Honfitársa, Mohamed Szalah példája lebeg a Veszprémben kézilabdázó Omar Yahia előtt

Miközben a magyar kézilabda válogatott januárban EB kilencedik helyezettként lemondani kényszerült az olimpiai szerepléséről, éppen akkor Omar Yahia, a Telekom Veszprém egyiptomi vendégjátékosa örömtáncot járhatott a csapattársaival az Afrikai Bajnokság döntője után, amit tokiói kvótát szerezve szülőhazája együttese nyert meg.

Komoly szerepe volt a Tunézia elleni győzelemben a 22 esztendős Omarnak, aki ugyanolyan bátran és eredményesen játszott, mint a 2019-es világbajnokságon, ahol 30-30-as eredménnyel zárult a Magyarország – Egyiptom csoportmérkőzés. A kapura egyre veszélyesebb kézilabdázó az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatában először nem a saját teljesítményét értékelte, hanem honfitársa, a labdarúgó csillag Mohamed Szalah előtt tisztelgett.

Felnéz a Liverpool gólgyárosára
„Amióta Szalah Bajnokok Ligája győztes csapatban szerepelt, szinte minden egyiptomiból Liverpool FC szurkoló lett, és most azt remélik, hogy a tavalyi sikernek idén nem marad el a folytatása – ezzel kezdte a fiatal sportoló, aki 5 évvel fiatalabb a focista honfitársánál, de máris 52 válogatott szerepléssel büszkélkedhet. - Személyesen eddig nem találkozhattam vele, de várom a pillanatot, hogy közelebbről is megismerhessem, és megszoríthassam a kezét. Felnézek rá, számomra ő nem a csak a tudást és a mesterségbeli kiválóságot jelenti, hanem annak a példáját is, ahogy egy élsportoló korábban hihetetlennek tartott magasságokba tud felemelkedni.”

Omar nem titkolja, inkább büszkén említi, hogy tavaly David Davis győzte meg arról, hogy az egyiptomi bajnok Zamalek együttesének búcsút mondva költözzön Magyarországra, ahol magasan áll a mérce, de sokkal többet játszhat, így a fejlődése is gyorsabb lehet.

„Davis a tavalyi világbajnokságon még az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya volt, miközben másik kalapja alatt vezetőedzőként már a Telekom Veszprém csapatát kormányozta. A magyarok elleni mérkőzés után ültünk le először kettesben, tulajdonképpen már akkor eldőlt a sorsom, de a szerződésem előkészítése sem tartott túl sokáig – mondta az SzPressnek. - Családtagjaim és a barátaim azért nem marasztaltak, mert ők is tudták, hogy egy kiváló európai csapatban folytathatom a pályafutásomat, amelyik egyszerre háromféle bajnokságban szerepel, ebből is adódóan sok és erős mérkőzésen csiszolódhat a tudásom. Messze a hazámtól új környezetbe kerültem, ahol a kézilabda pályán kívül szinte semmi sem emlékeztetett az egyiptomi életemre. Szeretettel fogadtak, aki csak tudott, segített is. Ha egyedül vagyok, néha ma is elfog a honvágy, de nem tart sokáig, mert egymást követik az edzések, a mérkőzések, nem mondhatnám, hogy unalmasak a napjaim.”

Veszprémben csak egyféle módon lehet talpon maradni
Ma már senkisem beszél arról, hogy Omar David Davis embere, a játékosok megkedvelték, értékelik a szorgalmát és a teljesítményét, a veszprémi szurkolók is a szívükbe fogadták.

„Egy olyan csapatban, ami felér egy világválogatottal és ahol egytől-egyig kiváló kézilabdázók játszanak, csak egyféle módon lehet bizonyítani és talpon maradni: folyamatosan jó formával – folytatta az egyiptomi sportember. – Az én feladatom a gólszerzés, de egyre többet veszem ki a részemet a védekezésből is. Úgy érzem, hogy amióta itt vagyok, fizikailag és mentálisan is sokat javultam, ráéreztem arra szerepre, amit az edzőim kiosztottak nekem. Egyiptomban most már mindenki biztos abban, hogy jó helyre kerültem, és ha szükség lesz rám, mint például nyáron az olimpián, akkor egy jól felkészített és egyre érettebb játékos tér vissza a nemzeti válogatott kötelékébe. Hiszek abban, hogy a Telekom Veszprém eljut a Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe, és titkon még azt is remélem, hogy most már a csúcsra is sikerül feljutni.. Számomra a 2020-az esztendő csodálatosan kezdődött, ha a folytatás is ilyen lesz, akkor pályafutásom legsikeresebb évét zárhatom. Még két csoportmérkőzés vár ránk a Bajnokok Ligájában, vasárnap a 2018-as BL győztes francia Montpellier az ellenfelünk, hat nappal később pedig az ukrán Motor Zaporozsje. .Két győzelem a cél, szeretnék mindkét mérkőzésen sokat játszani és nem kevés gólt dobni” – mondta befejezésül Omar Yahia, aki arra is emlékeztetett, hogy jövőre Egyiptom, a szülőhazája ad otthont a világbajnokságnak.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/