találkozón, amelynek lefújását követően a norvégok történetük első Európa-bajnoki érmét ünnepelhették, egyszersmind kijutottak a jövő januári, egyiptomi világbajnokságra.

A mezőny legeredményesebb játékosa Magnus Jöndal volt, aki nyolc lövésből hét gólt szerzett. A Telekom Veszprém szlovén balátlövője, Borut Mackovsek négy, beállója, Blaz Blagotinsek három gólt lőtt, a MOL-Pick Szeged játékosai közül az irányító Dean Bombac ötször volt eredményes. A norvég kapuban Torbjörn Bergerud 44 százalékos hatékonysággal védett.

Az ötödik helyen Németország válogatottja végzett, miután 29-27-re legyőzte Portugália legjobbjait. Végig szoros volt az állás, a portugálok csak a 48. percben tudták először megszerezni a vezetést, 26-24-es előnyüket követően viszont csupán egyszer találtak be.

A mezőny legeredményesebb játékosa Julius Kühn volt, aki nyolc lövésből hat gólt dobott.

a 3. helyért:
Norvégia-Szlovénia 28-20 (12-9)

az 5. helyért:
Németország-Portugália 29-27 (14-13)

vasárnap játsszák:
döntő: Horvátország-Spanyolország 16.30