Martin Blaho a HOYA-PE Veszprém új vezetőedzője

Az együttest működtető Veszprém Kosárlabda Kft. egy plusz egy éves megállapodást kötött a harmincnégy éves szlovák szakemberrel.

Martin Blaho 1987. május 20-án született a szlovákiai Bojniceben. 2006 és 2011 között a hazája első osztályú bajnokságában szereplő BC Prievidza játékosa volt, ám a profi sport mellett edzőképzéseken vett részt és kosárlabda tanulmányokat végzett. 2011-ben, huszonhárom éves korában átmenetileg kinevezték csapata vezetőedzőjének, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb vezetőedzője az Extraliga történetében. 2011 és 2014 között ugyanitt volt vezetőedzői és másodedzői szerepben is. A 2014/15-ös szezonban a szintén szlovák extraligás SKP Banska Bystrica vezetőedző  lett.

Nagy előrelépést jelentett karrierjében, amikor a 2019/20-as és a 2020/21-es idényben a cseh első osztályú (KNBL) DEKSTONE Turi Svitavy másodedzője lett.

Szlovákia felnőtt nemzeti csapatánál 2016-ban az egyéniképzésért felelős edző volt. Utánpótlás szinten 2018-ban az U16-os gárda vezetőedzője volt, míg idén nyáron ismét ezzel a korosztállyal dolgozik másodedzőként, és ott lesz a FIBA U16 Challenger tornán. Ezen kötelezettsége miatt augusztus 22-én kezdi majd meg a munkát Veszprémben.

Martin Blahot kiváló egyéniképzőnek és képességfejlesztő szakembernek tartják a kosárlabda berkekben, aki nyaranta felnőtt és utánpótlás válogatottakkal dolgozik. Rendszeresen a kezei alatt készül a következő szezonra például Vladimir Brodziansky (Juventut Badalona, ACB Liga), Michael Fusek, Mario Ihring, vagy az egykori szolnoki légiós, Andre Jones.

Tizenkét éve működik a BLAHO BASKET – Personal Progress programja, amelynek keretében képző táborokat szervez Csehországban és Szlovákiában egyaránt. Több mint harminc profi és negyven utánpótlás tehetség fordul meg nála. Érdekesség, hogy a szlovák első osztály All-Star gálájának névadó szponzora volt a BLAHO BASKET.

Csorvási Levente, a klub sportigazgatója a következőket mondta el az új vezetőedző kinevezése kapcsán: „Martin egy olyan edző, akiben hatalmas a potenciál. Fiatal kora ellenére rendkívül tapasztalt szakember. Kiváló kombinációt jelent a számunkra, mivel képes kialakítani a hierarchiát a csapaton belül, taktikailag nagyon felkészültnek tartom, és személyében a fiatal játékosainknak egy profi képzőedzőt is tudunk biztosítani. Úgy gondolom, hogy szerződtetésével megtaláltuk az együttesünk utolsó, legfontosabb láncszemét!”