Elek Gábor: ez az egész magyar kézilabda sikere

Elek Gábor szövetségi kapitány az egész magyar kézilabda sikerének nevezte, hogy a női válogatott a szerbek szombati, 31-23-as legyőzésével karnyújtásnyi közelségbe került a tokiói olimpiára való kijutástól.

"Óriási álmunk vált valóra a mai napon. Ez nem csak 19 játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé" - nyilatkozta a győri mérkőzés után Elek Gábor.

A magyarok tokiói kvótája este válhat matematikailag is biztossá, amennyiben az ötkarikás címvédő Oroszország a papírformának megfelelően legalább egy pontot szerez a 2. csoport leggyengébb csapatának tartott Kazahsztán ellen. Ezzel eldőlne, hogy a magyar csapat az első kettő között végez a győri selejtezőtornán.

A szövetségi kapitány kiemelte játékosai mentalitását és küzdőképességét, mivel nagyon akarták a sikert, és a pénteki, Kazahsztán elleni meccshez (46-19) hasonlóan szinte mindenki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez. Elek emlékeztetett rá, hogy koronavírusos megbetegedése miatt csak a felkészülés utolsó két napjára tudott bekapcsolódni, és kiemelte, hogy segítői "hihetetlenül jó munkát végeztek".

Megemlítette, hogy nagyon sok segítséget kaptak a magyar szövetségtől, nagyon jó körülmények között készülhettek, és külön kiemelte a magyar klubcsapatok ligáját, amely - mint mondta - "minden kérésünkhöz pozitívan állt hozzá, és mindenben támogatta ezt a hétvégét".


MTI/Illyés Tibor

Szöllősi-Zácsik Szandra elárulta, két évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy hamarosan az olimpiára jutást ünnepelheti, hiszen második gyermeke születése után akkor tért vissza a pályára.

"Nem tudom elmondani, mit érzek, mert még mindig extázisban vagyok, hatalmas érzés. Voltak céljaim, 2009 óta ezért küzdök, amióta először felvettem a magyar válogatott mezét" - nyilatkozta az MTK balátlövője, aki a mezőny legeredményesebb játékosaként hét gólt lőtt.

Megfogalmazása szerint az igazi csapatmunkának köszönhető a siker, és mentálisan, illetve fizikálisan rendben volt az egész csapat.

"Nagyon alaposan felkészültünk, és nem álltunk meg, mert tudtuk, hogy a lerohanások kedveznek nekünk. Együtt voltunk és akartunk, így felül tudtunk kerekedni a mentálisan erős szerbeken. Óriási volt, amit ma produkáltunk" - mondta.

Szöllősi-Zácsik elárulta, még nem volt pezsgőlocsolás a magyarok öltözőjében, mert vasárnap vár rájuk egy újabb mérkőzés - az oroszok ellen -, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen nem szeretnék, ha bárki megsérülne.


MTI/Illyés Tibor

"Most már kimondhatom, hogy kint vagyunk az olimpián, teljesült az álmunk, de még van miért küzdeni, hiszen be kell kerülni a szűkített keretbe. Bízom benne, hogy ez egy fordulópont a magyar női kézilabdában, folytatni tudjuk ezt a teljesítményt, és vissza tudunk kerülni az elitbe" - nyilatkozta.

A 11 védésével a mezőny egyik legjobbjának bizonyult Bíró Blanka úgy fogalmazott, nagyon jó érzés a siker, de még fel sem fogta, mekkora tettet hajtottak végre azzal, hogy az egész országot és az országhatárokon túl élő magyarokat boldoggá tudták tenni a világjárvány miatt nagyon kritikus, rossz elmúlt egy évet követően.

"Más lenne ez a siker ötezer emberrel, nagyon jó volna, ha a szurkolók is itt lehetnének, nagyon sajnálom, hogy tőlük is elvette az élet a lehetőséget, hogy a helyszínen drukkolhassanak" - utalt a zárt kapus mérkőzésekre a Ferencváros kapusa.

Az örömkönnyeit azzal magyarázta, hogy a meccs előtt Székely Éva olimpiai bajnok úszó híres mondását idézték az öltözőben: "Sírni csak a győztesnek szabad".

Bíró felidézte, hogy egész héten egységesek voltak az edzéseken és azokon kívül is, sugárzott róluk a nyugodtság, de mindenki tisztában volt a téttel és a feladatával. Tudták, hogy a feszültégnek, a nyomásnak nem szabad eluralkodnia rajtuk, ezért próbálták könnyebbé, zökkenőmentesebbé tenni egymás dolgát.


MTI/Illyés Tibor

"A védekezés feszes volt, mindenki koncentrált, nagyon egységesek voltunk, alig emlékszem hibákra" - szögezte le.

A kapus felidézte, hogy Tomori Zsuzsanna, valamint a magyar szövetség néhány vezetője mesélt róla, milyen érzés egy olimpián szerepelni, és ez még jobban inspirálta a csapatot, plusz löketet adott.

Hozzátette, karrierje egyik legfontosabb hétvégéje a mostani, és kiemelte, hogy a 2015-ös dániai világbajnokságon megtudta, milyen érzés lemaradni egy olimpiáról, most viszont a kezükben volt a sorsuk, és éltek is ezzel.

A csapatkapitány Kovacsics Anikó úgy nyilatkozott, hihetetlenül büszke a csapatra, és mindenkire, aki a stábban tevékenykedik.

"Az első perctől százszázalékos akarással játszottunk, végig számíthatott egymásra mind a 16 játékos. Nagyon örülök, hogy ebben a járványhelyzetben olyan délutánt tudtunk produkálni, amiből talán mindenki meríthet egy kicsit" - mondta a Ferencváros irányítója, aki hét lövésből hat gólt szerzett.