Tizenegy pontos hátrányból várják a visszavágót

A rájátszás ötödik helyezésért vívott első meccsen kikapott a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém férfi kosárlabdacsapata a Budapest Honvéd ellen.

A Honvéd kezdte a mérkőzést, ám a támadásuk nem hozott pontot, ahogy a miénk sem. A találkozó első kosarát Szatmári szerezte triplából, amire Madár válaszolt egy duplával. Majd Tóth kettese következett, később pedig egy sikeres büntetővel növelte a hazai előnyt, amit Szentirmai duplája követett. Ekkor Madár nagyszerű passzából Dukic faulttal együtt dobta be, és a büntetője is pontos volt.  (4. perc: 8:5). Tanoh szép betöréséből volt eredményes a Honvéd, majd Szatmári szerzett könnyű kosarat. Ekkor Baksa Szabolcs időt kért. Sipos és Szatmári kosarai váltották egymást, majd Dukic is betalált. Szentirmai és Szabó szintén egy-egy kettessel jelentkeztek (7. perc: 19:11). Madár dobott be aztán egy büntetőt, majd egy közeli kísérletet is. Szabó folytatta a HOYA jó sorozatát egy duplával, ezzel három pontra csökkentve a különbséget a negyed végére (10. perc: 19:16).

A második etap Tichov sikeres büntetőjével indult, amire Orgona egy kettessel reagált. Nem sokkal később Szabó két pontos büntetője már az egyenlítést jelentette (12. perc: 20:20). Majd ismét csapatkapitányunk jelentkezett, triplájával már a Veszprém vezetett. Kármán egy kettessel hozta vissza azonnal a Honvédot. Futó mehetett a büntetővonalra, és mindkétszer jól célzott. Ezután Szabó és Sipos közeli kosarai váltották egymást. A második negyed közepén három ponttal vezetett a HOYA (15. perc: 26:29). Szentimari ekkor minimalizálta a különbséget, ám Dukic válasza nem váratott sokáig. Egy szép játék után Pintér dobott egy közelit (17. perc: 30:31). Sipos küzdött nagyot a labdáéért, majd passzolt Orgonának, aki bedobta a ziccert. A másik oldalon Szentirmai talált be. Egy kivédekezett hazai akció után Dukic szerzett triplát. Ekkor Puskás Artúr kért időt. A Honvéd eladta a labdát, ám mi sem tudtunk pontot szerezni, így a félidő utolsó kosarát Tanoh szerezte, ráadásul a hárompontos vonalon kívülről (20. perc: 35:36).


Fotó: archív

A második félidő Szatmári kettesével indult, majd Stefán dobott be egy hármast, Tóth pedig még egyet. Ekkor a Veszprém időt kért. (22. perc: 43:36). Madár szerzett labdát, majd dobott belőle egy ziccert, ám Stefán ismét betalált kintről. Futó mehetett büntetőzni, ám csak a második kísérlete volt pontos. Tanoh tört be eredményesen, majd Szentirmai egy hármassal növelte a különbséget. Utóbbi büntetőket is dobhatott ezután, de csak az egyik volt jó. Dukic sikeres triplája egy hosszabb kosárnélküli szakaszunkat törte meg (27. perc: 52:42). Ekkor azonban belelendült a HOYA, Szabó, Madár és Sipos szerzett egy-egy kétpontost. Időt is kértek a hazaiak, hiszen már csak négy pont volt az előnyük. Szabó dobott be egy büntetőt. Futó is mehetett a vonalra, ő mindkétszer jól célzott, így már csak eggyel vezetett a Honvéd. Ám Szatmári egy leindítás végén dobott egy könnyű kosarat, ugyanakkor Sipos is szépen befejezte az egyéni akcióját. Szatmárinak azonban erre is volt válasza, ezzel véget is ért a harmadik tíz perc (30. perc: 56:53).

Az utolsó negyed Szücs két jó büntetőjével indult, majd Takács süllyesztett el egy középtávolit. Sikertelen támadásunk után Szatmári növelte tovább a hazai előnyt, majd Bea tett erre még rá két jó büntetővel. Szabó passzából Dukic dobott egy középtávolit, majd egy hasonló feladatelosztás után egy hármast is. Tichov két ponttal reagált (33. perc: 64:60). Szücs tört be határozottan, és értékesítette helyzetét a palánk alól. Tichov szerzett aztán erre egy könnyű ziccert, majd Pintér faulttal együtt is bedobta, és a büntetője is a helyére került. Madár is mehetett a vonalra, de csak egyszer célzott jól (37. perc: 69:63). Pintér dobott egy hárompontost erre, Szentirmai pedig a festékből volt eredményes. Baksa Szabolcs időt is kért ekkor, hiszen már tíz fölé nőtt a különbség (38. perc: 74:63). Szabó szép betöréséből született két pont, ám miután Sipos elcsúszott, a szerzett labdával Szatmári roboghatott ziccerig. Szabó ügyesen támadta a gyűrűt, szabálytalankodtak vele szemben, a büntetőit pedig bedobta. Tóth is szépen verekedte be magát a festékbe, és dobott egy kettest. Fél perccel a vége előtt még időt kértünk, tizenegypontos hátrányál, ám már sem mi, sem a Honvéd nem talált be. A visszavágó vasárnap következik (40. perc: 78:67).

Nyilatkozatok:
Baksa Szabolcs, a Veszprém vezetőedzője: Gratulálok a Honvédnak. Sajnos kevés pontot dobtunk, és kívülről sem tudtunk jó százalékot hozni. A támadó lepattanókból is túl sokat engedtünk át. Vasárnap megpróbálunk tizenkét ponttal nyerni.
Nebojsa Dukic, a Veszprém erőcsatár-centere: Nehéz mérkőzést játszottunk ma. A Honvédnál az előny, de nem veszett el a motivációnk. Vasárnap mindent megteszünk a győzelemért.

Férfi kosárlabda, NB I/B piros csoport, rájátszás, 5-8. helyért – 1. mérkőzés:
Budapesti Honvéd SE - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 78:67 (19:16, 16:20, 21:17, 22:14)
Budapest, Ludovika Aréna, zártkapus mérkőzés
 
Honvéd: Szentirmai 16/3, Tóth 8/3, Stefán 6/6, Szatmári 18/6, Tanoh 7/3. Cserék: Kármán 2, Takács 2, Pintér 10/3, Tichov 5, Bea 4. Edző: Puskás Artúr
 
Veszprém: Szücs 4, Madár 10, Orgona 4, Szabó 18/3, Dukic 18/9. Cserék: Sipos 8, Futó 5. Edző: Baksa Szabolcs