Két veszprémivel bronzérmes a magyar váltó

A magyar váltó harmadikként végzett a nyíltvízi úszók szombati 5 kilométeres csapatversenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon. Az aranyérem az olasz kvartetté lett a hat induló közül, melyek mindegyikét két női és két férfi úszó alkotta.

A Rohács Réka és Betlehem Dávid mellett a női 10 kilométer ezüstérmesét, Olasz Annát és a két rövidebbik férfi távon negyedik és ötödik helyezett Rasovszky Kristófot is felvonultató négyesből a Lupa-tavon rendezett viadalon Rohács kezdett, aki hatodikként teljesítette a rá eső 1250 méteres szakaszt. Őt Olasz váltotta a vízben, és ugyanabban a pozícióban, de a bollyal együtt érkezett a váltóponthoz, ahonnan a magyar csapat harmadik tagjaként a 17 éves Betlehem Dávid, a teljes mezőny legfiatalabbja rajtolt el. Ragyogóan teljesített, felhozta a harmadik helyre a magyar váltót, amelynek befejező embere, Rasovszky hatalmas csatát vívott német és francia riválisával az éremért, miközben az olaszok utolsó úszója már behozhatatlan előnnyel vezetett a trió előtt. Végül Rasovszky német vetélytársától öt tized másodperccel elmaradva, de két tizeddel a francia előtt harmadikként csapott a célba.

"Az volt a feladatom, hogy tapadjak a többiekre, ez sikerült is, minden tőlem tehetőt megtettem" - nyilatkozta az M4 Sportnak Rohács Réka.


Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Rohács Réka és Betlehem Dávid (MTI/Illyés Tibor)

Olasz Anna annyit tett hozzá, hogy az egész csapat kitett magáért, maximális teljesítményt nyújtott, és elérte dobogós célját.

Betlehem Dávid arról beszélt, hogy neki mennie kellett a többiekkel, ennek megfelelően úszott. "Nagyon jó volt a nagynevű ellenfelekkel versenyezni, megvan a kellő önbizalmam, és bár csak százhetven centis vagyok, a vízben "kicsiként" is nagyon tudok menni..."

Rasovszky Kristóf kitért rá, hogy világversenyes aranyai után a Lupa-tavon is érmet akart, de az egyéni számokban ez nem jött össze neki, pedig a felkészülése megítélése szerint nagyon jól sikerült. "Nem szerettem volna érem nélkül maradni, megpróbáltam hát a váltó utolsó embereként mindent, szerencsére ezúttal jól jött ki a benyúlás, és meglett a bronz."

Ez a magyar vizes különítmény harmadik érme a budapesti Eb-n Olasz Annának a nyíltvíziek olimpiai távján, 10 kilométeren kiérdemelt ezüstje és a szinkronúszó csapatnak a szombati highlight kűrben szerzett bronza után.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, 5 km-es csapatverseny, Európa-bajnok:
1. Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 54:09.0 perc
2. Németország (Lea Boy, Leonie Beck, Rob Muffels, Florian Wellbrock) 54:18.0
3. MAGYARORSZÁG (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 54:18.5